Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Συγκίνηση για την απώλεια της ανθρωπίστριας, γιαγιάς Μαρίτσας

Συγκίνηση για την απώλεια της ανθρωπίστριας, γιαγιάς Μαρίτσας

Τον γύρο του κόσμου έκανε τον Οκτώβριο του 2015 η φωτογραφία του Λευτέρη Παρτσάλη από την Σκάλα Συκαμιάς που έδειχνε τρεις ηλικιωμένες Ελληνίδες να φροντίζουν ένα μικρό παιδί την ώρα που η μητέρα του αλλάζει ρούχα καθώς μόλις έχει φτάσει στο νησί από τα τουρκικά παράλια.

Η γιαγιά Μαρίτσα (στο κέντρο), η μια από τις τρεις γιαγιάδες – σύμβολο της Λέσβο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών.

Οι συγχωριανοί της, θα πουν αύριο το τελευταίο αντίο στη Σκάλα Σκαμιάς ενώ όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Σαρόγλου « θα τη θυμόμαστε πάντα, μια τίμια γυναίκα που μας έκανε περήφανους».

Για το περιστατικό  και τη φωτογραφία όπως το αφηγήθηκε τότε η γιαγιά Μαρίτσα:

«Ήταν πολύς κόσμος μαζωμένος στον Πλάτανο καθώς είχαν φτάσει τρεις βάρκες. Είδαμε τη μητέρα την ώρα που άλλαζε τα ρούχα της και της είπαμε ότι το μωρό πεινάει. Έδωσαν στο μωρό ένα μπιμπερό αλλά αυτό δεν ήθελε το γάλα. Το δοκίμασα στο χέρι μου και ήταν καυτό. Εκεί δίπλα είχε μια βρύση και κρύωσα εκεί το μπιμπερό και μετά το μωρό το ήπιε το γάλα».

Η κυρία Ευστρατία, η κυρία Μαρίτσα και η κυρία Μηλίτσα, οι γιαγιάδες της Λέσβου είχαν δηλώσει ότι «του τραγουδούσαμε και ήπιε το γάλα μονορούφι».

Οι γιαγιάδες στην «Κ»: Ξέρουμε από προσφυγιά, τους πονάμε

Η «Κ» είχε ταξιδέψει στη Λέσβο και συνάντησε τις τρεις γιαγιάδες της Σκάλας Συκαμιάς που υποδέχονταν τους πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια.

Τότε, η κυρία Μαρίτσα είχε δηλώσει: «Οι μάνες μας ήρθαν πρόσφυγες από την Τουρκία, απέναντι, και ήταν ακόμα κοπέλες. Ηρθαν χωρίς ρούχα, χωρίς τίποτα», λέει. «Γι’ αυτό και τους λυπούμαστε τους μετανάστες».

«Αυτό το πράγμα δεν το περιμέναμε Παναγιά μου, να έρχονται με τη φουρτούνα οι άνθρωποι» έλεγε η κ. Μαρίτσα. «Το πιστεύεις ότι μόλις βγουν από τη βάρκα κάνουν μετάνοιες και φιλούν τη γη; Είναι να τους λυπάσαι. Πολλά μωρά, μωρέλια… Η καρδιά σου πονεί να βλέπεις τα χάλια του μωρού, να τρέμει, να κρυώνει».

Οι γιαγιάδες της Λέσβου

Watch this video on YouTube.

Με πληροφορίες από το lesvosnews.net

Check Also

Δύο νεκροί με διαφορά λίγης ώρας – Στο δάσος ενώ έκοβαν ξύλα

ethnos.gr Φωτογραφία αρχείου (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ) Δύο άνθρωποι έχασαν σε διάστημα λίγων ωρών τη ζωή …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize