Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΚΡΗΤΗ / ΧΑΝΙΑ / Βουτάς για αχινούς; Δες τι λέει ο νόμος για να μην έχεις πρόβλημα

Βουτάς για αχινούς; Δες τι λέει ο νόμος για να μην έχεις πρόβλημα

Αυτά είναι τα ρυθμιστικά μέτρα για την αλιεία του αχινού του είδους Paracentrotus lividus

Για την αλίευση αχινών, οι επαγγελματίες αλιείς οι οποίοι διαθέτουν αλιευτική άδεια, σύμφωνα με τις διατάξεις του β.δ. 666/1966 (Α΄160) και του π.δ. 261/1991 (Α΄98), πρέπει να διαθέτουν και τη σχετική άδεια αλίευσης αχινών , η οποία εκδίδεται από τις κατά τόπο αρμόδιες, για την έκδοση αλιευτικών αδειών αρχές, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου.

Η αλίευση αχινών διενεργείται με επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη τα οποία διαθέτουν αλιευτική άδεια για αχινούς και επιτρέπεται μόνο:

α) κατά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Δεκέμβριο κάθε έτους

β) μία ώρα μετά την ανατολή έως και μία ώρα πριν από τη δύση του ηλίου

γ) σε θαλάσσιες περιοχές εκτός των λιμένων, των όρμων με μόνιμα αγκυροβόλια πλοίων, ως και ναυαγίων, ναρκοπεδίων, της γραμμής πορείας πλοίων, εναλίων αρχαιοτήτων

δ) σε απόσταση μεγαλύτερη των 150 μέτρων από τα όρια υδατοκαλλιεργητικών μονάδων και 500 μέτρων ακτινοειδώς από θυννεία και δημόσια ιχθυοτροφεία

Απαγορεύεται στις ειδικά απαγορευμένες περιοχές αλιείας, όπως καθορίζονται από τις εκάστοτε ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.

Επίσης τροποποιήθηκαν και οι διατάξεις του ΠΔ 373/85 που αφορούν την ερασιτεχνική αλιεία: επιτρέπεται η αλίευση μέχρι είκοσι (20) άτομα αχινών ανά ημέρα ανά ερασιτέχνη αλιέα και τριάντα (30) άτομα αχινών ανά ημέρα συνολικά ανά ερασιτεχνικό σκάφος, με τα εργαλεία πιρούνα ή χέρα, με χειρισμό με το χέρι χωρίς τη βοήθεια οποιουδήποτε μηχανικού μέσου, καθώς και με ελεύθερη κατάδυση, για την αλιεία αχινών.

Υπενθυμίζουμε ότι Απαγορεύεται η πώληση και γενικά η εμπορία αλιευτικών προϊόντων, που προέρχονται από ερασιτεχνική αλιεία.

Οι επιτρεπόμενες περίοδοι και περιοχές αλιείας αχινών που ισχύουν για τα επαγγελματικά σκάφη, ισχύουν κατά αναλογία και για την άσκηση της ερασιτεχνικής αλιείας.

Τα άτομα αχινού, προϊόντα επαγγελματικής και ερασιτεχνικής αλιείας, πρέπει να έχουν μέγεθος μεγαλύτερο των 5 εκατοστών κατά τη διάμετρο, χωρίς αγκάθια.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να ζητηθούν από το Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Check Also

« ΜΕΓΑ  ΤΟ  ΤΗΣ  ΘΑΛΑΤΤΗΣ  ΑΛΓΟΣ» – Σεβαστή Στρογγυλού, Φιλόλογος – Ιστορικός

« ΜΕΓΑ  ΤΟ  ΤΗΣ  ΘΑΛΑΤΤΗΣ  ΑΛΓΟΣ»   Σεβαστή Στρογγυλού, Φιλόλογος – Ιστορικός   ΘΑΛΑΣΣΙΟΙ ΠΟΡΟΙ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize