Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΚΡΗΤΗ / ΡΕΘΥΜΝΟ / Το «χωριό των αιωνόβιων» βρίσκεται στο Αμάρι Ρεθύμνου
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το «χωριό των αιωνόβιων» βρίσκεται στο Αμάρι Ρεθύμνου

Οι… Μαθουσάλες της Κρήτης ζουν στην Αγία Παρασκευή, ή αλλιώς το «χωριό των αιωνόβιων», μια ημιορεινή περιοχή του Αμαρίου Ρεθύμνου, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι βαδίζουν στη δέκατη δεκαετία της ζωής τους! Αν και το χωριό των μόλις τριάντα κατοίκων έγινε γνωστό ως η γενέτειρα του Στυλιανού Παττακού, διεκδικεί τα πρωτεία για τη μακροζωία των κατοίκων του, αλλά κι εκείνων που δεν μένουν πλέον εκεί. 

Η Αγία Παρασκευή έχει παράδοση να γεννά αιωνόβιους και ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση της Μαρίας Παττακογιωργάκενας, μητέρας του Παττακού, η οποία έφυγε από τη ζωή στα 105 της χρόνια (για άλλους στα 107). Κάποια από τα οκτώ παιδιά της πήραν τα χρόνια της, όπως ο Στυλιανός που είναι 102 ετών και ζει στην Αθήνα, η κόρη της Στέλλα που πάτησε τα 100 και μένει στην Αμερική και ο άλλος της γιος Αλέκος, που έχει συμπληρώσει τα 98 του χρόνια. Εκτός όμως από τα τρία παιδιά της Παττακογιωργάκενας και τον συνταξιούχο ταχυδρόμο, τα χρονάκια τους τα έχουν και άλλοι Αγιοπαρασκευιώτες. Σύμφωνα με το madeincreta, οι Βασίλης Σοφιολάκης, Μαρίκα Παπουτσάκη, Ολυμπία Κεραμιανάκη και Καλλιόπη Μαλλιαρού έχουν πατήσει τα 94, ενώ οι Γιάννης Παττακός και Γιάννης Καλογεράκης τα 88.

Εναν χρόνο μικρότερος είναι ο Κώστας Φουντουλάκης, ενώ στα 86 τους είναι οι Στέλιος Καλογεράκης, Μαρία Μελιδονιώτη ή Ζαχαρίενα και η Βαγγελιώ Ζαχαριουδάκη. Στα 85 βρίσκονται οι Παντελής Παττακός, Μιχάλης Φουντουλάκης, Ηλίας Κανακάκης και κάτω των 85 και μέχρι τα 80 υπάρχουν και άλλοι πολλοί, που είναι διασκορπισμένοι ανά την Ελλάδα. Ο 87χρονος Κώστας Φουντουλάκης αποδίδει το μέγιστο της ζωής των κατοίκων στις κλιματολογικές συνθήκες του χωριού και στη διατροφή τους, αφού τα κυριότερα προϊόντα που παράγουν είναι οι ελιές, τα χαρούπια και τα σιτηρά.

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Check Also

Ρέθυμνο – Επίσκεψη σε χωριά του Δήμου Αμαρίου του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Την Τετάρτη 26/6 το βράδυ ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μαζί με τους υποψήφιους βουλευτές …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize