Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Βασίλης Θεοδωράκης – «Αν είχαμε προβλέψει ότι η στάθμη της λίμνης του Κουρνά τελικώς θα έπεφτε, θα είχαμε προμηθευτεί το διυλιστήριο 20 μέρες νωρίτερα»

Βασίλης Θεοδωράκης – «Αν είχαμε προβλέψει ότι η στάθμη της λίμνης του Κουρνά τελικώς θα έπεφτε, θα είχαμε προμηθευτεί το διυλιστήριο 20 μέρες νωρίτερα»

Το καμπανάκι για τη λειψυδρία στο Ρέθυμνο έχει χτυπήσει από τον περασμένο Φλεβάρη, αλλά έπεσε «εις ώτα μη ακουόντων», με αποτέλεσμα το «Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσης» που θα έπρεπε να είναι έτοιμο προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα λειψυδρίας να μείνει στο κουβεντιαστό και στην ελπίδα ότι που θα πάει, θα βρέξει…

Με την ενεργοποίηση αδρανοποιημένων γεωτρήσεων και με την αγορά και την τοποθέτηση μετακινούμενων διυλιστηρίων σε 3 σημεία περιμετρικά του δήμου, προσπαθεί να λύσει η ΔΕΥΑΡ το πρόβλημα της λειψυδρίας, μεσούσης της τουριστικής περιόδου. Την ίδια ώρα το πρόβλημα της ευθύνης γίνεται για ακόμα μια φορά μπαλάκι ανάμεσα στον ΟΑΚ που τροφοδοτεί και τη ΔΕΥΑΡ που διανέμει το νερό, με μοναδικό θύμα τους δημότες που ωστόσο πληρώνουν πολύ ακριβά το συγκεκριμένο κοινωνικό αγαθό.

Πάντως ο ΟΑΚ προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη θέση του, σε ανακοίνωσή του κάνει γνωστό ότι, είχε ενημερώσει εγκαίρως τη ΔΕΥΑΡ για το πρόβλημα, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ο Ο.Α.Κ. Α.Ε. συμμετείχε επανειλημμένα σε συναντήσεις με τη ΔΕΥΑ Ρεθύμνου, σχετικά με τον προγραμματισμό των απαιτούμενων ενεργειών ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, όπου και παρείχε όλα τα υδρολογικά στοιχεία που αφορούσαν στην περιοχή διαχείρισής του και διατύπωσε εγκαίρως τις απόψεις του σχετικά με την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή υδροδότηση του Ρεθύμνου».

Από την πλευρά της ΔΕΥΑΡ, ο πρόεδρος της κ. Θεοδωράκης, ανέφερε σε επικοινωνία που είχαμε: «Σε συνεννοήσεις που είχαμε με τον ΟΑΚ ενημερωνόμασταν ότι η στάθμη της λίμνης του Κουρνά, δεν έχει κατέβει και θεωρούσαμε ότι πάμε καλά.  Ωστόσο, είχαμε ξεκινήσει τις δράσεις για την οικονομία του νερού. Μόλις 10 μέρες πριν ενημερωθήκαμε ότι η στάθμη της λίμνης κατέβηκε και μπήκαμε αμέσως στη διαδικασία των διυλιστηρίων».

 

Β. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: «Αν είχαμε προβλέψει ότι η στάθμη της λίμνης του Κουρνά τελικώς θα έπεφτε, θα είχαμε προμηθευτεί το διυλιστήριο 20 μέρες νωρίτερα»

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Βασίλης Θεοδωράκης, μιλώντας για τη σημερινή κατάσταση ανέφερε: «Γίνονται παρεμβάσεις και από τον ΟΑΚ που βάζει μια νέα αντλία στη λίμνη, αλλά και από μας που κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις από τον Πλατανιά».

Για τις παρεμβάσεις που γίνονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία υπογράμμισε ο ίδιος: «Παραλαμβάνουμε το πρώτο διυλιστήριο το οποίο θα εγκατασταθεί στου Γάλλου και αναμένεται να λειτουργήσει τη Δευτέρα και θα δώσει από γεώτρηση 1.000 κυβικά νερού το 24ωρο. Στο τέλος του Αυγούστου θα μας έρθει και ένα δεύτερο διυλιστήριο που θα στηθεί στον Πλατανιά και θα δίνει 3.500 κυβικά το 24ωρο, το οποίο θα παίρνει νερό από το Φράγμα των Ποταμών. Και σε 15 μέρες θα βγάλουμε σε διαγωνισμό το μεγάλο διυλιστήριο των 6.000 κυβικών  στο Μαρουλά, το οποίο θα είναι έτοιμο, κατά το τέλος της χρονιάς με αρχές της επομένης». Και πρόσθεσε: «Η συμφωνία με τους παρόχους είναι να μας δίνουν νερό Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο». Μάλιστα όπως επεσήμανε, στην οδό Ασκούτση η γεώτρηση ξεκίνησε να δουλεύει, όπως ξεκίνησε να δουλεύει και μία ακόμα γεώτρηση στον Πλατανιά, οι οποίες είχαν τεθεί σε αδράνεια.

Στο ερώτημα αν υπήρχε κάτι, που θα μπορούσε να έχει γίνει νωρίτερα και πριν ξεκινήσουν οι διακοπές υδροδότησης στους δημότες, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε: «Αν μπορούσαμε να είχαμε προβλέψει ότι η στάθμη της λίμνης του Κουρνά τελικώς θα έπεφτε, θα είχαμε προμηθευτεί το διυλιστήριο 20 μέρες νωρίτερα».

Φέρνοντας ως παράδειγμα για το τι συνέβη την περασμένη Τετάρτη που ολόκληρη η περιοχή του Μασταμπά, αλλά και άλλες περιοχές που βρίσκονται ψηλά, έμειναν χωρίς νερό, ανέφερε ότι «ενώ ο ΟΑΚ μας στέλνει ημερήσια 10 -12 χιλιάδες κυβικά νερό, εκείνη την ημέρα δεν έστειλε καθόλου. Αυτό δεν μπορέσαμε να το αντιμετωπίσουμε».

Κλείνοντας πάντως και κάνοντας την πρόσθεση των κυβικών που θα δίνουν τα περιμετρικά ταχυδιυλιστήρια, μετά από το νέο έτος, ανέφερε ότι θα συμπληρώνονται 10,5 χιλιάδες κυβικά, πράγμα το οποίο είναι ικανοποιητικό. Παραδέχτηκε ωστόσο, ότι αυτή η μεγάλη επένδυση, όπως τη χαρακτήρισε, έρχεται καθυστερημένη.

 

Β. ΜΑΜΑΓΚΑΚΗΣ: «Φάνηκε από την αρχή ότι η χρονιά ξεκινούσε άσχημα όσον αφορά στη λίμνη του Κουρνά».

«Εμείς ως ΟΑΚ βλέποντας ότι το πρόβλημα εντείνεται προετοιμαστήκαμε προκειμένου να βελτιώσουμε την αντλησιμότητα δύο αντλιών, στη λίμνη του Κουρνά και υπολογίζουμε ότι σε περίπου ένα 10ήμερο θα έχουμε επανέλθει», ανέφερε ο Διευθυντής Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Πέρα από αυτό και προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση ο κ. Μαμαγκάκης πρόσθεσε ότι μπαίνει σε λειτουργία κι ένα ακόμα αντλιοστάσιο στην περιοχή Μουσέλα που ήταν σε αδράνεια εδώ και 15 χρόνια», τονίζοντας συγχρόνως: «Από την πλευρά μας δίναμε διπλάσια ποσότητα από αυτήν που υποχρεούμαστε να δώσουμε».

Όσον αφορά στη ΔΕΥΑΡ τόνισε: «Έπρεπε να κάνει νωρίτερα αυτά που κάνει τώρα. Έπρεπε τις γεωτρήσεις που ήταν στη αδράνεια να τις έχει δοκιμάσει. Όλα αυτά τώρα γίνονται την τελευταία στιγμή και γίνονται με μεγάλο άγχος ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος της αποτυχίας».

Για το νέο διυλιστήριο που θα εγκατασταθεί στον Πλατανιά και που θα τροφοδοτείται από το Φράγμα των Ποταμών είπε: «Εμείς θα δώσουμε όσο νερό μας ζητήσουν και την ευθύνη καθαρισμού του, θα την έχει η ίδια η ΔΕΥΑΡ.»

 

Θ. Νίνος: «Υπάρχει έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού από την πλευρά της ΔΕΥΑΡ»

Στην καθυστερημένη αντίδραση από πλευράς της διοίκησης ΔΕΥΑΡ εντόπισε το πρόβλημα και ο επικεφαλής της Μείζονος Δημοτικής Αντιπολίτευσης κ. Θοδωρής Νίνος.

«Όλες αυτές οι ενέργειες που ξεκίνησαν τώρα εσπευσμένα, έπρεπε να έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, δεδομένου ότι υπήρχαν όλα τα στοιχεία που από νωρίς έδειχναν ότι η χρονιά αυτή θα ήταν δύσκολη» είπε.

Και πρόσθεσε: «Έπρεπε η ΔΕΥΑΡ να έχει ξεκινήσει νωρίς το κομμάτι που αφορά το σχεδιασμό της, δοκιμάζοντας και ενεργοποιώντας παλαιότερες γεωτρήσεις που ήταν σε αδράνεια, λόγω της μέχρι τώρα επάρκειας. Επίσης να μεριμνήσει προκειμένου να σταματήσει τις διαρροές, καθώς χάνονται τεράστιες ποσότητες νερού στη μεταφορά του νερού από τα Δράμια και την Αργυρούπολη προς τις δεξαμενές του δήμου Ρεθύμνου».

Μάλιστα ο κ. Νίνος τόνισε ότι σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς το νερό που χάνεται από διαρροές κατά τη μεταφορά του, φτάνει σχεδόν το 40%!

Όπως επεσήμανε, θα έπρεπε να γίνεται μεθοδικότερα ο υπολογισμός των αναγκών του δήμου Ρεθύμνης σε νερό, προκειμένου να γνωρίζουμε από την αρχή της καλοκαιρινής περιόδου τις ανάγκες που έχουμε για ύδρευση και άρδευση.

Επίσης τόνισε, ότι ακόμα και οι διακοπές υδροδότησης θα έπρεπε να γίνονται προγραμματισμένα και υπογράμμισε ότι χρειάζεται «καλύτερος συντονισμός των υπηρεσιών του δήμου, όσον αφορά στη χρήση του νερού. «Γιατί δεν μπορούμε να ζητάμε από τους δημότες μας να κάνουν οικονομία στο νερό και την ίδια ώρα μια άλλη υπηρεσία του δήμου να πλένει τις πλατείες σαν να υπάρχει επάρκεια».

Κλείνοντας πάντως ο ίδιος και αναφερόμενος στην οριστική λύση του προβλήματος είπε: «Τώρα θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας και τις δυνάμεις μας για την κατασκευή του μεγάλου διυλιστηρίου στο Γιαννούδι, έργο το οποίο θα δώσει λύση στο πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης όλου του νομού».

ΟΑΚ: «ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΜΕ ΤΙΤΑΝΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ»

Σε ανακοίνωση του ο ΟΑΚ, καταλήγει ότι αναμένεται εντός 10ημέρου να βελτιωθεί κατά πολύ η σημερινή κατάσταση, υπογραμμίζοντας: «Τους τελευταίους μήνες, καταβάλλονται τιτάνιες προσπάθειες από όλο το προσωπικό του ΟΑΚ Α.Ε. προκειμένου να επισκευάζονται άμεσα οι βλάβες που παρουσιάζονται στις εγκαταστάσεις στην περιοχή και που οφείλονται κατά βάση στην λειτουργία των αντλιών σε χαμηλή στάθμη λόγω έλλειψης νερού (οπότε οι αντλίες καταπονούνται τραβώντας «αέρα»), στην αδιάκοπη πολλές φορές λειτουργία των αντλιών που δημιουργεί υπερθέρμανση των αντλιών, στην αστάθεια και διακοπές του ρεύματος στην περιοχή, κλπ. Ο ΟΑΚ Α.Ε. διακόπτει τις αρδεύσεις στην περιοχή, δίνοντας προτεραιότητα στην ύδρευση του Ρεθύμνου και των περιοχών Γεωργιούπολης – Καβρού.

Παράλληλα ο ΟΑΚ Α.Ε. αποφάσισε πριν από 15 μέρες και υλοποιεί:

1ον Την βελτίωση της αντλησιμότητας στις εγκαταστάσεις του αντλιοστασίου Κουρνά.

2ον Την επαναενεργοποίηση του αντλιοστασίου Μουσέλα, το οποίο ήταν σε αδράνεια από το 2003.

Οι παραπάνω εργασίες θα ολοκληρωθούν εντός του επόμενου 10ημέρου και αναμένεται να βελτιώσουν κατά πολύ την σημερινή κατάσταση.»

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΑΡ ΑΠΟ ΤΟΥΣ Δ.Σ. Σ.ΒΟΥΡΒΑΧΑΚΗ ΚΑΙ Γ. ΣΤΑΡΑΚΗ

Ερώτημα για το θέμα των διακοπών της υδροδότησης κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Σταυρός Βουρβαχάκης και Γιώργος Σταράκης, την περασμένη Πέμπτη προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ κ. Βασίλη Θεοδωράκη.

Το ερώτημα έχει ως εξής: «Κύριε πρόεδρε της ΔΕΥΑΡ με αφορμή τις τελευταίες συνεχείς και πολύωρες διακοπές υδροδότησης που λαμβάνουν χώρα στην πόλη μας εν μέσω καλοκαιριού θα θέλαμε να μας ενημερώσετε υπεύθυνα :

α) που οφείλονται αυτές με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης μας;

β) αν τηρείται η συμφωνία της ΔΕΥΑΡ με τον ΟΑΚ ΑΕ για τις ποσότητες νερού που έρχονται στην πόλη μας από την λίμνη του Κουρνά και

γ) τι θα κάνετε ώστε να μην επαναληφθούν οι διακοπές υδροδότησης που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της πόλης;»

Check Also

Ρέθυμνο – Για διακοπή νερού προειδοποιεί η ΔΕΥΑΡ λόγω βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης

deyar.eu Για διακοπή στην υδροδότηση προειδοποιεί η ΔΕΥΑΡ στο Ρέθυμνο. Η ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου: Διακοπή Υδροδότησης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize