Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / NEWS VIDEOS / Ρέθυμνο – Στερεύουν οι πηγές Αργυρούπολης – «Σπατάλη των νερών του Ρεθύμνου στον Αποκόρωνα σε καλλιέργειες και ξενοδοχεία»

Ρέθυμνο – Στερεύουν οι πηγές Αργυρούπολης – «Σπατάλη των νερών του Ρεθύμνου στον Αποκόρωνα σε καλλιέργειες και ξενοδοχεία»

Με μοτέρ συντηρούν τη ροή του νερού στις πηγές της Αργυρούπολης οι επιχειρηματίες της περιοχής λόγω της λειψυδρίας.

Σύμφωνα με καταγγελία που ερευνά ο εισαγγελέας Ρεθύμνου, με παράνομο τρόπο γίνεται άντληση υδάτων στην μικρή τεχνητή λίμνη της Αργυρούπολης.

Η ΔΕΥΑ Ρεθύμνου από την πλευρά της, εξηγεί ότι υπάρχει ροή υδροδότησης από την Αργυρούπολη και ότι κάτοικοι παραμένουν υπεύθυνοι για το εν λόγω προβληματικό σημείο που δεν είναι στη δικαιοδοσία της υπηρεσίας.

Διαμάχη για το νερό της Αργυρούπολης ξέσπασε στο Ρέθυμνο. Αυτό που διευκρινίζει η ΔΕΥΑ Ρεθύμνου, δια στόματος του προέδρου της υπηρεσίας, Βασίλη Θεοδωράκη, είναι ότι το Ρέθυμνο υδρεύεται από τις πηγές της Αγίας Δύναμης, ενώ η τεχνητή λιμνούλα της Αργυρούπολης, γεμίζει από έτερες κοντινές πηγές, νερό που χρησιμοποιείται από τις τοπικές επιχειρήσεις για καταρράκτες και δεξαμενές με ψάρια.

Οι κάτοικοι και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αργυρούπολης, Στέλιος Μανούσακας, τονίζουν ότι το νερό της Αργυρούπολης κατασπαταλάται σε καλλιέργειες και ξενοδοχεία του Αποκόρωνα, αντί να υδρεύεται και αρδεύεται η εκεί περιοχή από την πληθώρα υδάτινων πόρων του ανατολικού Αποκόρωνα, ώστε να απομένει το νερό της Αργυρούπολης στο Ρέθυμνο.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός της ΚΡΗΤΗ TV στην μικρή τεχνητή λίμνη της Αργυρούπολης, όπου η στάθμη έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό, που αποκαλύφθηκαν οι παράνομες σωληνώσεις.

Το πρωτοσέλιδο μάλιστα ρεπορτάζ, της εφημερίδας Νέα Κρήτη, φιλοξενεί έκθεση αυτοψίας του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Ρεθύμνου της Περιφέρειας που έγινε στις 8 Ιουνίου 2018 και καταλήγει στο ότι δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί η νομιμότητα της λήψης ύδατος από τη δεξαμενή για χρήση από τις ταβέρνες.

Δεν είναι δυνατό, επίσης, να ελεγχθεί η κατάληξη του κάθε σωλήνα, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με το τοποθετημένο από τη ΔΕΥΑΡ εξάρτημα, δηλαδή σε ποια ταβέρνα καταλήγει.

Στα γραφεία της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου φαίνεται σε πραγματικό χρόνο η ροή των υδάτων στον υπολογιστή.

Η υπηρεσία τονίζει ότι πρέπει το νερό της λιμνούλας να βρίσκει διέξοδο στον ποταμό Μουσέλα για τη συντήρηση του οικοσυστήματος, όπως αναφέρει ο διευθυντής της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου, Γιώργος Παπαδάκης.

Η υπηρεσία θέλησε να έρθει σε συνεννόηση με τους κατοίκους για χαμηλό ανταποδοτικό τέλος, όμως αυτό δεν έγινε δεκτό, οπότε η διαχείριση παραμένει στους κατοίκους, καταλήγει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Βασίλης Θεοδωράκης.

Βαγγέλης Μαμαγκάκης – ΟΑΚ

Το νερό που εισέρχεται στο φρεάτιο κάτω από τις πηγές Αργυρούπολης και που είναι όσο περισσεύει από το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΡ, τις αρδεύσεις στην περιοχή και από τις ταβέρνες που έχουν καταρράκτες και εκτροφεία ψαριών, το διαχειρίζεται ο ΟΑΚ (και το οποίο είναι κατά 50% λιγότερο τα τελευταία χρόνια) διοχετεύεται αποκλειστικά για την ύδρευση του Ρεθύμνου (κατά 85%) και της περιοχής Καβρός-Δράμια στην Γεωργιούπολη (κατά 15%), με καθημερινή παρακολούθηση των βανών και των παροχομέτρων. Καμία λοιπόν σπατάλη του νερού της Αργυρούπολης που διαχειρίζεται ο ΟΑΚ. Δεν πηγαίνει σταγόνα νερού σε αρδεύσεις. Αντίθετα: 1) Η μεγάλη σπατάλη γίνεται στην περιοχή των πηγών της Αργυρούπολης, από δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια εκεί και που πολύ καλά γνωρίζετε, 2) Ο Αποκόρωνας, την διαχείριση των υδροαρδεύσεων του την οποία έχει ο ΟΑΚ, αρδεύεται και υδρεύεται από τα υδατικά αποθέματα του (λίμνη Κουρνά, πηγές Στύλου-Αρμένων-Ζούρμπου) και μια ελάχιστη ποσότητα παίρνει για ύδρευση από την Αργυρούπολη όπως σας ανέφερα και παραπάνω. 3) Με την έλλειψη νερού από την Αργυρούπολη οι μεγάλες υδρευτικές ανάγκες του Ρεθύμνου καλύπτονται (πάνω από 60% το καλοκαίρι) από την λίμνη Κουρνά, που ως γνωστό διοικητικά ανήκει στον δήμο Αποκορώνου. Και ευτυχώς που υπάρχει η λίμνη Κουρνά. Μία πικρή γεύση πήραμε εμείς οι Ρεθεμνιώτες το καλοκαίρι, οπότε για 3 μέρες διοχετεύτηκαν λόγω τεχνικών προβλημάτων στα αντλιοστάσια του Κουρνά λιγότερες ποσότητες προς το Ρέθυμνο Αυτό μας διαφεύγει ως Ρεθεμνιώτες, που μας αρέσει να θεωρούμε ότι τα προβλήματα μας τα δημιουργούν οι άλλοι. Τα παραπάνω τα αναφέρω για να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει με την διαχείριση των νερών στην περιοχή και περιμένω να καταλάβετε και να διορθώσετε την λάθος επικεφαλίδα του ρεπορτάζ σας, που βέβαια στηρίχτηκε στα λεγόμενα κάποιου που λειτουργεί επιχείρηση (ταβέρνα) στην περιοχή των πηγών. Συμπληρωματικά των παραπάνω, η λύση στις μεγάλες υδρευτικές ανάγκες του Ρεθύμνου είναι μία και αυτή δεν είναι άλλη από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) φρ. Ποταμών και αυτή πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Οι μελέτες ολοκληρώθηκαν, τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα, πρέπει να χρηματοδοτηθεί άμεσα.
Με εκτίμηση
Μαμαγκάκης Βαγγέλης

 

Check Also

Η συγκλονιστική ιστορία του Ρεθυμνιώτη παλαιστή, Στέλιου Μυγιάκη – «Έπεφτα στο κρεβάτι, για να μην πονάει η κοιλιά από την πείνα»

fosonline.gr Ο μοναδικός Έλληνας παλαιστής που πήρε χρυσό σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μιλά στο ΦΩΣ και …

One comment

  1. ΜΑΜΑΓΚΑΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    κ. Καπετανάκη η επικεφαλίδα του ρεπορτάζ σας «Σπατάλη των νερών του Ρεθύμνου στον Αποκόρωνα σε καλλιέργειες και ξενοδοχεία», που στηρίχτηκε στα λεγόμενα επιχειρηματία ταβέρνας της περιοχής, είναι αναληθής. Το νερό που εισέρχεται στο φρεάτιο κάτω από τις πηγές Αργυρούπολης και που είναι όσο περισσεύει από το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΡ, τις αρδεύσεις στην περιοχή και από τις ταβέρνες που έχουν καταρράκτες και εκτροφεία ψαριών, το διαχειρίζεται ο ΟΑΚ (και το οποίο είναι κατά 50% λιγότερο τα τελευταία χρόνια) διοχετεύεται αποκλειστικά για την ύδρευση του Ρεθύμνου (κατά 85%) και της περιοχής Καβρός-Δράμια στην Γεωργιούπολη (κατά 15%), με καθημερινή παρακολούθηση των βανών και των παροχομέτρων. Καμία λοιπόν σπατάλη του νερού της Αργυρούπολης που διαχειρίζεται ο ΟΑΚ. Δεν πηγαίνει σταγόνα νερού σε αρδεύσεις. Αντίθετα: 1) Η μεγάλη σπατάλη γίνεται στην περιοχή των πηγών της Αργυρούπολης, από δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια εκεί και που πολύ καλά γνωρίζετε, 2) Ο Αποκόρωνας, την διαχείριση των υδροαρδεύσεων του την οποία έχει ο ΟΑΚ, αρδεύεται και υδρεύεται από τα υδατικά αποθέματα του (λίμνη Κουρνά, πηγές Στύλου-Αρμένων-Ζούρμπου) και μια ελάχιστη ποσότητα παίρνει για ύδρευση από την Αργυρούπολη όπως σας ανέφερα και παραπάνω. 3) Με την έλλειψη νερού από την Αργυρούπολη οι μεγάλες υδρευτικές ανάγκες του Ρεθύμνου καλύπτονται (πάνω από 60% το καλοκαίρι) από την λίμνη Κουρνά, που ως γνωστό διοικητικά ανήκει στον δήμο Αποκορώνου. Και ευτυχώς που υπάρχει η λίμνη Κουρνά. Μία πικρή γεύση πήραμε εμείς οι Ρεθεμνιώτες το καλοκαίρι, οπότε για 3 μέρες διοχετεύτηκαν λόγω τεχνικών προβλημάτων στα αντλιοστάσια του Κουρνά λιγότερες ποσότητες προς το Ρέθυμνο Αυτό μας διαφεύγει ως Ρεθεμνιώτες, που μας αρέσει να θεωρούμε ότι τα προβλήματα μας τα δημιουργούν οι άλλοι. Τα παραπάνω τα αναφέρω για να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει με την διαχείριση των νερών στην περιοχή και περιμένω να καταλάβετε και να διορθώσετε την λάθος επικεφαλίδα του ρεπορτάζ σας, που βέβαια στηρίχτηκε στα λεγόμενα κάποιου που λειτουργεί επιχείρηση (ταβέρνα) στην περιοχή των πηγών. Συμπληρωματικά των παραπάνω, η λύση στις μεγάλες υδρευτικές ανάγκες του Ρεθύμνου είναι μία και αυτή δεν είναι άλλη από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) φρ. Ποταμών και αυτή πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Οι μελέτες ολοκληρώθηκαν, τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα, πρέπει να χρηματοδοτηθεί άμεσα.
    Με εκτίμηση
    Μαμαγκάκης Βαγγέλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize