Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Σχέδιο για αντικειμενικές αξίες τριών ταχυτήτων – Tι αναμένεται να αλλάξει στην Κρήτη

Σχέδιο για αντικειμενικές αξίες τριών ταχυτήτων – Tι αναμένεται να αλλάξει στην Κρήτη

iefimerida.gr

Αντικειμενικές αξίες τριών ταχυτήτων επεξεργάζεται η αρμόδια συντονιστική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, με μειώσεις στις λεγόμενες ακριβές περιοχές, με αυξήσεις στις φθηνές και κάποιες διορθώσεις.

Η Κρήτη όπως και περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση όπως η Χαλκιδική, η Ρόδος και τα νησιά των Κυκλάδων, αναμένονται να έχουν αυξήσεις στις τιμές ζώνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» το σχέδιο για τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες που θα βρεθεί στο τραπέζι της Συντονιστικής Επιτροπής προβλέπει:

1. Μείωση 20%-25% των αντικειμενικών αξιών στις λεγόμενες ακριβές περιοχές. Πρόκειται για περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι οποίες παραμένουν «παγωμένες» στα ίδια επίπεδα από το 2007 παρά την κατάρρευση της αγοράς.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις αναμένεται να είναι σε ακριβές περιοχές όπως Ψυχικό, Φιλοθέη, Γλυφάδα, Εκάλη, Βουλιαγμένη, Κολωνάκι. Κατά την τελευταία αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών που έγινε τον Ιανουάριο του 2016, το υπουργείο Οικονομικών δεν έκανε καμία μείωση στις περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 4.000 ευρώ. Σε όλες αυτές τις περιοχές οι αντικειμενικές αξίες θα προσγειωθούν για να πλησιάσουν τις τιμές της αγοράς.

2. Αύξηση 15%-20% στις «φθηνές» περιοχές. Μετά την τελευταία αλλαγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, τον Ιανουάριο του 2016, οι «χαμηλές» τιμές ζώνης μέχρι 600 ευρώ δεν πειράχθηκαν. Οι τιμές που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων στις περιοχές αυτές βρίσκονται κάτω ακόμη και από το ελάχιστο κόστος κατασκευής των οικοδομών, το οποίο κινείται στα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ετσι, για τις περιοχές που οι τιμές ζώνης βρίσκονται σήμερα στα 600-800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, αναμένεται να αυξηθούν και να προσεγγίσουν τα 800-1.000 ευρώ το τ.μ.

3. Μικρές διορθώσεις θα γίνουν στις περιοχές όπου η εικόνα της αγοράς ακινήτων δείχνει ελαφρώς βελτιωμένη σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη και οι αντικειμενικές αξίες μετά την τελευταία οριζόντια προσαρμογή που έγινε κινούνται κοντά στα επίπεδα των εμπορικών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν πολλά προάστια του Λεκανοπεδίου.

Check Also

Άνεργοι και πρόσφυγες απαλλάσσονται από την υποχρέωση πληρωμής με κάρτες

protothema.gr Το υπουργείο Οικονομικών απαλλάσσει άνεργους και πρόσφυγες από την υποχρέωση πληρωμής με κάρτες για το …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize