Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΚΡΗΤΗ / ΡΕΘΥΜΝΟ / Ρέθυμνο – Τα είδαν όλα στον Πλακιά! – Λεοντόψαρο είχε η ψαριά του Τάσου!

Ρέθυμνο – Τα είδαν όλα στον Πλακιά! – Λεοντόψαρο είχε η ψαριά του Τάσου!

Στην περιοχή του Πλακιά εντοπίστηκε το Λεοντόψαρο της φωτογραφίας, είδος το οποίο τα τελευταία χρόνια το συναντάμε όλο και περισσότερο στα θαλάσσια ύδατα της Κρήτης.

Σε σχετικό ερώτημα ο κ. Τάσος Τσάνας ο οποίος εικονίζεται στη φωτογραφία ανέφερε πως το συγκεκριμένο ψάρι το εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή  της Σούδας στον Πλακιά και συγκεκριμένα σε βραχώδες σημείο, βάθους 10 μέτρων. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, που ψαρεύει χρησιμοποιώντας ψαροντούφεκο, δεν είναι η πρώτη φορά που συναντά αυτό το είδος κατά τη διάρκεια υποβρύχιου ψαρέματος. Το συγκεκριμένο Λεοντόψαρο είχε βάρος περίπου ένα κιλό και ψαρεύτηκε την περασμένη Τρίτη.

Το εντυπωσιακό άλλα επικίνδυνο αυτό ψάρι έκανε την εμφάνισή του στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης πριν από λίγα χρόνια και πλέον όσοι βουτούν με ψαροντούφεκο, το συναντούν όλο και συχνότερα.

Το λεοντόψαρο ή λιονταρόψαρο αποτελεί έναν επικίνδυνο και απειλητικό θαλάσσιο εισβολέα των θαλάσσιων υδάτων του νησιού μας. Το ψάρι αυτό ανήκει στις σκορπίνες και έχει επιστημονική ονομασία Pterois miles. Είναι ένα πολύ όμορφο ψάρι με έντονους χρωματισμούς, το οποίο φτάνει σε μήκος τα 50 εκατοστά. Τα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν 30.000 αβγά κάθε τέσσερις μέρες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, τα οποία παρασύρονται από τα θαλάσσια ρεύματα σε μεγάλες αποστάσεις, πράγμα που βοηθά την εξάπλωση του είδους του.

Τρέφεται με το γόνο άλλων ψαριών τον οποίο εξαφανίζει με μια ιδιαίτερη τεχνική κατά την οποία ανοίγει τα θωρακικά του πτερύγια και δημιουργεί μια δίνη που τον παρασέρνει απευθείας στο στόμα του. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι εκτός από τον άνθρωπο δεν έχει κανένα άλλο φυσικό εχθρό.

Τα αγκάθια στη ράχη του και στην κοιλιά του, είναι άκρως δηλητηριώδη και μπορούν να προκαλέσουν στον ανθρώπινο οργανισμό έντονο πόνο, πονοκέφαλο, εμετό, δύσπνοια και ίσως αλλεργικό σοκ με σοβαρές επιπλοκές. Η επαφή του με τον άνθρωπο μπορεί να είναι θανατηφόρα μόνο σε περιπτώσεις που το θύμα υποφέρει από αλλεργίες, έχει επιβαρυμένη υγεία ή είναι παιδί ή ηλικιωμένος ανήκει δηλαδή στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Το Λεοντόψαρο είναι ιθαγενές του Ινδικού Ωκεανού, της Ερυθράς Θάλασσας, της Νοτίου Αφρικής και της Ινδονησίας. Η ταχεία αναπαραγωγή και ανάπτυξή του, και τα τοξικά αγκάθια του, αποτελούν τα «όπλα» με τα οποία το κατακτά συνεχώς νέες περιοχές, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, αφού εκτοπίζει κορυφαίους θηρευτές μειώνοντας τους πληθυσμούς των φυτοφάγων ψαριών.

Check Also

Ρέθυμνο – Ο Σύλλογος Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών ζητά άτυπη παράταση για την ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων

taxheaven.gr Επιστολή στον Υφυπουργό, κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο έστειλε ο Σύλλογος Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize