Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / NEWS VIDEOS / Ρέθυμνο – Τιμή νερού στο… γάλα – Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι

Ρέθυμνο – Τιμή νερού στο… γάλα – Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι

Σαν νερό έχει φτάσει να πωλείται το γάλα των παραγωγών του Ρεθύμνου και όχι λόγω ποσότητας, αλλά λόγω… τιμής διάθεσης.

Αγανακτισμένοι οι κτηνοτρόφοι, βλέπουν καθημερινά το κόστος παραγωγής να ανεβαίνει, τις τιμές διάθεσης να πέφτουν και να θησαυρίζουν εις βάρος τους οι μεσάζοντες. Ζητούν την στήριξη της τοπικής οικονομίας και η πολυσυζητημένη σύνδεση του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα παραγωγής, να γίνει πράξη.

Η μισή ποσότητα αιγοπρόβειου γάλακτος της Κρήτης, παράγεται στο Ρέθυμνο, ήτοι 28.000 τόνοι από τους 56.000 τόνους συνολικά στο νησί, με την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, να αναδεικνύεται δεύτερη πανελλαδικά. Ωστόσο, η τιμή διάθεσης είναι πια εξευτελιστική με το γάλα να πωλείται σαν… νερό και με τους κτηνοτρόφους να αγανακτούν για την απαξίωση των κόπων τους. Αντίστοιχη η κατάσταση ακόμα και για τη γραβιέρα Κρήτης, προϊόν ΠΟΠ που δεν αποφέρει όσα θα έπρεπε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου κτηνοτρόφων Ρεθύμνου, Γιώργο Βενιεράκη.

Το προϊόν συρρικνώνεται σε ό,τι αφορά το μέγεθος της παραγωγής φέτος και παρότι είναι ανώτερο ποιοτικά, οι μεσάζοντες εξασφαλίζουν δυσανάλογα έσοδα σε σχέση με τους παραγωγούς, ενώ ακόμη παρατηρείται το φαινόμενο του εκβιασμού για αγορά ζωοτροφών από συγκεκριμένα καταστήματα, αντί για πληρωμή σε μετρητά στους παραγωγούς.

Σε κάθε περίπτωση, οι κτηνοτρόφοι τονίζουν ότι ακόμα απέχουμε αρκετά από τον στόχο της σύνδεσης του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα παραγωγής και ενώ έχουν γίνει κάποια βήματα, ακόμα δεν έχει διαγράψει η διάθεση αγροτικών προϊόντων στους επιχειρηματίες του τουρισμού, ικανοποιητικά ποσοστά.

Check Also

Ρέθυμνο – Στηρίζουμε με Στέλλα Σειραγάκη, Βούλα Στρατάκη και Δημήτρη Σπυριδάκη κοινωνικό παντοπωλείο & δομή παροχής συσσιτίου

Ματθαίος Καπετανάκης - neakriti.gr Τρεις αγαπημένοι καλλιτέχνες, ενώνουν δυνάμεις στο Ρέθυμνο με την αυτοδιοίκηση για …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize