Κρήτη: Το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου εντάσσεται… στα σχέδια του μέλλοντος

Μια εν δυνάμει μελλοντική ιστορία της πόλης των Χανίων και των κατοίκων της παρουσίασαν απόψε στην αίθουσα του ΤΕΕ τμήματος Δυτικής Κρήτης, οι αρχιτέκτονες Ειρήνη Βλαζάκη και Άννα Τσιτωνάκη από την «Ομάδα Ενοποίησης Ανοικτών και Πράσινων Χώρων» στα Χανιά.

Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης της πρωτοβουλίας πολιτών για την διεκδίκηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, με θέμα την υποβολή ένστασης στο υπό σύσταση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Χανίων, ώστε το σύνολο της έκτασης των 62 περίπου στρεμμάτων να χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου αντί για 80% που προτείνουν οι μελετητές, αφήνοντας ένα 20% περίπου για πολεοδόμηση.

Πάντως, τα μέλη της πρωτοβουλίας έχουν υποδεχτεί με συγκρατημένη αλλά σαφέστατη ικανοποίηση τις τελευταίες εξελίξεις με την συμφωνία Βάμβουκα – Καμμένου για παραχώρηση του συνόλου του στρατοπέδου για 99 χρόνια έναντι ενοικίου.

«Νίκη της πρωτοβουλίας»

«Διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις όμως σε σχέση με πριν ένα μήνα που είχαμε κέντρο υποδοχής νεοσύλλεκτων και μιλούσαμε για μια χαμένη ευκαιρία τώρα η συζήτηση μετατοπίζεται ξανά κι αυτό είναι μια νίκη της πρωτοβουλίας των πολιτών που ανακίνησε το ζήτημα και οδήγησε από την λογική της δημιουργίας κέντρου, στην λογική της παραχώρησης» ανέφερε σε δήλωσή του το μέλος της πρωτοβουλίας, Γιώργος Πιαγκαλάκης.

Τα Χανιά του μέλλοντος

Στην πρότασή τους οι αρχιτέκτονες της ομάδας παρουσιάζουν μια συνολική μελέτη για την πόλη μας, η οποία περιλαμβάνει και το -υπό παραχώρηση- στρατόπεδο Μαρκοπούλου.

Εκ μέρους της ομάδας, η Ειρήνη Βλαζάκη, ανέφερε: «Για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου εννοείται προτείνουμε να είναι όλο πάρκο και να δημιουργηθούν κάποια υπόγεια πάρκινγκ και σταθμός μετεπιβίβασης για τον κόσμο που έρχεται από την Σούδα, ώστε σε συνδυασμό με ένα δίκτυο δημοτικής συγκοινωνίας, να γίνεται πολύ εύκολη η πρόσβαση στο κέντρο. Παράλληλα, προτείνουμε και άλλες παρεμβάσεις για ενοποίηση του χώρου μέσω πεζοδρόμων με την πλατεία Δικαστηρίων, την δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου κλπ» προσέθεσε, τονίζοντας πως  «τα περισσότερα από αυτά θα μπορούσαν να γίνουν με πολύ απλές κινήσεις αρκεί να υπάρχει θέληση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize