Ρέθυμνο – Τμήμα αλιείας – Ενημερώνουν για την καταγραφή της αλιευτικής δραστηριότητας

       Το Τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, υπενθυμίζει στους επαγγελματίες αλιείς  την υποχρέωση καταγραφής της αλιευτικής τους δραστηριότητας και των εκφορτώσεων των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών και τους εφιστούμε την προσοχή ενόψει και της εφαρμογής του Νόμου 4597/2019 (ΦΕΚ Α΄35) άρθρο 32 με τον οποίο συνδέεται πλέον η ανανέωση των αδειών αλιείας με την υποβολή στοιχείων παραγωγής.

Υποχρέωση των πλοιοκτητών αλιευτικών σκαφών ολικού μήκους κάτω των 10 μέτρων είναι η υποβολή των μηνιαίων δελτίων μέχρι την 12η μέρα του μήνα που έπεται του μήνα αναφοράς, ακόμη και αν δεν υπάρχει παραγωγή ή το σκάφος δεν εργάζεται για διάφορους λόγους . Η υποβολή των έντυπων μηνιαίων δελτίων , η οποία μέχρι σήμερα γινόταν στην Υπηρεσία μας, θα γίνεται ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους αλιείς κάνοντας χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΟΣΠΑ με λήψη αναγνωριστικού και κωδικού πρόσβασης από την Υπηρεσία μας.

Για τη λήψη του αναγνωριστικού και του κωδικού πρόσβασης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται στην Υπηρεσία μας εργάσιμες μέρες και ώρες με την αστυνομική τους ταυτότητα και την άδεια του σκάφους.

Υποχρέωση των πλοιοκτητών αλιευτικών σκαφών ολικού μήκους 10-12 μέτρων  εξακολουθεί να είναι η τήρηση έντυπων ημερολογίων αλιείας -δηλώσεων εκφόρτωσης για κάθε μέρα αλιευτικού ταξιδιού  και υποβολή τους εντός 48 ωρών από την ημερομηνία εκφόρτωσης στην αρμόδια Λιμενική Αρχή και την Υπηρεσία μας. Η χρήση ηλεκτρονικού ημερολογίου για τα σκάφη αυτής της κατηγορίας είναι προαιρετική και απαλλάσσει το σκάφος από την υποχρέωση τήρησης έντυπου ημερολογίου αλιείας.

Υποχρέωση των πλοιοκτητών αλιευτικών σκαφών ολικού μήκους άνω των 12 μέτρων   εξακολουθεί να είναι η υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικού ημερολογίου και ηλεκτρονική αποστολή πριν τις 12:00 τα μεσάνυχτα και σε κάθε περίπτωση πριν τον κατάπλου και την εκφόρτωση. Η δήλωση εκφόρτωσης υποβάλλεται επίσης ηλεκτρονικά εντός 24 ωρών από την εκφόρτωση.

Οι έμποροι χονδρικής πώλησης αλιευμάτων και πρώτοι αγοραστές υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις ανάληψης ή πώλησης εντός 48 ωρών από την ανάληψη ή πώληση αυτοί που έχουν κύκλο εργασιών άνω των 200.000 ευρώ και εντός 24 ωρών αυτοί που έχουν κύκλο εργασιών μέχρι 200.000 ευρώ.

Το Τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης (τηλ: 2831343814) είναι στην διάθεση των πολιτών τόσο για την χορήγηση των κωδικών πρόσβασης στην ηλεκτρονική εφαρμογή όσο και για την παροχή βοήθειας στην χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize