Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / FreeTime / Ρέθυμνο – «Πάλλεται η ψυχή της μέσα από το φωτογραφικό γίγνεσθαι»

Ρέθυμνο – «Πάλλεται η ψυχή της μέσα από το φωτογραφικό γίγνεσθαι»

Υπαίθρια φωτογραφική έκθεση στην οδό Κορνάρου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό που θα βρεθεί στην πόλη μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για την πρώτη προσωπική φωτογραφική έκθεση της γραφίστριας, Μαρίας Καρκανάκη που πλέον είναι μια ολοκληρωμένη καλλιτέχνιδα της οπτικής έκφρασης.

«Utopian Luster» τιτλοφορείται η πρώτη προσωπική έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Καρκανάκη στην οδό Κορνάρου στο Ρέθυμνο. Τα αισθήματα πρωτόγνωρα μιας και είναι και η πρώτη της υπαίθρια έκθεση σε μια πόλη με δημιουργικούς ανθρώπους που τόσο αγαπά και εκτιμά.

Ο φωτογράφος, Μανώλης Καραταράκης, που έζησε τη μεταμόρφωση της Μαρίας Καρκανάκη μέσα από τη φωτογραφική έκφραση, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πλέον πάλλεται η ψυχή της μέσα από το φωτογραφικό γίγνεσθαι. Ξεκινώντας από τη γραφιστική και πλέον και ως φωτογράφος είναι μια ολοκληρωμένη καλλιτέχνιδα της οπτικής έκφρασης.

Η φωτογράφος καλεί τον καθένα που το νιώθει να μην το σκεφτεί και πολύ και να αρχίσει να εκφράζεται μέσα από την τέχνη, τον ό,τι πιο αυθεντικό σε τρόπο για να εξωτερικεύσει κάποιος κομμάτια του εαυτού του. Μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, τα βράδια στην οδό Κορνάρου θα είναι ιδιαίτερα και εκφραστικά μέσα από τον φακό της Μαρίας Καρκανάκη.

Το ταξίδι στην τέχνη της φωτογραφίας συνεχίζεται με τον έμπειρο φωτογράφο Μανώλη Καραταράκη, λίγοι μήνες χρειάζονται για το τεχνικό κομμάτι της φωτογραφίας και ίσως και μια ζωή για το περιεχόμενο και το νόημά της.

κάμερα: Ερωφίλη Ψαλτάκη

cretedoc.gr

Τα μαθήματα για την νέα σαιζόν ξεκινούν!

Tα μαθήματα περιλαμβάνουν τεχνική ,
ιστορία φωτογραφίας και επεξεργασία .
Με εβδομαδιαία δίωρη εκπαίδευση θα μπορέσετε να κατανοήσετε πλήρως, την τεχνική της φωτογραφίας, εφαρμόζοντας την στην μηχανή σας (δεν είναι υποχρεωτικό να
έχετε μηχανή εξ αρχής).Επίσης θα δοθεί έμφαση στην επιλογή των φωτογραφιών
σας,την ταξινόμηση και στην επεξεργασία μέσω προγραμμάτων όπως Lightroom και Photoshop.
Η διάρκεια θα είναι μια ακαδημαϊκή χρονιά .
Σαφώς η εκπαίδευση συνεχίζετε εάν το επιθυμείτε, και τον επόμενο χρόνο για να εμβαθύνουμε περισσότερο στην ουσία της τέχνης της φωτογραφίας.
Στις 25-9-19 ώρα 19:00 θα μαζευτούμε οι ενδιαφερόμενοι
(Τσαγρή 1 κοντά στην εθνική τράπεζα της παλιάς πόλης) για μια πρώτη γνωριμία αλλά και για να δηλώσουν μέρα
και ώρα προτίμησης οι ενδιαφερόμενοι ώστε να σχηματιστούν τα τμήματα. Περισσότερες πληροφορίες στείλτε email : [email protected]   

Έκθεση «Utopian Luster»

Η Μαρία Καρκανάκη φωτογραφίζει ένα μέλλον δυσοίωνο…

Μια ιδιαίτερη νότα θα δίνουν ως τις 17 Σεπτέμβρη, στο στενό της οδού Κορνάρου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, οι φωτογραφίες της Μαρίας Καρκανάκη.

Με τίτλο «Utopian Luster», η έκθεση φωτογραφίας εγκαινιάστηκε χθες, με τη φωτογράφο να δέχεται τα συγχαρητήρια όλων των παρευρισκόμενων, για την όμορφη δουλειά και το συγκεκριμένο project που υλοποίησε, με στόχο να αφυπνίσει τις συνειδήσεις μας.

Ο τόπος και το σημείο που επιλέχθηκε για την παρουσίαση της έκθεσης, η περιρρέουσα ειδυλλιακή ατμόσφαιρα που δημιουργεί η παλιά πόλη του Ρεθύμνου, λειτουργούν ευεργετικά και μετατρέπουν τους περιπατητές της, σε θετικούς αγωγούς, έτοιμους να δεχτούν τα μηνύματα που επιχειρεί να περάσει η κ. Καρκανάκη μέσα από το πρώτο της ολοκληρωμένο φωτογραφικό εγχείρημα.

Η ίδια μιλώντας για το στόχο της μέσα από το συγκεκριμένο θέμα με το οποίο καταπιάστηκε λέει μεταξύ άλλων:

«Στη συγκεκριμένη θεματική αυτό που πραγματεύομαι είναι η ασφυκτική σχέση του φυσικού τοπίου και της πλαστικής κυριαρχίας. Μέρος της δουλειάς αυτής αποτελείται από ένα πλήθος ανθρώπινων φιγούρων, αλλού περισσότερο συμπαγές αλλού διασκορπισμένο, προσεγγισμένο μετωπικά χωρίς να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα χαρακτηριστικά τους αφού έχουν καλυφθεί με πλαστική σακούλα. Άνθρωποι αναγκασμένοι, χωρίς ταυτότητα, χωρίς διαφυγή».

Η Μαρία Καρκανάκη ξεκίνησε το 2014 τα μαθήματα φωτογραφίας στην ελληνική φωτογραφική εταιρία Κρήτης. Έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα workshops και όπως σημειώνει τα τελευταία χρόνια άρχισε να φωτογραφίζει πάνω σε συγκεκριμένο θέμα.

«Αυτό με βοήθησε κυρίως στο να εμβαθύνω και να δημιουργώ ένα πιο οργανωμένο και ομοιογενές σύνολο εικόνων», επισήμανε η Ηρακλειώτισσα φωτογράφος, η οποία συνέχισε λέγοντας ότι:

«Η καλή φωτογραφία για μένα είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει το μυαλό σου σε πολλά μονοπάτια, που σε κάνει να αναρωτιέσαι πάντα για αυτήν και που μπορεί να αφυπνίσει αφυπνίσει όσο τις συνειδήσεις μας. Ο Roland Barthes στον «Φωτεινό θάλαμο», έλεγε ότι η φωτογραφία είναι στο βάθος ανατρεπτική όχι όταν φοβίζει, διεγείρει ή και στιγματίζει, αλλά όταν είναι στοχαστική».

Αξίζει να σημειωθεί πως η κ. Καρκανάκη μιλώντας για την έκθεση της έχει αναφέρει πως:

«Το περιεχόμενο της σειράς ‘Utopian Luster’ αποτελεί μια φωτογραφική διεισδυτική αφήγηση της ασφυκτικής σχέσης ανάμεσα στο φυσικό τοπίο και την πλαστική κυριαρχία με κριτήριο την παρέμβαση της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η δύσκολη αυτή συμβίωση, που συναντάται σε

όλους σχεδόν τους γεωγραφικούς τόπους, αναδεικνύεται στη συγκεκριμένη θεματική, μέσω της κάλυψης από πλαστική σακούλα, ανθρώπινων υφών και χαρακτηριστικών.

Τα αντικείμενα, ταυτοποιημένα με ελλιπείς λεπτομέρειες, καθίστανται αίολες και απορρυθμισμένες παρουσίες, έχοντας χάσει τη σύνδεση που είχαν με το αρχικό τους περιβάλλον. Εικόνες «παγωμένες» συμπλέκονται με τη ροή του χρόνου, τη μεταβλητότητα του σύγχρονου τοπίου και τον εγκιβωτισμό της ανθρώπινης ύπαρξης, δημιουργώντας ένα νέο οικοσύστημα που αναδύεται στη σύγχρονη εποχή και ορίζει ξεκάθαρα τον νέο κυρίαρχο».

Η Μαρία Καρκανάκη γεννήθηκε το 1976 στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου ζει κι εργάζεται μέχρι σήμερα. Σπούδασε Γραφιστική στο Bournemouth University της Αγγλίας. Από το 1998 διατηρεί δημιουργικό γραφείο, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με διαφημιστική εταιρία για εκδόσεις περιοδικών ποικίλου ενδιαφέροντος. Το 2014 ολοκλήρωσε το Σεμινάριο της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας Κρήτης (ΕΦΕΚ) για αρχάριους φωτογράφους κι έκτοτε αποτελεί μέλος της.

Έχει συμμετάσχει επίσης σε ομαδικές εκθέσεις κι εκδόσεις σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο

 

 

Check Also

Ρέθυμνο – Η βραδιά που οι Λαθρεπιβάτες θα συναντήσουν τους Νυχτοβάτες!

Οι τραγουδοποιοί κι ερμηνευτές Γιάννης Νικολάου ( Λαθρεπιβάτες ) και Αντώνης Βάμβουκας ( Νυχτοβάτες ), …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize