Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / FreeTime / Ρέθυμνο – Στις πρόβες της πρώτης ολοκληρωμένης παράστασης του ΑΨΕΝΤΗ – Από Ψυχής Εθελοντής Νέος Τώρα Ηθοποιός

Ρέθυμνο – Στις πρόβες της πρώτης ολοκληρωμένης παράστασης του ΑΨΕΝΤΗ – Από Ψυχής Εθελοντής Νέος Τώρα Ηθοποιός

Λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και μη, συνεργάζονται εθελοντικά στην ομάδα ΑΨΕΝΤΗ και είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζουν ολοκληρωμένη θεατρική παράσταση στο κοινό.

Ο Βαγγέλης Λιοδάκης, είναι ο σκηνοθέτης – ηθοποιός και εθελοντής εμψυχωτής της ομάδας, που θα παρουσιάσει στο θεατράκι του Ευληγιά στην Σχολή Καλών Τεχνών στα Πευκάκια Ρεθύμνου, την παράσταση «Η λέξη Πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» του Ματέι Βισνιέκ.

Η θεατρική ομάδα Α.Ψ.Ε.Ν.Τ.Η (Από Ψυχής Εθελοντής Νέος Τώρα Ηθοποιός) του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου με αφορμή το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Η λέξη Πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» του Ματέι Βισνιέκ. Βρισκόμαστε κάπου στα Βαλκάνια, μετά τον πόλεμο που οδήγησε στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Ο χρόνος και ο τόπος διατηρούν περιγράμματα θολά. Παντού και πάντοτε: ο εμφύλιος, η κάθε είδους προσφυγιά, ο επαναπροσδιορισμός, η επιχείριση επιβίωσης. Ο πατέρας και η μητέρα του έργου είναι πρόσφυγες, ο γιος ο Βίμπκο, στρατιώτης και η κόρη η Ίντα, πόρνη. Και οι τέσσερις θα επιστρέψουν σταδιακά στο σπίτι που είχαν εγκαταλείψει. Θα το βρουν μισοκαμένο, ρημαγμένο, βρώμικο. Αυτό και όλη τη γειτονιά τους.

Πρόκειται για έργο κατάλληλο για ηλικίες άνω των 16, αφού περιέχει σκληρές σκηνές. Είναι η πρώτη ολοκληρωμένη παράσταση από την εθελοντική ομάδα του κέντρου ψυχικής υγείας Ρεθύμνου.

Το τέλος του έργου, διφορούμενο και ανοιχτό, όπως το θέλησε ο συγγραφέας: Το φως μιας ελπίδας ή η παραδοχή της μοιραίας ανακύκλωσης των συμφορών στο βωμό της «προόδου» και των πολέμων της;

κάμερα: Γιάννης Ράλλης

Το έργο «Η λέξη Πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» θα μπορούσε να είναι μια απλουστευμένη αντανάκλαση των καταστροφικών συνεπειών ενός πολέμου πάνω σε μια οικογένεια. Ωστόσο ο Βισνιέκ της προσδίδει απίστευτη καθολικότητα, καθώς τη χειρίζεται με φαντασία, ποίηση και πολύ χιούμορ.
Ο συγγραφέας στηρίζει το έργο του σε ένα εξαιρετικό εύρημα: ανακατεύει δύο κόσμους, αυτό των ζωντανών με εκείνων των νεκρών.

Σιγά σιγά θα διαμορφωθεί η πραγματική εικόνα του δραματικού χώρου του έργου και θα αιτιολογηθεί με εξαιρετικό τρόπο η ανωνυμία του. Στην περιοχή είναι θαμμένοι νεκροί στρατιώτες από διαφορετικές φάσεις της ευρωπαϊκής ιστορίας, αντίπαλοι και σύμμαχοι, και είναι αμέτρητοι. «… όλα τα Βαλκάνια και όλη η Μεσόγειος είναι θαμμένα εδώ…»
Πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο χάρτη, γεμάτο τρύπες, τάφους και πηγάδια. Ένα χωράφι σπαρμένο πτώματα, η ιστορία του 20ου αιώνα. Σε αυτήν πάνω χτίζεται το σήμερα. Η «πρόοδος»…

Το ανακάτεμα των δύο κόσμων δε σταματά στη συνάντηση τους. Προχωρά και στη σύγχυση τους. Ποιοί είναι οι ζωντανοί και ποιοί οι νεκροί;
Στο έργο του Βισνιέκ οι τάφοι και τα πηγάδια μοιάζουν με διόδους συνάντησης και διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στο έδαφος και το υπέδαφος, την ιστορία και το παρόν, τους νεκρούς και τους ζώντες.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Έρση Βασιλικιώτη
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λιοδάκης
Σκηνικά-Κουστούμια: Κάλλη Καραδάκη
Επιμέλεια Μουσικής & Ήχων: Μανώλης Ανδρέου
Αφίσα-Πρόγραμμα: Εύα Βλαχάκη
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
Μάσκες: Μαρία και Χρυσούλα Κιμιονή

ΠΑΙΖΟΥΝ
(με σειρά εμφάνισης)
Αντρέας Βάββος, Αντώνης Ρισσάκης, Αντώνης Βαμιεδάκης, Μαρία Ζουρμπάκη, Μανώλης Δουσαΐτης, Αγάπη Βανταράκη, Βίκυ Προδρομίδου, Αθηνά Σιμιτζή, Σπύρος Αντουράκης, Ελένη Μιχελουδάκη, Ειρήνη Μυρθιανού, Σταυρούλα Στρατάκη,
Μελίνα-Σεμέλη Τατάκη.

ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ
Μαρία Τσιάμη, Μαρία Πατσουμά

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Παρασκευή 19, Κυριακή 21, Δευτέρα 22 και Τρίτη 23 Ιουλίου στις 21:15

ΤΟΠΟΣ
Προαύλειος χώρος του Καλλιτεχνικού Σταθμού Ρεθύμνου της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, στο λόφο Ευλυγιά, Πευκάκια, Ρέθυμνο.

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
Περιφέρεια Κρήτης
Σ.Ο.Φ.ΨΥ Ρεθύμνου (Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία Νομού Ρεθύμνου)

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ
Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Καλλιτεχνικός Σταθμός Ρεθύμνου

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράσταση ΔΕΝ είναι κατάλληλη για νέους κάτω των 16 ετών

Check Also

Ρέθυμνο – Κολυμπούν στο… λιμάνι! – Μέχρι και τις 10 Οκτωβρίου ναυαγοσώστες στους πύργους

Ματθαίος Καπετανάκης - neakriti.gr Τα μελτέμια που πνέουν τα τελευταία 24ωρα στην Κρήτη έχουν αυξήσει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize