Breaking News
Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Τα ακίνητα, οι Κινέζοι, τα ελληνικά POS – Πληροφορίες για την υπόθεση του πρώην αντιπροέδρου της Jumbo Ε. Παπαευαγγέλου

Τα ακίνητα, οι Κινέζοι, τα ελληνικά POS – Πληροφορίες για την υπόθεση του πρώην αντιπροέδρου της Jumbo Ε. Παπαευαγγέλου

Eνα νέο σκάνδαλο φαίνεται να ρίχνει πολύ βαριά σκιά στην ήδη προβληματική κατάσταση που διαμορφώνεται στην εγχώρια αγορά χρήματος και όχι μόνο, με πρωταγωνιστές αυτήν τη φορά ανώτατα διοικητικά στελέχη της εταιρείας Jumbo και τριών τραπεζών, εκ των οποίων οι δύο κατάλαβαν το ασυνήθιστο των συναλλαγών και έδωσαν εντολή να σταματήσει η σχετική διαδικασία που:

  1. παραβίαζε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς στην Κίνα
  2. δημιουργούσε ασαφείς συνθήκες σε ότι αφορά την προέλευση των κεφαλαίων στη χώρα μας
  3. παραβίαζε τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης.

Οι επίμαχες συναλλαγές μπορεί και να ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ στο σκάνδαλο φαίνεται να εμπλέκονται υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας.

Ήδη έχει ξεκινήσει ο εποπτικός έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-0,40% ενώ φαίνεται πως υπάρχει παρέμβαση τόσο της ΕΚΤ όσο και των Ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρώην αντιπρόεδρος της Jumbo o Ευάγγελος Παπαευαγγέλου είχε αποκτήσει POS από δύο συστημικές τράπεζες (Πειραιώς και Eurobank) που όμως διέγνωσαν το ασυνήθιστο των συναλλαγών και απενεργοποίησαν τα συγκεκριμένα μηχανάκια.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Jumbo όμως συνέχισε τις πράξεις μέσα από την Εθνική Τράπεζα,ΕΤΕ+2,75% καθώς στην υπόθεση φαίνεται να εμπλέκεται υψηλόβαθμο στέλεχος της λιανικής τραπεζικής το οποίο είναι και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΤΕ που συμφώνησε στην προμήθεια POS της Εθνικής.

Έτσι, μέσα από εταιρεία real estate την οποία κατείχε ο κ. Παπαευαγγέλου, υπήρξε προσέγγιση κάποιων εύπορων Κινέζων οι οποίοι είδαν την ευκαιρία απόκτησης ενός σπιτιού στην Ελλάδα, της χρυσής βίζας που προβλέπεται και ασφαλώς της μεταφοράς σεβαστών κεφαλαίων σε ευρωπαϊκό έδαφος, παρακάμπτοντας τα capital controls που ισχύουν στην Κίνα.

Κινεζικό ενδιαφέρον για ακίνητα λόγω «χρυσής βίζας»
Watch this video on YouTube.

EURONEWS

Οι συναλλαγές γίνονταν σε ποσά μικρότερα τα οποία αθροίζονταν στον πελάτη στην αξία του ακινήτου και κατά κάποιες πληροφορίες και σε μεγαλύτερη από αυτήν την αξία αφού οι πληροφορίες λένε πως σε κάποιους Κινέζους γίνονταν και επιστροφή ποσών ώστε να εξαχθούν από την Κίνα όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια.

Είναι προφανές πως για την υλοποίηση του «κόλπου» απαιτείτο και η σύμπλευση τραπεζικών στελεχών.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας διαπίστωσε τις ύποπτες συναλλαγές και ζήτησε τη συνδρομή της ΕΚΤ, η οποία ξεκίνησε τις έρευνες που ασφαλώς εκτιμάται πως θα έχουν σοβαρή επίπτωση τις τράπεζες.

Ήδη η Εθνική προχωράει στην αποπομπή τριών στελεχών της, μεταξύ των οποίων και η κ. Τζάκου.

Όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις εγείρονται πολύ σοβαρά θέματα εταιρικής διακυβέρνησης ενώ στο μεγαλύτερο μέρος η διαδικασία που ακολουθήθηκε μεταξύ των στελεχών για τη συμφωνία με τον κ. Παπαευαγγέλου ήταν προφορική.

H Eθνική προχώρησε σε ανακοίνωση χθες Τρίτη, αναφέροντας με αφορμή δημοσιεύματα ότι:

  • Η τράπεζα μετά τη διαπίστωση από τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης διενέργειας ασυνήθιστων συναλλαγών με χρήση πιστωτικών καρτών, προέβη άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή τους. Στο πλαίσιο αυτό προέβη εγκαίρως σε ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών.
  • Περαιτέρω, σε εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και επιχειρηματικής ηθικής, ενημερώθηκαν τα αρμόδια όργανα της τράπεζας και αποφασίστηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο η άμεση λήψη μέτρων από τη Διοίκηση.

Ε.Σ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize