Βεντέμα με πρώιμη ανθοφορία & τιμή ελαιολάδου στα… τάρταρα

Υπό τον φόβο νέας επέλασης των νοτιάδων και της λασποβροχής ζουν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης με την ανθοφορία να είναι φέτος πρώιμη κατά 20 ημέρες στις περισσότερες περιοχές του νησιού. Ήδη οι αγρότες έχουν ξεκινήσει ιδιωτικά ψεκασμούς διαφόρων ειδών και αναμένουν τη δακοκτονία να ξεκινήσει έγκαιρα. Την ίδια ώρα, επικρατεί ανησυχία για τις χαμηλές τιμές διάθεσης του ελαιολάδου.

Βεντέμα με πρώιμη ανθοφορία - Το ελαιόλαδο στα τάρταρα
Watch this video on YouTube.

Και μη χειρότερα αναφωνούν οι αγρότες της Κρήτης, φοβούμενοι ότι εάν σημειωθούν εκ νέου φαινόμενα μεταφοράς σκόνης από το νότο ή και ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι συνθήκες θα είναι ολέθριες για την καρπόδεση μιας και η ανθοφορία των ελαιόδεντρων είναι φέτος κατά 20 ημέρες πρώιμη σε σχέση με το σύνηθες στις περισσότερες περιοχές του νησιού.

Οι ελαιοπαραγωγοί έχουν ήδη ξεκινήσει σε ιδιωτικό επίπεδο τους ψεκασμούς που προβλέπονται και αναμένουν από την πολιτεία να πράξει το ίδιο και έγκαιρα σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι παρά την ανομβρία, προδιαγράφεται μια καλή σοδειά, αφού τα ελαιόδεντρα έχουν κρατήσει δυνάμεις από τον περυσινό χειμώνα με τα χιόνια και τις σημαντικές βροχοπτώσεις.

Την ίδια ώρα, παρατηρείται σημαντική πτώση στην τιμή του ελαιολάδου και παρά την μειωμένη παραγωγή διεθνώς, οπότε και εκτιμάται ότι μετά τον τρέχοντα μήνα, η τιμή θα ανέλθει και πάλι σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize