Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Το… Ρεθυμνάκι ξεπερνά τα Χανιά σε εισπράξεις δημοτικών τελών!

Το… Ρεθυμνάκι ξεπερνά τα Χανιά σε εισπράξεις δημοτικών τελών!

Μηδενικά έσοδα για τον Δήμο Χανίων από τα νεκροταφεία και πολύ μικρότερα συγκριτικά με τη γειτονική πόλη από ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης

Tα στοιχεία αυτά κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων η παράταξη “Πρωτοβουλία Πολιτών Πρώτα ο Άνθρωπος” , με τον επικεφαλής της κ. Σαρρή να αναφέρει ότι παρότι το Ρέθυμνο είναι πολύ πιο μικρός ως Δήμος και έχει αντίστοιχα μικρότερα μεγέθη, η εισπραξιμότητα του κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Την ίδια ώρα όπως υποστήριξε στο Δήμο Χανίων υπάρχουν αυτοί που πληρώνουν και κάποιοι που συστηματικά δεν καταβάλλουν αυτό που είναι σε θέση να πληρώσουν με αποτέλεσμα το οικονομικό βάρος να πέφτει στους υπόλοιπους. Επισήμανε μάλιστα πως αυτό φαίνεται να αποτελεί μια πάγια τακτική των προηγούμενων και της σημερινής δημοτικής αρχής.

H ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Απαντώντας στον κ. Σαρρή ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Μαράκης επισήμανε πως «η προσπάθεια μας για την καλύτερη οργάνωση της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου και της βελτίωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων είναι συνεχής. Ευτυχώς τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας αποτυπώνονται με αριθμούς άρα δύσκολα αμφισβητούνται. Ο Δήμος Χανίων μπορώ να πω ότι είναι ένας εύρωστος οικονομικά Δήμος κάτι πολύ σημαντικό αν αναλογιστούμε το οικονομικό περιβάλλον και μέσα σε αυτό τις συνεχείς περικοπές οικονομικών πόρων από την κεντρική εξουσία που παράλληλα προσθέτει νέες αρμοδιότητες στους Δήμους».

Για τη περίοδο από 1-1-2018 μέχρι 30-9-2018 με βάση τα στοιχεία των Οικονομικών υπηρεσιών στον τομέα των εσόδων «είχαμε προϋπολογίσει 47 εκατομμύρια έσοδα, βεβαιώσαμε 40 εκατομμύρια και εισπράξαμε 35 εκατομμύρια. Το δε ποσοστό εισπραξιμότητας στα τακτικά έσοδα αγγίζει το 98%, παράλληλα μπορώ να σας πω ότι υπάρχει αυξητική τάση στην είσπραξη τελών κοινόχρηστων χώρων, τέλη παρεπιδημούντων και λοιπά τέλη. Να σημειώσουμε δε ότι δεν υπάρχει δημοτική αστυνομία στο Δήμο Χανίων αλλά μια Υπηρεσία Ελέγχου με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και υποστελεχωμένη. Επίσης είναι πολύ καλή η πορεία των δαπανών, από αυτές για τις οποίες υπάρχει ένταλμα έχουμε εξοφλήσει το 98%. Στα διαθέσιμα του Δήμου υπάρχει ένα σημαντικό ταμειακό υπόλοιπο, με τη διευκρίνηση ότι τα χρήματα αυτά είναι σε συγκεκριμένους λογαριασμούς με συγκεκριμένο σκοπό και χρήση και δεν αποθεματικό. Ο προϋπολογισμός του Δήμου εκτελείται απόλυτα σωστά και ως προς το οικονομικό αποτέλεσμα και τα ίδια έσοδα όπως ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο».

Πάντως από τη δημοτική αρχή η απάντηση στο Δ.Σ. ήταν πως θα μπορούσαν να παρουσιαστούν στοιχεία και από άλλους δήμους της Κρήτης ή σε πανελλήνιο επίπεδο όπου η σύγκριση με το Δήμο Χανίων να δώσει τελείως διαφορετικά νούμερα.

Για τα σχεδόν μηδενικά έσοδα του Δήμου Χανίων από τα νεκροταφεία η απάντηση από το Δήμο ήταν πως παρότι υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που ορίζει ότι τα χρήματα αυτά πηγαίνουν στους Δήμους, αυτό δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει με τις τοπικές εκκλησιές που κρατούν τα χρήματα αυτά.

Check Also

Ρέθυμνο – Με συνολικό προϋπολογισμό 2.350.213,67 ευρώ το έργο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου»

Στις πρώτες θέσεις του πίνακα αξιολόγησης του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κατατάχθηκε βαθμολογικά η πρόταση του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize