Ρέθυμνο – Το ΔΣ στηρίζει τους πρώην συμβασιούχους της καθαριότητας

Θετική διάθεση να στηρίξει τους 24 πρόσφατα απολυμένους από την υπηρεσίας καθαριότητας εξέφρασε το δημοτικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της περασμένης Τετάρτης.

Πιο συγκεκριμένα, οι πρώην συμβασιούχοι που παραβρέθηκαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ζήτησαν από το σώμα, να εκφράσει τη στήριξή του, στο αίτημά τους να παραμείνουν στις θέσεις τους και να συνεχίσουν να εργάζονται, αφού κατά κοινή ομολογία καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Να σημειωθεί ότι οι πρώην συμβασιούχοι είχαν αφήσει αιχμές για τη στάση που κράτησε ο νομικός σύμβουλος του δήμου, υποστηρίζοντας ότι «εξάντλησε κάθε αρνητικό επιχείρημα εναντίον μας προκειμένου να επιτύχει την όσο γίνεται συντομότερη και βεβαιότερη απόλυσή μας…»

Ένταση προκλήθηκε κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων και συγκεκριμένα όταν ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Σταράκης, σχολίασε αρνητικά τη στάση της Νομικής Υπηρεσίας. Στο άκουσμα της τοποθέτησης του, έντονα αντέδρασε ο αντιπροέδρος του Δ.Σ, και δικηγόρος Μανώλης Φουρφουλάκης τονίζοντας, ότι ο δικηγόρος του δήμου είναι υποχρεωμένος να τηρεί τους νόμους και τους κανόνες και να πράττει βάσει του Συντάγματος.

Στην τοποθέτηση του και ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, μεταξύ άλλων τόνισε πως το δικαστήριο είναι εκείνο που αποφασίζει: «Η απόφαση του πρωτοδικείου λέει, ότι δεν μετατρέπονται οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, όχι επειδή ο δικηγόρος ξύπνησε τον δικαστή, όπως κάποιοι εσφαλμένως λένε. Λέει, ότι κι αν ακόμα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, είναι μη νόμιμο το αίτημα τους» Και πρόσθεσε: «Θέλω να θυμίσω τι είχα πει στους εργαζόμενους πριν πέντε χρόνια, όταν μου ζήτησαν τη γνώμη μου, αν θα βάλουν δικηγόρο. Πέρασε πολύς χρόνος. Ποιος είναι ο αφελής που θέλει να έρχονται στο Ρέθυμνο από τη Φλώρινα, την Κοζάνη και τη Βέροια εργαζόμενοι και την επόμενη ημέρα να έρχονται στο γραφείο μου, να μου ζητάνε να φύγουν;».

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Ρεθύμνου, πρότεινε την υπόθεση από πλευράς δήμου να την αναλάβει άλλος δικηγόρος, ώστε να μην στοχοποιείται ο νομικός σύμβουλος και τόνισε ότι «θα πάει στο δικαστήριο και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας για να πει, ότι οι εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι στην υπηρεσία καθαριότητας». Επίσης, ο κ. Μαρινάκης, αποδέχθηκε και την πρόταση του Θοδωρή Νίνου να παρασταθεί και ο ίδιος στο δικαστήριο για την στήριξη των εργαζομένων.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος, τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν να στοχοποιούμε τον δικηγόρο που εκπροσώπησε τον δήμο στο δικαστήριο. Πιστεύω πως και οι εργαζόμενοι έχουν αντιληφθεί ότι η διαχωριστική γραμμή, του τι θέλω και τι μπορώ να πράξω βάσει του νόμου, είναι απολύτως διακριτή και σεβαστή από όλους. Αυτό που εγώ θέλω είναι να βρούμε τη φόρμουλα σαν πολιτικό όργανο, για το τι μπορούμε να προσφέρουμε και να συμπαρασταθούμε στο επόμενο στάδιο του δικαστικού αγώνα. Να αφήσουμε πίσω το τι έγινε και να ομονοήσουμε, στο πως θα συνεχίσουμε από εδώ και πέρα»

Την συμπαράστασή της παράταξης του εξέφρασε και ο Σταύρος Βουρβαχάκης, στους συμβασιούχους καθαριότητας του Δήμου Ρεθύμνης που συνεχίζουν τον αγώνα τους. Σε σχετική ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η δημοτική αρχή πρέπει να σεβαστεί αυτές τις ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων συμβασιούχων. Η διγλωσσία της δημοτικής αρχής, άλλα να λέει στο δημοτικό συμβούλιο και άλλα να υποστηρίζει στα δικαστήρια μέσω της νομικής της υπηρεσίας, οδηγεί 24 εργαζόμενους στην ανεργία και στην απόγνωση».

Ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης, αφού τόνισε ότι «η συγκατάθεση πρέπει να εκφραστεί και στο δικαστήριο», είπε: «Είναι γεγονός ότι σε αυτές τις καταστάσεις οι άνθρωποι αυτοί πέρασαν πολλά. Λέω ότι προϋπόθεση αναγκαία, αλλά όχι ικανή για να κρατήσουν τη δουλειά τους ήταν να υπάρχει συγκατάθεση του δήμου για να παραμείνουν σε αυτήν. Η δική μας άποψη, βέβαια, ήταν διαφορετική. Ότι έπρεπε το πολιτικό σύστημα να βρει έναν τρόπο να μετατρέψει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize