Αρχική / CreteDoc WebTv / eco living / Βραδιά ερευνητή στο Ρέθυμνο – Κώστας Λαγουβάρδος για Διάβρωση ακτών, ερημοποίηση, μικροκλίμα καύσωνα στα αστικά κέντρα

Βραδιά ερευνητή στο Ρέθυμνο – Κώστας Λαγουβάρδος για Διάβρωση ακτών, ερημοποίηση, μικροκλίμα καύσωνα στα αστικά κέντρα

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο με την ομάδα Meteo διοργάνωσαν στο Ρέθυμνο, όπως και για 1.500.000 επισκέπτες σε 300 Ευρωπαϊκές πόλεις τη βραδιά ερευνητή. Η CreteDoc είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον μετεωρολόγο Κώστα Λαγουβάρδο και να λάβει απαντήσεις για τη σημασία των χιονοπτώσεων στην Κρήτη, το μικροκλίμα στις πόλεις και τους αφόρητους καύσωνες, αλλά και την κλιματική αλλαγή που απειλεί την Κρήτη με τη διάβρωση των ακτών και τον κίνδυνο ερημοποίησης του κάμπου της Μεσαράς.

Μετεωρολογικοί σταθμοί που θα καταμετρούν το ύψος της χιονόπτωσης εγκαταστάθηκαν σε Λευκά Όρη και Ψηλορείτη, τις νοτιότερες περιοχές χιονόστρωσης στην Ευρώπη με σκοπό να ερευνηθεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Όπως τονίζει ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος, οι ευεργετικές για την Κρήτη χιονοπτώσεις με την αργή απορροή των υδάτων τους θα μπουν στο επίκεντρο σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που ακόμη δεν έχει πλήρεις υποδομές καταγραφής που θα βοηθούν τους επιστήμονες στην εξαγωγή συμπερασμάτων.

Παράλληλα, με αυτοκινούμενους μετεωρολογικούς σταθμούς θα μελετούν το μικροκλίμα στα αστικά κέντρα στο επίπεδο που ζει και δρα ο άνθρωπος και που έχει σημαντική διαφορά από τα μέρη που είναι τοποθετημένοι οι σταθεροί μετεωρολογικοί σταθμοί. Θα αποτυπωθεί η ευεργετική επίδραση των χώρων πρασίνου, στον αντίποδα της τσιμεντοποίησης και με στοιχεία πλέον θα ενθαρρυνθούν οι δημότες για τόνωση των ιδιωτικών χώρων πρασίνου.

Όσο για την κλιματική αλλαγή σε επίπεδο Κρήτης με την επαπειλούμενη διάβρωση των ακτών και την απειλή ερημοποίησης του κάμπου της Μεσαράς σε περίπτωση που ο υδροφόρος ορίζοντας υποχωρήσει στο επίπεδο της στάθμης της θάλασσας με αποτέλεσμα το αρδευτικό νερό να γίνει αλμυρό, είναι ζητήματα που είναι υπαρκτά και η ενδελεχής μελέτη της κλιματικής αλλαγής είναι το βασικό εφόδιο για αναστροφή των καταστροφικών αλλαγών.

Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος at | [email protected] |

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνιολογία
Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης - Δημόσιας Οικονομικής
Μιλάει ΕΛ/FR/EN/DE/ES/IT

Check Also

WWF: Η Μεσόγειος σε καθεστώς υψηλού κινδύνου – Μόνο το 6% προστατεύεται

iefimerida.gr «Η Μεσόγειος βρίσκεται σε καθεστώς υψηλού κινδύνου», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πάολο …

Σχόλια

Font Resize