Breaking News
Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / FreeTime / Σεργιανίζουν την Ελλάδα και το… Ρέθυμνο οι λατερνατζήδες!

Σεργιανίζουν την Ελλάδα και το… Ρέθυμνο οι λατερνατζήδες!

Τον τελευταίο καιρό συναντάμε συχνά στο Ρέθυμνο λατερνατζήδες και προκαλούν την θετική εντύπωση των περαστικών. Συνηθισμένοι να συναντάμε λατέρνες σε μεγαλουπόλεις είναι επόμενο να μας τραβούν την προσοχή στο Ρέθυμνο, ιδίως όταν προσπαθούμε να θυμηθούμε πότε είχαμε συναντήσει για τελευταία φορά κάπου στην Ελλάδα.

Ίσως η τελευταία λατέρνα που συνάντησα βρισκόταν σε κάποια κεντρική λεωφόρο του Πειραιά και μάλιστα επάνω της ήταν τοποθετημένο ένα πωλητήριο. Το επάγγελμα αυτό εκ των πραγμάτων έχει χαθεί στον χρόνο, αφού με την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας κατασκευάστηκαν άλλα πιο σύγχρονα μέσα που κάλυψαν την ανάγκη για μουσική και διασκέδαση με πολύ πιο εύκολους τρόπους, αλλά και με πιο πλούσιο ρεπερτόριο. Άλλωστε, η εποχή της λατέρνας ξεκίνησε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και ολόκληρο τον 20ο, ενώ κατά τον τελευταίο, έφτασε στο απόγειό της με πάνω από 10.000 όργανα σε όλη την Ελλάδα, όμως εκείνες τις εποχές δεν υπήρχε γραμμόφωνο, ραδιόφωνο, στερεοφωνικό και τηλεόραση.

Πλέον, το επάγγελμα του λατερνατζή έχει σχεδόν εκλείψει, ενώ θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα cult θέαμα δεδομένου ότι δεν συναντάμε συχνά κάποιον λατερνατζή, πόσο μάλλον στο Ρέθυμνο. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια περιορισμένη ζήτηση από συλλέκτες και κάποιους ελάχιστους μουσικούς, ενώ οι μετρημένοι στα δάχτυλα, είναι οι περιπλανώμενοι λατερνατζήδες που συναντάει κάποιος συχνότερα στην Αττική, ενώ δοκιμάζουν την τύχη τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα ταξιδεύοντας στην Ελλάδα.

Αυτό ισχύει στην περίπτωση του κύριου Σπύρου που έχει επισκεφθεί ξανά το Ρέθυμνο και έχει καταγωγή από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, συντροφιά με μια λατέρνα που κληρονόμησε από τον επαγγελματία στο είδος παππού του με σκοπό να συντηρήσει την οικογένειά του.

Δείτε παλαιότερο ρεπορτάζ:

Ταξιδεύουν ανά την Κρήτη με τη λατέρνα για τα 4 παιδιά τους – Τούς συναντήσαμε στο Ρέθυμνο

Το μυαλό μου αυτόματα ταξίδεψε σε κάτι γνώριμο, όχι από την πόλη μας όμως, αλλά από ελληνικές παλιές ταινίες που έδωσαν για πρώτη φορά μια γεύση στη γενιά μας από αυτόν τον παραδοσιακό ήχο.

Έψαξα αμέσως να βρω από που έρχεται η μουσική, μιας και η μοναδική φορά που είχα δει από κοντά λατέρνα, ήταν σε πέρασμά μου από τα στενά της Πλάκας στην Αθήνα.

Έτσι, γνώρισα τον κύριο Σπύρο και τη γυναίκα του, εδώ στο Ρέθυμνο. Προχωρούσαν στο πεζοδρόμιο με μια παλιά λατέρνα που κληρονόμησε, όπως μου είπε από τον παππού του που ήταν επαγγελματίας.

Η καταγωγή τους από τη Βέροια, συγκεκριμένα, από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπως μου ανέφερε. Ήρθε στην Κρήτη με τη γυναίκα του, ξεκίνησαν συντροφιά με τη λατέρνα, από τη Σητεία έως και το Καστέλι για να μπορέσουν να βγάλουν κάποια χρήματα για την οικογένειά τους.

Όπως μου εξομολογήθηκε ο κύριος Σπύρος, είναι άνεργοι, τόσο ο ίδιος, όσο και η γυναίκα του και μάλιστα με τέσσερα παιδιά. Όταν είδαν τα δύσκολα να έρχονται στην οικογένειά τους με την οικονομική δυσχέρεια που επικρατεί, θυμήθηκε τη μοναδική κληρονομιά που του είχε απομείνει: αυτή η λατέρνα υπήρξε σωτήρια τα τελευταία χρόνια γι’ αυτούς!

Έτσι, ταξιδεύει ανά την Ελλάδα με σκοπό μια αξιοπρεπή ζωή. Τούς αποδίδει ό,τι μπορεί σε μια διαδρομή που ξεκίνησε από την ανατολική Κρήτη και τελειώνει στη δυτική, επιστρέφοντας μετά ξανά στα γνώριμα λημέρια τους για να κάνουν Πάσχα με την οικογένειά τους. Στη διάρκεια του ταξιδιού τους στην Κρήτη, άλλοτε μένουν σε κάποιο φθηνό ξενοδοχείο, άλλες φορές πάλι στο αμάξι, για να μπορέσουν να εξοικονομήσουν, όσο περισσότερα μπορούν. Ο χρόνος κυλάει και είναι χρήμα για την οικογένεια, όμως και πάλι δεν χάνουν την αισιοδοξία τους και το χαμόγελό τους.

Πίσω από όλα αυτά, υπήρξε μια ιστορία από βάθος ψυχής κάποιων ανθρώπων.

Εμείς ακούσαμε τον ήχο από μια λατέρνα που πέρασε από μπροστά μας και μας θύμισε μια άλλη εποχή:

Μια εποχή που δεν ανήκει στη δική μας γενιά αλλά για κάποιο λόγο μας είναι γνώριμη.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize