Breaking News
Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΚΡΗΤΗ / Στροφή στο μεγάλο αρνί

Στροφή στο μεγάλο αρνί

Την ώρα που οι αιγοπροβατοτρόφοι της Κρήτης βιώνουν «Βατερλό» στις τιμές όχι μόνο του κρέατος αλλά φέτος και του γάλακτος, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος έχει βάλει , προκειμένου να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να ενισχύσουν το εισόδημά τους μέσα από μια τέτοια σημαντική στροφή. Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» κατέγραψε θετικά σχόλια για την προσπάθεια αυτή της ΕΔΟΚ από τον πρόεδρο του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέκο Στεφανάκη, ο οποίος όμως παρουσιάζει μια εικόνα εντελώς απελπιστική για την κρητική αιγοπροβατοτροφία, καλώντας σε εγρήγορση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και το ίδιο το κράτος, που πρέπει να στηρίξει τα αγνά κρέατα και το γάλα του νησιού μας!

Η προσπάθεια της ΕΔΟΚ για στροφή στην αγορά και προώθηση του μεγάλου αρνιού αποτυπώθηκε στη Γιορτή Κτηνοτροφίας που διοργανώθηκε στη Δράμα. Μια περιοχή που είναι «οδηγός» σε θέματα κτηνοτροφίας στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθορίζοντας παράλληλα και τις τιμές των αμνοεριφίων σχεδόν για όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΟΚ Λευτέρη Γίτσα, οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων εξαντλούνται στη ζήτηση αρνιού στις αργίες και οι νέες γενιές κοντεύουν να ξεχάσουν την κατανάλωση πρόβειου κρέατος.

«Στην Αθήνα αυτή τη στιγμή υπάρχουν ξενοδοχεία και εστιατόρια τα οποία συμπεριλαμβάνουν στο μενού τους τμήματα αρνίσιου κρέατος, τα οποία οι θαμώνες τα πληρώνουν σε αρκετά αδρές τιμές, που όμως δεν είναι ελληνικά, είναι εισαγωγής από Γαλλία και Νέα Ζηλανδία. Γιατί να μην οργανωθούμε οι κτηνοτρόφοι, να δώσουμε όνομα και αξία στο κρέας που παράγουμε, να προχωρήσουμε σε πώληση τμημάτων κρέατος και να αντικαταστήσουμε το εισαγόμενο με ελληνικό, από τη στιγμή που ο κόσμος είναι έτοιμος να το στηρίξει;». Τη δήλωση αυτή έκανε ο κ. Γίτσας. Αλλά όπως όλοι μπορούμε να καταλάβουμε, αυτό για να έχει αποτέλεσμα προϋποθέτει αλλαγή νοοτροπίας των κτηνοτρόφων, οργάνωση σε ομάδες και πλήρη δραστηριοποίηση στον τομέα τους.

Μάλιστα, η ΕΔΟΚ έχει προχωρήσει σε συνεργασία με τη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η συνεργασία αυτή θα περιλαμβάνει την υιοθέτηση περίπου 120 κτηνοτρόφων – όχι πάνω από 45 ετών – από τη Θεσσαλία και τη βόρεια Ελλάδα, στους οποίους θα παρέχουν δωρεάν πλήρη τεχνογνωσία και βοήθεια για την οργάνωση της παραγωγής τους, τη στροφή σε νέα καινοτόμα προϊόντα και την οργάνωση σε ομάδες και με άλλους παραγωγούς.

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Λευτέρης Γίτσος, στάθηκε επίσης στην προσπάθεια της Διεπαγγελματικής για αναγνώριση του γύρου ως ελληνικού προϊόντος, όπως η φέτα. Πρόσθεσε δε τις ενέργειες της ΕΔΟΚ για την αναγραφή, από το νέο έτος, της χώρας προέλευσης του γάλακτος και του κρέατος, όπως και για την υποχρεωτική εξόφληση σε δύο μήνες των κτηνοτρόφων από τους εμπόρους.

Ανάλογη ημερίδα και δράσεις για την προώθηση του μεγάλου αρνιού θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην Κομοτηνή και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, από την ΕΔΟΚ, τους κατά τόπους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους και την Αυτοδιοίκηση.

 

Η κατάσταση στην Κρήτη

«Εμείς εδώ, ως Κρήτη, το κάνουμε ήδη να προωθούμε το μεγάλο αρνί. Και το κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε βάλει τα ζώα στη διαδικασία του απογαλακτισμού. Τα αρνιά αποκόβονται νωρίς, γιατί πάμε να σώσουμε το εισόδημα από το γάλα. Και από ‘κει και πέρα, προσπαθούμε και βγάζουμε αρνί αξιοπρεπούς βάρους», λέει στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο γνωστός κτηνίατρος και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης. «Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι παραγωγοί που πάνω στον πανικό τους τα σφάζουν όσο-όσο. Αλλά οι περισσότεροι τα φέρνουν σε έναν «λογαριασμό» και τα κάνουν 12 κιλά. Και δεν είναι μεγάλο αρνί. Είναι ένα αρνί λογικού βάρους για τον καταναλωτή», σύμφωνα με όσα μας λέει ο Αλέκος Στεφανάκης, που στη δουλειά του παρακολουθεί και καθοδηγεί κτηνοτρόφους ως προς την οργάνωση, τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των μονάδων τους. «Και μπορεί μέσα από τα 12 κιλά να κερδίσει και το σύστημα της εκμετάλλευσης. Γιατί ένα αρνί 8-9 κιλών δε συμφέρει κανέναν. Τα αρνιά που σφάζονται εδώ στην Κρήτη πάνε στα 12 κιλά. Είναι πιο ώριμο. Είναι πιο υγιεινό και, επειδή είναι εντελώς άπαχο, μπορεί ο καταναλωτής να κάνει πάρα πολλά πράγματα. Και είναι εξάλλου και το εξαγώγιμο μέγεθος και προϊόν»…

Μάλιστα, όπως εξηγεί, όταν ο κτηνοτρόφος καταφέρει να πάει ένα αρνί στα 12 κιλά, μειώνει το κόστος εκτροφής στο ελάχιστο, μέσα από την εμπορία του αρνιού.

Ωστόσο, η κατάσταση από άποψη επάρκειας αυτών των αρνιών στην Κρήτη είναι σήμερα οριακή. «Η Κρήτη έχει μια ισχυρή αιγοπροβατοτροφία. Παράγεται πάρα πολύ αρνί. Αν πληρωθεί, προσέχουν οι παραγωγοί και το μεγαλώνουν. Αν όχι και υπάρξει μια αδιαφορία από το σύστημα εμπορίας, οι κτηνοτρόφοι δεν ασχολούνται και έχουμε αυξημένη απώλεια, όπως έγινε πέρυσι που άφηναν τα αρνιά και ψοφούσανε. Φέτος όμως η κατάσταση είναι χειρότερη. Διότι δεν είναι μόνο η τιμή του κρέατος. Αρχίζει και η πανδημία της τιμής του γάλακτος, που έχει ρίξει το ηθικό των κτηνοτρόφων. Και κινδυνεύει να προκαλέσει ζημιά στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας της Κρήτης».

Καταλήγοντας, ο κ. Στεφανάκης τονίζει ότι οι πιέσεις που ασκούνται φέτος από την αγορά είναι για μείωση των τιμών του γάλακτος στη χώρα μας, την ώρα που στην ευρωπαϊκή αγορά οι τιμές στο γάλα αυξάνονται λόγω ελλείψεων στην παραγωγή. Και μάλιστα μόνο τα τελευταία δύο χρόνια οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα της χώρας έχουν πέσει κατά 20 λεπτά το κιλό. «Και όλα αυτά συμβαίνουν στο όνομα της ανικανότητάς μας να προωθήσουμε τα προϊόντα μας στην αγορά»…

ΡεπορτάζΧριστόφορος Παπαδάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize