Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Υποθαλάσσιο τμήμα Turkish Stream… χέρι-χέρι ο Πούτιν με τον Ερντογάν στην τελετή

Υποθαλάσσιο τμήμα Turkish Stream… χέρι-χέρι ο Πούτιν με τον Ερντογάν στην τελετή

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ερντογάν θα συμμετάσχουν στην επίσημη τελετή για την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου TurkishStream. Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού έχει μήκος 930 χλμ. και τοποθετήθηκε στον πυθμένα της Μαύρης θάλασσας. Η έναρξη των εργασιών έγινε τον Μάιο του 2017.

Θα ακολουθήσει το χερσαίο τμήμα του αγωγού, μήκους 180 χλμ. που σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019. Μέσω του αγωγού θα τροφοδοτείται με φυσικό αέριο η Τουρκία, αλλά θα μπορεί να διοχετευτεί και στην νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αξιωματούχος της ρωσικής Gazprom δήλωσε πως η διαδρομή του δευτέρου κλάδου του αγωγού θα καθοριστεί στο εγγύς μέλλον. Υπάρχουν, είπε, δύο βασικές προοπτικές υπό συζήτηση με την ΕΕ. Ο ίδιος βλέπει την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Σερβία και την Ουγγαρία ως πιθανές χώρες αγοραστές.

Η Τουρκία αποτελεί τον δεύτερο καλύτερο πελάτη της Gazprom. Αυτήν την στιγμή η Τουρκία τροφοδοτείται με φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Blue Stream και του αγωγού Trans-Balkan. Το 2017 η ρωσική εταιρεία προμήθευσε την Τουρκία με 29 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, παρουσιάζοντας άνοδο 17,3% σε σχ΄ση με το 2016.

Τον Ιούνιο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει πως συμφωνήθηκε επέκταση του αγωγού στη Βουλγαρία, ενώ και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Όρμπαν έχει ζητήσει επέκταση του αγωγού στην χώρα του.

Check Also

ΕΕ – Οι 28 δέχονται τον γαλλογερμανικό συμβιβασμό για τον αγωγό αερίου Nord Stream 2

huffingtonpost.gr Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν την Παρασκευή σε συμφωνία για την αναθεώρηση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize