Βουλή – Άγνοια για τα βαθιά αίτια των αγροτικών ζητημάτων καταλογίζουν στην κυβέρνηση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Λακωνίας και τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Αραχωβίτης με 50 ακόμη βουλευτές της Κ.Ο του κόμματος, προς τον Υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης & Τροφίμων με θέμα: «Η ανυπαρξία κυβερνητικής πολιτικής προκαλεί τον αγροτικό κόσμο και αυξάνει τη δυσαρέσκειά του».

Στ. Αραχωβίτης: Αόριστες υποσχέσεις και ιδεοληψίες που χώνουν το χέρι βαθιά στην τσέπη των παραγωγών

Συγκεκριμένα ο Στ. Αραχωβίτης, τόνισε τα εξής σημεία στον υπουργό:

«Τα προβλήματα θέλουν δράση και λύσεις. Δεν κουκουλώνονται κάτω από ωραία αλλά κούφια λόγια, αόριστες υποσχέσεις και ιδεοληψίες που στο τέλος χώνουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη των παραγωγών.

Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας σας είναι η απραξία που επιδεικνύετε στο τεράστιο ζήτημα της κατρακύλας της τιμής του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς.

Παρά το γεγονός ότι έγκαιρα σας είχαμε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για το θέμα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, παρά το γεγονός ότι ήδη από την Άνοιξη του 2019, είχαμε στείλει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετική υποστηρικτική στοιχειοθέτηση, παρά το γεγονός ότι είχαμε θέσει το θέμα στο συμβούλιο Υπουργών και ξανά στο αρμόδιο Επίτροπο ζητώντας κατ’ εξαίρεση στήριξη του τομέα,  κυριαρχεί κι εδώ η ίδια απραξία που χαρακτηρίζει τη σημερινή ηγεσία.

Και μη μας πείτε πάλι, όπως έχετε πει πολλές φορές, ότι την τιμή του ελαιολάδου δεν την ανεβάζει ένας υπουργός. Το θέμα είναι εσείς τι κάνετε όταν πάτε στα Συμβούλια Υπουργών και βλέπετε τις άλλες χώρες όπως η Ισπανία να διεκδικούν και εσείς είστε απλά παρατηρητής.

Στην κτηνοτροφία, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ανυπαρξία ελέγχων στην αγορά και τις ελληνοποιήσεις σε γάλα, τυριά (αλλά και σε άλλα προϊόντα). Ελπίζω να μην ενστερνίζεστε την άποψη που εκφράστηκε από την κα Μπακογιάννη, ότι τις ελληνοποιήσεις τις κάνουν οι μικροί κτηνοτρόφοι!

Όμως οι κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να ανησυχούν μόνο από τέτοιες δηλώσεις.

Τώρα αποκαλύπτεται το οργανωμένο σχέδιο σας για τις διεπαγγελματικές ώστε τελικά να ανοίξετε τον δρόμο για την πραξικοπηματική επανακατάθεση της παλιάς διχαστικής πρότασης για διεπαγγελματική της Φέτας. Η απαράδεκτη αυτή μεθόδευσή σας εξυπηρετεί “φωτογραφικά” συγκεκριμένους μεγάλους γαλακτοβιομήχανους ενώ βάζει στην γωνία τους κτηνοτρόφους, τα μικρότερα τυροκομεία και τους συνεταιρισμούς. Ελπίζουμε ότι δεν θα τολμήσετε να ολοκληρώσετε το έγκλημα αυτό.

Σε ποια συμφέροντα δεν άρεσε η συναίνεση που είχαμε επιτύχει την άνοιξη του 2019 και βρήκαν πρόθυμους εσάς να κάνουν το άθλιο παιχνίδι τους στις πλάτες των πραγματικών παραγωγών;

Απαξιώνατε κύριε Υπουργέ διαρκώς με τις δηλώσεις σας το εργαλείο των De Minimis, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα υπεροπτικά ως “εξαμβλωματικό”. Έφτασε μέσα Δεκέμβρη για να ανακαλύψετε ότι μπορεί να αποτελέσει εργαλείο που μπορεί ν’ απαλύνει τα προβλήματα των πληττόμενων αγροτών. Αργά! Τόσο αργά κάνατε την κυβίστηση που εντέλει απορροφήσατε μόλις 20 από τα 60 εκατ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα. Χαρακτηριστικό δείγμα της αδιαφορίας σας για όσους έχουν ανάγκη στήριξης.

Οι αρχικές δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας για τον διπλασιασμό του ασφάλιστρου των αγροτών, ξεσήκωσαν τους αγρότες, εμάς, τον Τύπο αλλά ακόμη και δικούς σας βουλευτές. Τελικά παραδεχθήκατε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου, τον οποίο λοιδορούσατε, οδηγεί σε χαμηλότερο και λογικότερο ασφάλιστρο. Συμβιβασθήκατε να διατηρηθεί, κάνοντας μια ακόμα θεαματική κυβίστηση. Ερωτηματικό, ωστόσο, παραμένει ακόμα ο ακριβής σχεδιασμός –αν υπάρχει -, οι κρυφές μελλοντικές αυξήσεις και ο υπολογισμός της σύνταξης του αγρότη.

Και στο φορολογικό, “άνθρακες ήταν ο θησαυρός” που τάζατε προεκλογικά στους αγρότες. Ξεχάσατε τα 3 αφορολόγητα που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τελικά οι φοροελαφρύνσεις σας δεν αγγίζουν καθόλου την πλειοψηφία των αγροτών.

Να υπενθυμίσω ότι εκτός από τα 3 αφορολόγητα και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους συνεταιρισμένους αγρότες, ο Αλέξης Τσίπρας και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαγγείλει  επιπλέον έκπτωση φόρου για τους  συνεταιρισμένους αγρότες αλλά και επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Τα ξεχάσατε και αυτά, μαζί με την 13η σύνταξη!

Αλλά η αδιαφορία σας για το ουσιαστικό πρόβλημα του κόστους παραγωγής δεν περιορίζεται μόνο στο αγροτικό πετρέλαιο. Αμέσως μετά την έλευσή σας, με τις οριζόντιες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, εξανεμίσατε τη μείωση και του αγροτικού τιμολογίου που έφερε η μείωση του ΦΠΑ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η προετοιμασία της πρωτογενούς παραγωγής για την αντιμετώπιση και προσαρμογή στην κλιματική κρίση χρειάζεται έναν αποτελεσματικό, δημόσιο, αλληλέγγυο αλλά και ταυτόχρονα κοινωνικά δίκαιο ΕΛΓΑ. Πρέπει να δοθούν σαφείς απαντήσεις στους παραγωγούς πώς η ξεπερασμένη λογική του «τα δίνω όλα στους ιδιώτες» δεν θα φέρει αύξηση των ασφαλίστρων και απώλεια της ασφαλιστικής κάλυψης για τους αγρότες.

Και άφησα για το τέλος, την πρότασή της κυβέρνησης για τους Συνεταιρισμούς. Με την πρόταση που βγάλατε σε δημόσια διαβούλευση, όχι μόνο εισάγετε, με δικαίωμα ψήφου τα ιδιωτικά συμφέροντα στους συνεταιρισμούς αλλά και σε τιμές ευκαιρίας! Λέτε ότι η μερίδα των επενδυτών μπορεί να έχει διαφορετική αξία από την μερίδα των μελών!

Και το κάνετε ακόμα καλύτερο: Τα μέλη έχουν την υποχρέωση συναλλαγής με τον συνεταιρισμό επί ποινή διαγραφής, ενώ οι επενδυτές δεν έχουν καμία υποχρέωση! Αυτό είναι το όραμά σας και των συμφερόντων που εξυπηρετείτε για τους συνεταιρισμούς;».

Για να δείτε το βίντεο της Ομιλίας, πατήστε στο link παρακάτω:

100120_Επίκαιρη Επερώτηση στον Υπουργό ΑΑ&Τ για την αγροτική πολιτική
Watch this video on YouTube.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize