Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / FreeTime / Ξένες γλώσσες κατά την προσχολική ηλικία

Ξένες γλώσσες κατά την προσχολική ηλικία

Οι ξένες γλώσσες είναι το εισιτήριο για να γνωρίσουμε όλο τον κόσμο.

Η κάθε γλώσσα έχει τον δικό της πολιτισμό, την δική της ιστορία, τον δικό της τρόπο σκέψης. Στις σημερινές πολυπολιτισμικές κοινωνίες, όπου άνθρωποι διαφορετικών φυλών και χωρών ταξιδεύουν, σπουδάζουν και εργάζονται σε άλλες χώρες, παντρεύονται με ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων, αλλά και με τη βοήθεια του διαδικτύου έρχονται σε επαφή με άλλες κουλτούρες. Αυτά καθιστούν απαραίτητο τη γνώση έστω και μίας ακόμη γλώσσας πέρα της μητρικής μας.

Η γνώση ξένων γλωσσών μας βοηθά να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας, καθώς η μετάφραση αλλοιώνει την αυθεντικότητα στο νόημα των λέξεων. Γνωρίζοντας, λοιπόν, ξένες γλώσσες μπορούμε να έρθουμε σε άμεση επαφή με τα σπουδαιότερα έργα του κάθε πολιτισμού, να επικοινωνήσουμε με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και να γίνουμε πιο ανοιχτόμυαλοι. Γι’ αυτό είναι σημαντικό στις μέρες μας τα παιδιά να μαθαίνουν μία ξένη γλώσσα κατά την προσχολική τους ηλικία.

 

Ο εγκέφαλος των παιδιών ρουφάει σαν σφουγγάρι όλες τις πληροφορίες, που λαμβάνει. Μπορεί έτσι να μαθαίνει και να θυμάται πιο εύκολα απ’ ότι οι ενήλικες. Επομένως, μόλις τα παιδιά μάθουν να χρησιμοποιούν σωστά την μητρική τους γλώσσα είναι σημαντικό ν’ ακολουθήσουμε τα ίδια βήματα για να μάθουν και μία ξένη γλώσσα. Ο πιο σωστός τρόπος να μάθει κανείς μία ξένη γλώσσα είναι η εμπειρία και η καθημερινή εξάσκηση κι όχι η απομνημόνευση λέξεων και γραμματικών κανόνων. Οπότε και τα παιδιά θα μάθουν μέσα από την καθημερινότητα και το παιχνίδι να επικοινωνούν σε μία ξένη γλώσσα, όπως και στην μητρική τους. Το μόνο, που χρειάζονται είναι ένας καλός ομιλητής, που να χρησιμοποιεί άριστα την ξένη γλώσσα, για να μπορέσει να βοηθήσει το παιδί.

Είναι σημαντικό καθημερινά να γίνονται κάποιοι απλοί καθημερινοί διάλογοι στην ξένη γλώσσα, όπως συζήτηση για την μέρα τους στο σχολείο, ή να ζητήσει το παιδί κάτι και να εκφράσει μία σκέψη του. Επίσης, το παιχνίδι με ξενόγλωσσα παιδιά, οι δραστηριότητες και οι εκδρομές σε ξένες χώρες με οικογένεια και φίλους, που μιλούν την ίδια γλώσσα. θα βοηθήσει αρκετά το παιδί ν’ αναπτύξει τις γνώσεις του στη γλώσσα αυτή. Τέλος, το διαδίκτυο μπορεί να  το βοηθήσει βλέποντας παιδικά στην ξένη γλώσσα, ακούγοντας μουσική ή παρακολουθώντας κάποια μικρά βίντεο.

ξένες γλώσσες κατά την προσχολική ηλικία

Είναι σημαντικό, πλέον πια τα παιδιά να μαθαίνουν ξένες γλώσσες από μικρή ηλικία, γιατί οι απαιτήσεις σε κάθε επάγγελμα είναι υψηλές, οπότε ας έχουν γερές βάσεις από μικρή ηλικία. Δεν χρειάζεται να πιεστούν με φροντιστήρια, κατεβατά από λέξεις και κανόνες γραμματικής, αλλά με διαδραστικό τρόπο να μάθουν την ξένη γλώσσα όπως έμαθαν και την μητρική τους μέσω των ακουσμάτων, της εμπειρίας, της καθημερινής εξάσκησης, των ερεθισμάτων, του προφορικού λόγου, των διαλόγων, της επικοινωνίας και τις ανάγκες της ζωής, που θα τα προτρέψουν να εκφραστούν και σε μία άλλη γλώσσα.

Στις μέρες, όπου τα σύνορα είναι ανοιχτά για όλους και οι μετακινήσεις των ανθρώπων από χώρα σε χώρα γίνονται πιο γρήγορα από ποτέ, είναι κρίμα να μην γνωρίζουμε έστω μία ξένη γλώσσα και να ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τις άλλες χώρες και τους ανθρώπους τους.

Αν όλοι οι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν νέους πολιτισμούς, να ταξιδέψουν, να επικοινωνήσουν με διαφορετικούς ανθρώπους και να διαβάσουν έργα ανθρώπων διαφορετικής παιδείας, ίσως ο ρατσισμός, οι πόλεμοι και το μίσος να μειώνονταν δραστικά. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, η νέα γενιά, τα παιδιά μας να είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο με όλους τους ανθρώπους αγαπημένους κι ας τους δώσουμε αυτή την ευκαιρία να μάθουν ν’ αγαπούν, να σέβονται και να εξερευνούν το «διαφορετικό» κι όχι να το φοβούνται. Αυτό μπορεί εύκολα να επιτευχθεί μέσα από την εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας και την επαφή με ξένες κουλτούρες και ανθρώπους από μικρή ηλικία.

Check Also

Εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναστείλουν την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων των F-35

ΑΠΕ - ΜΠΕ Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αναστείλει την εκπαίδευση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize