Σκηνές που απευχόμαστε να συμβούν – Πληγέντες σεισμού και πυρκαγιάς στο Ρέθυμνο

Συγκλονιστικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στην παλιά πόλη Ρεθύμνου, όταν πληγέντες μετά από σεισμό και ξέσπασμα πυρκαγιάς κατέφυγαν σε καταυλισμό που είχε στηθεί στην πλατεία της Σοχώρας. Οι εικόνες απερίγραπτες για τα δεδομένα του Ρεθύμνου, καθώς τραυματίες εκ των οποίων και μια έγκυος, βίωσαν κυριολεκτικά έναν εφιάλτη. Η καλοστημένη επιχείρηση έπειθε τον καθένα ότι πρόκειται για ένα ζωντανό δράμα, στο οποίο καλούνταν όλοι οι φορείς του Ρεθύμνου να επέμβουν με ένα πολύ καλό συντονισμό μεταξύ τους, ενώ στην πραγματικότητα αφορούσε την άσκηση ετοιμότητας σε περίπτωση σεισμού και πυρκαγιάς με τίτλο “ΡΙΘΥ 2018”.

Στην άσκηση συμμετείχε ο Δήμος Ρεθύμνου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου, το ΕΚΑΒ, το 547 Α/Μ Τάγμα Πεζικού καθώς και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παράρτημα Ρεθύμνου και η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Ρεθύμνου, ενώ ο συντονισμός πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.

Το σενάριο περιελάμβανε απεγκλωβισμό υπαλλήλων της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, κάτι που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε κατάσβεση πυρκαγιάς στο υπόγειο του κτιρίου. Στη συνέχεια οι πληγέντες μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό από το ΕΚΑΒ για να λάβουν τις πρώτες βοήθειες, ενώ όπως εξήγησε ο Πύραρχος Νικόλαος Λαγουδάκης, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ρεθύμνου, ο απεγκλωβισμός και η κατάσβεση πυρκαγιάς είναι αρμοδιότητες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Όπως αναλυτικότερα εξηγεί ο Νίκος Βοτσόγλου, Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ρεθύμνου: “Το σενάριο αναφέρει ότι ο σεισμός πραγματοποιήθηκε περίπου 10:00 το πρωί, υπήρξε άμεση κινητοποίηση και εκκένωση του κτιρίου της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, αλλά και της περιοχής, καθώς προέκυψε πυρκαγιά και ανάγκη για διάσωση αγνοούμενου εντός του κτιρίου, ενώ παράλληλα παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε κατοίκους από την περιοχή της Σοχώρας. Οι εκτιμήσεις των μηχανικών του δήμου Ρεθύμνου αναφέρουν ότι η περιοχή είναι κατάλληλη για να επανακατοικηθεί προσωρινά, οπότε με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και την παροχή σκηνών από την Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας, στήθηκε καταυλισμός για τους προσωρινά αστέγους προκειμένου να περάσουν τις πρώτες μέρες εκεί, μέχρι να υπάρξει ύφεση του φαινομένου και να ακολουθήσει εκτίμηση της κατάστασης των σπιτιών τους”.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Νίκου Βότσογλου, το φαινόμενο του σεισμού είναι απρόβλεπτο και για το λόγο αυτό πρέπει όλοι οι φορείς να βρίσκονται σε επιφυλακή. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες είναι καλό να γνωρίζουν αυτά στα οποία θα χρειαστεί να αντεπεξέλθουν την ώρα που συμβαίνει κάποιος σεισμός και γιαυτό το λόγο ο Νίκος Βότσογλου έδωσε κάποιες οδηγίες που αφορούν τους κλειστούς χώρους. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: “Τα σπίτια στην Ελλάδα είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο που θεωρούνται αντισεισμικά, άρα ο κανόνας αναφέρει ότι το σπίτι δεν θα πέσει, όμως μπορεί να πέσουν αντικείμενα τα οποία βρίσκονται τοποθετημένα σε ψηλά σημεία του σπιτιού. Αυτό σημαίνει ότι ο κάτοικος, οφείλει να προστατευθεί κάτω από βαριά έπιπλα και στη συνέχεια να εγκαταλείψει τον χώρο και να καταφύγει στον πλησιέστερο χώρο καταφυγής, όπως έχει ανακοινωθεί από το δήμο Ρεθύμνου και την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Εκεί θα συναντήσει κάποιες υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας για τις πρώτες φροντίδες και μέριμνα που μπορούν να παράσχουν, έως ότου παρθούν αποφάσεις από τους αρμόδιους φορείς ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου”.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία των συναρμόδιων υπηρεσιών, ο Πύραρχος Νικόλαος Λαγουδάκης ανέφερε ότι από το αποτέλεσμα φαίνεται ότι ο συντονισμός ήταν άψογος. Παρ’ όλα αυτά, ο Νίκος Αγριμάκης, Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρεθύμνου, τόνισε ότι στο μέλλον θα πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων που συμμετείχαν στην άσκηση, προκειμένου να αποτιμηθεί η άσκηση για μια ακόμα καλύτερη οργάνωση που μελλοντικά θα αποφέρει ίσως την βέλτιστη αντιμετώπιση ενός τέτοιου γεγονότος σε πραγματικές συνθήκες.

Η όλη διαδικασία πραγματοποιήθηκε με τον καλύτερο αληθοφανή τρόπο που έπειθε τον καθένα που παρακολουθούσε την εξέλιξη, ότι πρόκειται για ένα πραγματικό γεγονός.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες, ενώ πλέον θα μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς με όλες αυτές τις προσπάθειες που γίνονται από το Δήμο Ρεθύμνου και την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου για την αντιμετώπιση όλων αυτών των συμβάντων που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ελέγξουμε, παρά μόνο να αντεπεξέλθουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize