Σε πέντε άξονες η πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση

Πολύωρη ήταν η συνεδρίαση της Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη, Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην «ιστορική ευκαιρία» που δίνεται στις προοδευτικές δυνάμεις για να προχωρήσουν οι διαδικασίες χωρίς να αγνοείται η ανάγκη για ευρύτερες συναινέσεις. Στόχος, η εμβάθυνση της δημοκρατίας, η διεύρυνση της λαϊκής συμμετοχής, η προστασία των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων από την επίθεση του νεοφιλελευθερισμού και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα στηριχτεί στους πέντε άξονες της πρότασης που παρουσιάστηκε στα Προπύλαια της Βουλής τον Ιούλιο του 2016 από τον Αλ. Τσίπρα, λαμβάνοντας υπόψη τη διαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς, η οποία μεσολάβησε υπό τον συντονισμό της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

  • Ο πρώτος άξονας της πρότασης στοχεύει στη διεύρυνση της δημοκρατίας και την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού με μια δέσμη αλληλοσυνδεόμενων μεταρρυθμίσεων στην αρχιτεκτονική του πολιτεύματος. (αναλογικό εκλογικό σύστημα, εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας, αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, καθιέρωση ορίου θητειών για τους βουλευτές, υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα για τον πρωθυπουργό).
  • Δεύτερος άξονας είναι η καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας, με στόχο την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την ενθάρρυνση της λαϊκής συμμετοχής στην πολιτική ζωή της χώρας. (δημοψηφίσματα, λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία)
  • Ο τρίτος άξονας αποβλέπει στην ενίσχυση του κράτους δικαίου (μεταρρύθμιση βουλευτικής ασυλίας, κατάργηση νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλαγή τρόπου εκλογής ανεξάρτητων αρχών)
  • Ο τέταρτος άξονας αφορά τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, ώστε με ευρεία συναίνεση να καθιερωθούν διακριτοί ρόλοι.
  • Τέλος, ο πέμπτος άξονας αφορά την προστασία των κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών (νερό, ηλεκτρική ενέργεια, συλλογικές διαπραγματεύσεις).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize