Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Ρέθυμνο – Βιωματικό εργαστήρι με ζωντανές αφηγήσεις από τούς ηλικιωμένους στο ΚΗΦΗ Δ. Μυλοποτάμου

Ρέθυμνο – Βιωματικό εργαστήρι με ζωντανές αφηγήσεις από τούς ηλικιωμένους στο ΚΗΦΗ Δ. Μυλοποτάμου

Το Δημοτικό Σχολείο Αγγελιανών ολοκλήρωσε την πρώτη ενότητα των επισκέψεων του στο χώρο μας, στο ΚΗΦΗ Δ. Μυλοποτάμου.

Τι θέμα της συζήτησης, “Ο Δρόμος του Μαλλιού”.
Βιωματικό εργαστήρι με ζωντανές αφηγήσεις από τούς ηλικιωμένους μας, που κάνοντας αναδρομές θυμήθηκαν τα νιάτα τους!!!!

Τότε στις κουρές που οι νεαροί έφτιαχναν τα “μποκάρια” και τα μικρότερα παιδιά τα σάκιαζαν.
Έδιναν ένα σακί σ αυτούς που βοήθησαν στην κούρα, μαζί μ ένα μονοπλάτη κρέας, έτσι συνήθιζαν.
Τα υπόλοιπα σακιά με το μαλλί τα έπαιρναν στο σπίτι τους.
Εκεί οι κοπελιές αφού το καθάριζαν απο τα ξυλαράκια , τους ατριβολους, τα μαμούνια και τις βερβελες, το ζεμάτιζαν με καυτό νερό το ξέπλεναν πολλές φορές με κρύο νερό, & το απλωνα για να στεγνώσει!!!!!
Σαν στέγνωνε σειρα είχε το ” ξασιμο” με τα επιδέξια χέρια να το μετατρέπουν σε “συννεφάκι” όπως μας το λένε τα παιδιά χαριτολογώντας.
Το αφράτο πια μαλλί μετατρέπετε σε “τουλουπια” για να διευκολυνθεί η “κλώστρα” που θα το βάλει στη “ρόκα” για να το γνέθει λίγο – λίγο στο αδραχτι, με το σφοντύλι και το αγκινάρι καλόφτιαγμένα, αλλιώς δεν κάνει δουλειά.
Με το τυλιγαδι θα φτιάξουν τα “διπλά” για να τα “βάψουν” με τα χρώματα που ήθελαν ανάλογα με τις ανάγκες του ” ανυφαντικου”.

Αφού στεγνώσουν θα μπουν στην “ανεμη” και θα αναλάβει σειρά με τα κατάλληλα εργαλεία που είναι το “θρομυλι” και ο “αδραχτος” η “Μασουριστρα” για να “μασουρισει” το” νήμα” η να το τυλίξει στον “πάπυρο” ανάλογα με το “ανυφαντικο” που θέλα “στέσει ” η Ανυφαντου, ή θα το κουβαριασει αν το πλέξει με “βελόνες” ή βελονάκι για τις ανάγκες της οικογένειας!!!!!!
Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν με το μαγικό τρόπο που είδαν το μαλλί των προβάτων να μετατρέπεται σε κλωστή και η κλωστή σε ύφασμα , γιατί παρακολούθησαν & τη χρήση τους στον αργαλειό!!!!!

Ήταν ένα ταξίδι στο χρόνο για όλους μας, αλλά κυρίως για τους ηλικιωμένους μας που μας τα έδειξαν & προσπάθησαν να μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση τους σε αρχέγονες τεχνικές, που μεγάλωσαν έθρεψαν & ζέσταναν γενιές & γενιές!!!!!!
Θα μπορούσαν & σήμερα να αποτελέσουν πάλι πηγή εισοδήματος για τους ανθρώπους που δεν φείδονται χρόνου & κόπου, που έχουν Μεράκι & Αγάπη για τον τόπο τους!!!!!!!!!

Ευχαριστούμε το Διευθυντή κ.
Λάμπρο Γασπαρακη
& τις κ.
Μαρία Μπουλγουρη,
κ. Ειρηνη Στεφανιδου,
κ. Διαμαντουλα Χριστοφοριδου δασκάλες
του Δημοτικού Σχολείου Αγγελιανών για την προετοιμασία της Δράσης & την επίσκεψη τους στο χώρο μας!!!!!!!
Ευχαριστούμε πολύ τους ηλικιωμένους μας που ακμαίοι & ζωηροί μας διηγήθηκαν με χαρά & συγκίνηση μαζί, άπειρες ιστορίες από τη δύσκολη μα ολογλυκιά νιότη τους!!!!!!!!

Check Also

Ρέθυμνο – Επιστροφή στον χάρτη της ακτοπλοΐας! – Ξεκινούν τα δρομολόγια για Πειραιά!

Έγινε το δοκιμαστικό πλου και ξεκινούν τα δρομολόγια! – Άνοιξε η ιστοσελίδα της εταιρείας H …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize