Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Στον «αέρα» η μη περικοπή των συντάξεων

Στον «αέρα» η μη περικοπή των συντάξεων

Σε ένα μαραθώνιο «θρίλερ» εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για την περικοπή ή μη των συντάξεων, κρατώντας όμηρους τους χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν να μάθουν τι μέλλει γενέσθαι.

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στο έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο, όπου θα ληφθεί, κατά πάσα πιθανότητα, η απόφαση για τον ελληνικό προϋπολογισμό, δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης σήμερα από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, αυτό που έχει σημασία σε ό,τι αφορά τον ελληνικό προϋπολογισμό είναι να επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.’

Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων βρίσκεται υπό συζήτηση σε συνδυασμό με το πακέτο θετικών μέτρων που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση. Πρόσθεσε, δε, ότι σημαντικό είναι τα όποια μέτρα να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη.

Να σημειωθεί ότι αν και ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε το περασμένο Σάββατο να ανακοινώσει ότι ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες, οι Ευωπαίοι φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη, αφού υποστηρίζουν ότι όσον αφορά το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος υπάρχει μια διαφορά ύψους 720 εκατ. Παράλληλα, αμφισβητούν ότι υπάρχει ο «χώρος» για όλα τα μέτρα/αντίμετρα (δηλαδή για τη μη περικοπή των «παλαιών» συντάξεων, για την εφαρμογή του πακέτου «παροχών» του 2019, για τη διανομή (και φέτος) μερίσματος, αλλά και για την κάλυψη του κόστους για επίδομα θέρμανσης),

Την ίδια στιγμή, αυστηρούς όρους με περικοπές στις προσλήψεις στο Δημόσιο, στα κοινωνικά μέτρα (επίδομα ενοικίου, σχολικά γεύματα, παιδικούς σταθμούς) και στις υποσχέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για μείωση των εισφορών απαιτούν οι Βρυξέλλες προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για να μην περικοπούν οι συντάξεις.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη και αποτελεί προάγγελο εξελίξεων, σημείωναν ότι δεν υπήρξε αρνητικό κλίμα ή πολύ περισσότερο «βέτο» στην αναστολή του μέτρου μείωσης των συντάξεων, αλλά όλοι ζητούσαν στοιχεία επί στοιχείων για το κόστος της μη εφαρμογής του μέτρου και τις εναλλακτικές λύσεις που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Το Βήμα, αυτό που φαίνεται στον ορίζοντα είναι ότι όσο πλησιάζει η καθοριστική ημερομηνία για τις τελικές αποφάσεις, που δεν είναι άλλη από τις 3 Δεκεμβρίου (Eurogroup), οι δανειστές θα πιέζουν για περιορισμό του πακέτου των αντιμέτρων, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα εξαντλείται σε επίπεδο προθέσεων σε τρεις παρεμβάσεις: στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019, στην ψαλιδισμένη επιδότηση ενοικίου και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και στην επιδότηση των νέων.

 

Check Also

Προτεραιότητες και στόχοι της κυβέρνησης ανά υπουργείο

kathimerini.gr Στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου καθένας από τους υπουργούς βρήκε να τον περιμένει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize