Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Στεγαστικό αναπληρωτών στο Ρέθυμνο – Τι εισηγούνται οι Εκπαιδευτικοί ΠΕ και τι προτείνουν Δήμος – Πανεπιστήμιο – Εκκλησία

Στεγαστικό αναπληρωτών στο Ρέθυμνο – Τι εισηγούνται οι Εκπαιδευτικοί ΠΕ και τι προτείνουν Δήμος – Πανεπιστήμιο – Εκκλησία

Έντονο είναι το πρόβλημα εύρεσης στέγης στο Ρέθυμνο από εκπαιδευτικούς και φοιτητές. Από την πλευρά των εκπαιδευτικών φαίνεται τα πράγματα να δυσκολεύουν περισσότερο, αφού δεν βρίσκουν διαθέσιμα σπίτια στην πόλη και στα λιγοστά που υπάρχουν οι τιμές είναι αρκετά υψηλές. Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου, απευθύνθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις αναζητώντας λύσεις. 

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο πρόεδρος, Στέλιος Ορφανουδάκης, εξήγησε μεταξύ άλλων ότι το πρόβλημα αυτό αφορά όλη την κοινωνία. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί οριστικά από την πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία, όμως χρειάζεται να ασκηθεί κάποια πίεση από όλους τους φορείς και κατέληξε λέγοντας ότι: «Στρεφόμαστε προς όλες τις κατευθύνσεις για μια προσωρινή λύση και προς το παρόν υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα από την Ένωση ενοικιαζόμενων δωματίων και τον Σύλλογο Ξενοδόχων».

Ο Κώστας Σπανουδάκης, Αναπληρωτής Πρύτανη Προσωπικού και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κρήτης, που παρευρέθηκε στη συνάντηση τόνισε ότι στο πανεπιστήμιο φοιτούν πάνω από 19000 ενεργοί φοιτητές, ενώ το πανεπιστήμιο διαθέτει 230 δωμάτια. Ο Κώστας Σπανουδάκης τόνισε: «Αυτό και μόνο δείχνει το μέγεθος του προβλήματος σε ό,τι αφορά τη στέγαση των πιο ασθενών μελών της κοινότητας και επείγει να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους, όπως η κατασκευή νέων κατοικιών, η επιδότηση του ενοικίου ή το ΣΔΙΤ, η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η οποία για να τελεσφορήσει, να είναι συμφέρουσα για τον ιδιώτη και ελκυστική για τον φοιτητή –να έχει χαμηλή τιμή ενοικίου-, θα πρέπει να επιδοτηθεί από το κράτος. Επειδή έχουμε κάνει μεγάλες προσπάθειες για να φέρουμε ΣΔΙΤ στο Ρέθυμνο για μεγάλο αριθμό κατοικιών που θα λύσει το πρόβλημα και δεν τελεσφόρησαν, η αποτυχία αυτή οφείλεται στην έλλειψη επιδότησης». Αυτό πρακτικά σημαίνει όπως εξήγησε ο κος Σπανουδάκης ότι στο πλαίσιο ενός ΣΔΙΤ το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα μπορούσε να παρέχει γη και συντελεστή δόμησης, ο ιδιώτης κεφάλαιο και το κράτος επιδότηση για το κεφάλαιο».

Ο Γιώργος Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου είπε ότι ο δήμος Ρεθύμνου ανταποκρίνεται σε κάθε κάλεσμα διαλόγου για οποιοδήποτε θέμα «είναι, δεν είναι» της αρμοδιότητας τους. Όσο για το θέμα που απασχόλησε ιδιαίτερα, ανέφερε ότι:  «Οι δυνατότητες που αυτή τη στιγμή υπάρχουν είναι να διερευνήσουμε κυρίως μέσα από το σύλλογο ενοικιαζομένων δωματίων, αν υπάρχει διαθεσιμότητα στέγης. Ήδη στο Δημαρχείο έχουν έρθει αρκετές προτάσεις και τις οποίες θέτουμε υπόψη του συλλόγου και των ενδιαφερομένων, είναι κατανεμημένες γεωγραφικά, δεν είναι πολλές μέσα στην πόλη, διότι ήδη αυτές οι διαθέσιμες κλίνες έχουν μάλλον καταληφθεί από τους φοιτητές που έσπευσαν αλλά και τους καθηγητές. Είναι όμως σημαντικό να δούμε πού εντοπίζεται το πρόβλημα, σε ποιες περιοχές είναι πιο οξύ κυρίως σε σχέση με τα σχολεία που είναι διορισμένοι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές και στη συνέχεια θα δούμε πως μπορούμε με τα διαθέσιμα δωμάτια να εξυπηρετήσουμε, ή αν αυτά δεν επαρκούν, να διερευνήσουμε και άλλες δυνατότητες».

Επιπλέον, η τοπική εκκλησία διέθεσε τη νέα στέγη στο κτίριο του λόφου του Τιμίου Σταυρού που αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές του νέου έτους ως μια προσωρινή λύση. Συγκεκριμένα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, τόνισε ότι: «Οι αποσπασματικές ενέργειες δεν ωφέλησαν ποτέ κανέναν και ό,τι κάνουμε σε αυτό τον τόπο πρέπει να γίνεται συλλογικά. Το κτίριο που βρίσκεται στον Τίμιο Σταυρό έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 30 – 40 ανθρώπους για ένα βραχύ διάστημα, όμως σημασία έχει να βρεθούν λύσεις με βιωσιμότητα και όχι προσωρινές».

Ένα ζήτημα για το οποίο οπωσδήποτε πρέπει να βρεθεί μια λύση για να μη φτάσουμε στο σημείο να γυρίσουν την πλάτη στο Ρέθυμνο οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. 300 περίπου υπηρετούν φέτος στο Ρέθυμνο εκ των οποίων περίπου 200 αντιμετωπίζουν στεγαστικό πρόβλημα και διαμένουν σε σπίτια εκπαιδευτικών ως φιλοξενούμενοι ή ακόμα και σε ξενοδοχεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize