Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Τριμηνιαίοι έλεγχοι και εξάμηνη ανανέωση

Τριμηνιαίοι έλεγχοι και εξάμηνη ανανέωση

Το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας στην Ελλάδα έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν, με το οποίο κάνει λόγο για επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, τονίζοντας όμως την ανάγκη για ολοκλήρωση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Η ενισχυμένη εποπτεία περιλαμβάνει τριμηνιαίες αξιολογήσεις και θα ισχύει αρχικά για μια περίοδο έξι μηνών, ενώ θα μπορεί να ανανεώνεται κάθε έξι μήνες. Έτσι είναι πιθανό να παραμείνει σε ισχύ για όσο διάστημα ισχύουν τα μέτρα για το χρέος που εξαρτώνται από τις πολιτικές, δηλαδή έως το 2022.

Η κανονική εποπτεία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα αρχίσει μόλις λήξει (ή εφόσον δεν ανανεωθεί) το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας και θα διαρκέσει έως ότου εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει λάβει η Ελλάδα. Αυτό, προστίθεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, ισχύει για κάθε χώρα που βγαίνει από πρόγραμμα.

Στο μεταμνημονιακό πλαίσιο θα συμμετέχουν εκτός απ’ την Κομισιόν, η ΕΚΤ και όπου κρίνεται απαραίτητο και το ΔΝΤ. Επίσης ρόλο θα έχει και ο ESM.

Οι δεσμεύσεις που θα μπουν στο μικροσκόπιο των θεσμών στο εξής επικεντρώνονται σε έξι τομείς, για τους οποίους η Ελλάδα δεσμεύτηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Αυτές συμπεριλαμβάνουν τις δημοσιονομικές πολιτικές, συντάξεις, δημοσιονομική σταθερότητα, αγορά εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις και δημόσια δίοικηση.

Το πλαίσιο αυτό προβλέπει τριμηνιαίες αξιολογήσεις από κλιμάκια για τον έγκαιρο εντοπισμό των κινδύνων, ώστε να μπορούν να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση τους σε πρώιμο στάδιο. Η Επιτροπή θα εκδίδει τριμηνιαίες εκθέσεις αξιολόγησης προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ελληνικό Κοινοβούλιο , το Eurogroup Working Group και τη Δημοσιονομική Επιτροπή.

Η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών και η οποία συμφωνήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Ιουνίου, θα βασίζεται στις θετικές εκθέσεις που θα συντάσσονται στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας.

Η Κομισιόν επαναλαμβάνει ότι η ενισχυμένη εποπτεία δεν αποτελεί νέο πρόγραμμα ή συνέχεια του τρέχοντος προγράμματος, τονίζοντας πως αυτό λήγει στις 20 Αυγούστου. Όπως επισημαίνει, «το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας διευκολύνει την ολοκλήρωση, την υλοποίηση και της συνέχειας των μεταρρυθμίσεων που οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν βάσει του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της σταθερότητας». Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η ενισχυμένη εποπτεία δεν περιλαμβάνει νέες προϋποθέσεις.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, καθώς και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, δήλωσε τα εξής: «Η 20η Αυγούστου σηματοδοτεί μια νέα αρχή για την Ελλάδα. Είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει τις συνετές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές, καθώς και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Η ενισχυμένη εποπτεία έχει σκοπό να βοηθήσει την Ελλάδα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, των επενδυτών, των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών, που επιθυμούν σταθερότητα και προβλεψιμότητα. Αυτός είναι ο προσφορότερος τρόπος προσέλκυσης περισσότερων επενδύσεων και διασφάλισης μίας βιώσιμης ανάπτυξης, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο και τις κοινωνικές συνθήκες για τους Έλληνες πολίτες»

Ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι πια ικανή να σταθεί στα πόδια της, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι μόνη. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να συμμετέχει και να είναι προσηλωμένη στη στήριξη της χώρας, το ίδιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σημερινή απόφαση δεν είναι απλώς αυτό. Η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι ένα τέταρτο πρόγραμμα. Δεν συνεπάγεται νέες δεσμεύσεις ή προϋποθέσεις. Πρόκειται για ένα πλαίσιο με στόχο τη στήριξη της ολοκλήρωσης και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό; Επειδή η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν αποτελεί στιγμιαίο γεγονός, αλλά συνεχής διαδικασία.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize