Θυμίζει Ελλάδα! – 12 φωτογραφίες απ’ το Σιντί Μπου Σαΐντ – Το γραφικό χωριό της Τυνησίας

Μπορεί τα γραφικά λευκά σπιτάκια με τα μπλε πορτοπαράθυρα να μας είναι κάτι το εντελώς οικείο μιας και η αφρόκρεμα των ελληνικών νησιών ακολουθεί αυτό το μοτίβο. Ωστόσο, φαίνεται πως η Ελλάδα δεν κατέχει την αποκλειστικότητα σε αυτό το ιδιαίτερο στυλ μιας και ένα χωριό της Τυνησίας μοιάζει να ακολουθεί το ίδιο μοτίβο.

Πρόκειται για το χωριό Σιντί Μπου Σαΐντ, το οποίο βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Τυνησίας και το οποίο απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας την Τύνιδα. Έχει πληθυσμό κοντά στους 6,000 κατοίκους και είναι χτισμένο στην κορυφή ενός γκρεμού που του προσφέρει μια εντυπωσιακή θέα της Μεσογείου.

Η φήμη του νησιού είναι βασισμένη πάνω στην εναλλαγή του λευκού με το μπλε και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς από τους σχεδόν 9,000,000 τουρίστες που επισκέπτονται την Τυνησία κάθε χρόνο.

Ένα από τα πράγματα που τραβάει το ενδιαφέρον των επισκεπτών είναι οι μεγάλες μπλε πόρτες κάποιων κτιρίων, τα οποία ήταν παλιότερα επαύλεις και σημαντικά για το χωριό κτίρια.

Τη φιλοσοφία της εναλλαγής του λευκού με το μπλε φημολογείται πως εγκαθίδρυσε στο νησί ο Γάλλος Καλλιτέχνης Rodolph d’Erlanger στη δεκαετία του 1920, κατά την οποία ζούσε εκεί. Στην Ελλάδα από την άλλη, τα σπίτια των Κυκλάδων χτίζονταν με απλά υλικά και το λευκό χρώμα επιλέχθηκε γιατί εξυπηρετούσε τις ανάγκες υγιεινής και ύστερα την αισθητική, ενώ το μπλε συμβόλιζε τη θάλασσα και τον ουρανό. Μάλιστα, το 1938 διάταγμα του καθεστώτος Μεταξά όριζε ότι πρέπει να περαστούν με ασβέστη όλα τα σπίτια των νησιών, για να προστατευτούν από τη χολέρα, που μάστιζε εκείνη την εποχή την Ελλάδα και είχε προσβάλει ακόμη και τα οικόσιτα πτηνά. Έπειτα, η τεχνοτροπία αυτή άρεσε στους ντόπιους, οι οποίοι την εκμεταλλεύτηκαν αργότερα και για τουριστικούς λόγους.

Μπορεί βλέποντας τις φωτογραφίες να νομίζει κανείς πως βρίσκεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις Κυκλάδες, αλλά πέρα από τα χρώματα αυτού του χωριού (και τον πληθυσμό των δύο χωρών που κυμαίνεται κοντά στα 11 εκατομμύρια) οι δύο χώρες φαίνεται πως δεν μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ τους.

    

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize