Τίμησαν την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Το Σάββατο 6-5-2017 το ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τίμησαν με την εκδήλωση τους την 9η Μάη ως, Μέρα – σύμβολο της Νίκης των Λαών ενάντια στο φασισμό, 72 χρόνια μετά.

Σύντομο χαιρετισμό και καλωσόρισμα έκανε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Γιάννης Πολυχρονάκης, όπου τόνισε «η σημερινή εκδήλωση είναι εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους χιλιάδες νεκρούς που έπεσαν στα πεδία των μαχών. Για όλους τους μαχητές και τους νεκρούς του ένοπλου αγώνα κατά την περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης του ΕΛΑΣ του ΔΣΕ. Η παραχάραξη της Ιστορίας τα τελευταία χρόνια παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Αποτελεί χρέος κάθε ανθρώπου, να αποκρούσει αποφασιστικά την παραχάραξη της ιστορίας».

Τιμώντας τους νεκρούς οι παρευρισκόμενοι κράτησαν ένα λεπτό σιωπή.
Διαβάστηκε το ποίημα του ΑΖΙΖ ΝΕΣΙΝ: Σώπα, μη μιλάς, είναι ντροπή

Στη συνέχεια έκανε την ομιλία το στέλεχος του ΚΚΕ Λεωνίδας Μπουρμάκης, που μεταξύ άλλων είπε:
«Η 9η Μάη αποτελεί και σήμερα, Μέρα – σύμβολο της νίκης των λαών ενάντια στο φασισμό, 72 χρόνια μετά τη συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας που σηματοδότησε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μέρα τιμής για όλους όσοι κατέθεσαν τη δική τους συμβολή στη νίκη  αυτή. Στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, επιχειρούν να εξομοιώσουν τα εγκλήματα των δοσίλογων, των ταγματασφαλιτών, των συνεργατών των κατοχικών δυνάμεων, βάζοντάς τους στην ίδια μοίρα με τις ενέργειες αυτοάμυνας των αγωνιστών, της λαϊκής αντίστασης.

Κι όλα αυτά με έναν και αποκλειστικό στόχο. Να αποσιωπηθεί ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η διαφορετική στάση του λαού από την αστική τάξη της κάθε χώρας. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο πρώτος, ήταν αποτέλεσμα των ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα των αγορών.       Η 9η Μάη είναι, παράλληλα, μια ιστορική επέτειος που σημαίνει πολλά περισσότερα για τα λαϊκά στρώματα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μπλέκει τη χώρα πιο βαθιά σε αιματηρούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Έφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με πρόσχημα την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.  Σχεδιάζει την επέκταση των ΝΑΤΟϊκών βάσεων στη χώρα, όπως η Σούδα. Το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας όπως λέει η κυβέρνηση. Είναι η δολοφονική μηχανή των ιμπεριαλιστών, δεν αναγνωρίζει σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα. Επομένως, ο λαός μας πρέπει να επαγρυπνά, καθώς μεγαλώνουν οι κίνδυνοι ενός γενικευμένου πολέμου, με εμπλοκή και της Ελλάδας.     ΕΝΑ ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ που πρέπει όλοι και όλες να απαντήσουμε είναι το εξής:
Μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο, το εργατικό και λαϊκό κίνημα ενώ στην εξουσία βρίσκεται η τάξη που διεξάγει τον πόλεμο; Και στις μέρες μας, αποδεικνύεται ότι ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα. Ειρηνικό κίνημα που γενικώς καταδικάζει οποιονδήποτε πόλεμο, που γενικά καταδικάζει οποιαδήποτε μορφή βίας, χωρίς να εξετάζει ποιος πόλεμος, από ποια τάξη, για ποιο σκοπό.  Το επαναστατικό εργατικό κίνημα καταδικάζει τον πόλεμο που προκαλούν οι αστικές τάξεις, είτε είναι με τη μία είτε με την άλλη μορφή. Είτε είναι με την καθαρή στρατιωτική, επεκτατική επέμβαση είτε είναι με τη μορφή της αστικής πολιτικής που άνοιξε το δρόμο αυτό.    Το ζήτημα για το εργατικό – λαϊκό κίνημα στο κάθε καπιταλιστικό κράτος δεν είναι να επιλέξει με ποια ομάδα ιμπεριαλιστών θα πάει, αλλά είναι να επιλέξει να κάνει το δικό του αγώνα ενάντια στον πόλεμο των αστικών τάξεων, να μη χύνει το αίμα του ο λαός για ξένα συμφέροντα, για να πλουτίζουν οι εκμεταλλευτές.

Η ιστορία είναι μία και την γράφουν οι λαοί!

Είμαστε σίγουροι. Η τελική νίκη θα είναι των λαών!

Η εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση στεφάνων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize