Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Η Τερέζα Μέι ζητά από επιχειρηματίες να στηρίξουν τη στρατηγική της για το Brexit

Η Τερέζα Μέι ζητά από επιχειρηματίες να στηρίξουν τη στρατηγική της για το Brexit

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα δεχθεί σήμερα πιέσεις από επιχειρηματίες προκειμένου να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση εν μέσω ανησυχιών ότι η Βρετανία ίσως βγει από τη μεγαλύτερη εμπορική ένωση του κόσμου χωρίς μια συμφωνία.

Η Μέι έχει προσκαλέσει 15 επιχειρηματικούς ομίλους από τη Βρετανία και την ηπειρωτική Ευρώπη για συνομιλίες προκειμένου να τους παροτρύνει να στηρίξουν τη στρατηγική της για το Brexit και να πείσει τις εταιρίες να μην μεταφερθούν σε άλλες χώρες.

Η συνάντηση γίνεται ενώ καταγράφεται αργή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την ΕΕ, η οποία έχει δημιουργήσει αναταραχή στις επιχειρήσεις και έχει οδηγήσει σε προειδοποιήσεις ότι, εάν δεν συμφωνηθεί σύντομα μια μεταβατική περίοδος, κάποιοι ίσως αρχίσουν να ενεργοποιούν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για το Brexit.

Η ευρωπαϊκή ένωση επιχειρήσεων Business Europe, που θα παρευρεθεί στις συνομιλίες, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι «ανησυχεί πάρα πολύ» για τον αργό ρυθμό των συνομιλιών του Brexit και κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε προτάσεις που μπορούν να τις επιταχύνουν.
Η Business Europe είναι μια ένωση που εκπροσωπεί επιχειρήσεις από 34 ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανόμενης και της Βρετανίας.
Η πρόοδος στη σύνοδο των Βρυξελλών τον επόμενο μήνα θεωρείται σημαντικό ορόσημο στις συνομιλίες καθώς οι επιχειρήσεις ζητούν σαφήνεια έως τη νέα χρονιά, όταν πολλοί θα λάβουν επενδυτικές αποφάσεις ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν μετά το Brexit.

Η Μέι έχει εντείνει τις επαφές της με τις επιχειρήσεις τους τελευταίες μήνες, και συναντάται τακτικά με βρετανικά λόμπι και υψηλόβαθμους αξιωματούχους, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει δώσει πολλές λεπτομέρειες για το πώς θα μοιάζει πραγματικά η μελλοντική εμπορική συμφωνία.

Η σημερινή συνάντηση για πρώτη φορά θα διευρύνει αυτό το πρόγραμμα και θα περιλαμβάνει εκπροσώπους βιομηχανικών ομίλων από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και άλλα κράτη μέλη καθώς και βρετανικών και ευρωπαϊκών οργανισμών. Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου θα συναντήσουν τη Μέι καθώς και τον υπουργό Επιχειρήσεων Γκρεγκ Κλαρκ, τον υπουργό για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και τον υφυπουργό Οικονομικών Στίβεν Μπάρκλεϋ.

Ελπίδες για συμφωνία στους επόμενους μήνες 

Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θέλει να συμφωνήσει μέσα στους επόμενους λίγους μήνες το περίγραμμα μιας μεταβατικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εποχή μετά το Brexit, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της.
«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε μέσα στους επόμενους λίγους μήνες σε μια συμφωνία για το περίγραμμα του πώς θα μοιάζει η περίοδος εφαρμογής», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγήσει διπλωματική προστασία στη Ναζανίν Ζαγκαρί-Ράτκλιφ, μια εργαζόμενη σε οργάνωση αρωγής που είναι φυλακισμένη στο Ιράν, στο πλαίσιο των προσπαθειών για να εξασφαλισθεί η απελευθέρωσή της.

Η κυβέρνηση της Μέι κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της Ζαγκαρί-Ράτκλιφ, διευθύντριας προγραμμάτων στο Thomson Reuters Foundation. Μια επιλογή που εξετάζεται είναι να της δοθεί διπλωματική προστασία.
«Πιστεύω πως ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε προφανώς με τον σύζυγό της και πως αυτή είναι μια από τις επιλογές που εξετάζονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

Check Also

Μέτα προς ΕΕ – Θα διατάξω επέμβαση του στρατού, αν χρειαστεί

in.gr Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, προσκάλεσε τους επικεφαλής διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize