Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Το μεγαλύτερο αμφιθέατρο στην Κρήτη έχει μείνει στα μπετά – Μόνο επί χάρτου το διοικητήριο και τα πειραματικά σχολεία Ρεθύμνου

Το μεγαλύτερο αμφιθέατρο στην Κρήτη έχει μείνει στα μπετά – Μόνο επί χάρτου το διοικητήριο και τα πειραματικά σχολεία Ρεθύμνου

Σημαντικά έργα υποδομής στην πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου που έχουν μείνει στα μπετά ή… επί χάρτου. Πρόκειται για το μεγάλο αμφιθέατρο, το διοικητήριο και τα πειραματικά σχολεία. Για διαφορετικούς λόγους δεν έχουν ολοκληρωθεί, όμως σίγουρα πρέπει να μπουν σε τροχιά υλοποίησης για να παραμείνει ανταγωνιστικό διεθνώς το πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το μεγαλύτερο αμφιθέατρο ανά την Κρήτη το οποίο έχει προδιαγραφές θεάτρου και λυρικής σκηνής, έχει μείνει στα μπετά εδώ και χρόνια. Πρόκειται για ένα κτίριο-φάντασμα στην καρδιά της πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου στην περιοχή ανάμεσα στην φιλοσοφική σχολή που είναι βορειότερα και τις λοιπές σχολές νοτιότερα. Ο προϋπολογισμός αποπεράτωσής του, ξεπερνά πια τα 15 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που είναι απαγορευτικό στη δεδομένη συγκυρία με αποτέλεσμα το έργο να έχει βαλτώσει. Θα αποτελεί μάλιστα το μεγαλύτερο συνεδριακό κέντρο στην Κρήτη, όταν ολοκληρωθεί…

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών, ένας εργολάβος είχε χάσει τη ζωή του επί τόπου. Έκτοτε δεν έχει γίνει το παραμικρό, από εργασίες στο σημείο. Εκτιμάται μάλιστα, ότι εάν τουλάχιστον τοποθετούνταν η οροφή και προέκυπτε ένας ολοκληρωμένος σκελετός κτιρίου, θα μπορούσε στη συνέχεια, σταδιακά να πραγματοποιούνται εργασίες, αφού δε θα επέρχονταν πια φθορές στο κτίριο.

Έτερο σημαντικό έργο στην πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου είναι και αυτό της ανέγερσης διοικητηρίου, κτίριο που προβλέπεται να αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, συνολικής επιφάνειας 5.000 τμ. Πρόκειται για έργο που συγκεντρώνει σύμφωνα με πληροφορίες τη δεδομένη στιγμή την προσοχή της διοίκησης του πανεπιστημίου Κρήτης, μιας και έχει χαμηλότερο προϋπολογισμό από το αμφιθέατρο.

Τέλος, πολλά έχουν ακουστεί κατά καιρούς για το ότι θα πρέπει τα πειραματικά σχολεία όλων των βαθμίδων, από νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο, μέχρι το γυμνάσιο και το λύκειο να στεγάζονται στον φυσικό τους χώρο που δεν είναι άλλος από το πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο Κρήτης είχε φροντίσει η απαιτούμενη έκταση των 80 στρεμμάτων να περάσει στη δικαιοδοσία του δήμου Ρεθύμνου από την τέως νομαρχία που είχε αρχικά παραχωρηθεί, όμως εάν δεν ανοίξει κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης πειραματικών σχολείων, είναι δύσκολο να ξεκινήσουν οι εργασίες καθώς για ολόκληρη την Κρήτη ο προϋπολογισμός ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων μέσω ΕΣΠΑ, δεν ξεπερνά τα 22 εκατομμύρια ευρώ.

Το όλο εγχείρημα έχει κολλήσει, καθώς η διαχειριστική αρχή της περιφέρειας Κρήτης απέρριψε τον αρχικό προϋπολογισμό που προέβλεπε ότι χρειάζονται 6 εκατομμύρια ευρώ για Πειραματικό Νηπιαγωγείο που θα φιλοξενεί μόλις 30 νήπια, ενώ και ή τότε μελέτη είχε στοιχίσει αρκετά, περίπου 400.000 ευρώ. Σε πρώτο χρόνο θα ανεγερθεί το νέο πειραματικό γυμνάσιο, έπειτα το πειραματικό λύκειο και τέλος το πειραματικό νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο.

Check Also

Ρέθυμνο – Γνώρισαν την ιστορία του χαρτιού, της γραφής από το ξύλο μέχρι το tablet

Κάνοντας μία δυναμική αρχή, το ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΄΄Μαζί Μπορούμε΄΄, ξεκίνησε το εξωτερικό πρόγραμμα για το …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize