Ρέθυμνο – Πέτρος Στεφανάκης – Συνέντευξη με τον δικηγόρο, δημοτικό σύμβουλο και εκ νέου υποψήφιο

Ένας δικηγόρος με ευρεία αντίληψη και άποψη. Μοιράζεται μαζί μας πρόγραμμα, όνειρα και φιλοδοξίες που αξίζουν στο Ρέθυμνο. Ο Πέτρος Στεφανάκης, δικηγόρος, δημοτικός σύμβουλος και εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, ανοίγει τα χαρτιά του και δίνει το στίγμα για το Ρέθυμνο του μέλλοντος. Τι πρέπει να βελτιωθεί, πως θα έχουν όλοι λόγο στην συνδιαμόρφωση της δημοτικής πολιτικής και με ποιον τρόπο το Ρέθυμνο θα “σπάσει τη ρουτίνα της επαρχίας”, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο συνεντευξιαζόμενος. Δε θα γινόταν να μην έρθει ο λόγος και στην πολιτιστική ατζέντα, μιας και… “παρότι” νομικός, διαθέτει και καλλιτεχνική φλέβα.

Δεν είναι μια νέα αντίληψη ότι το Ρέθυμνο αξίζει. Ωστόσο στην πράξη τι χρειάζεται για την ευόδωση του στόχου;

Το Ρέθυμνο αξίζει. Είναι μια πόλη που αγαπήθηκε και αγαπιέται από πάντα. Από τους κατοίκους και από κάθε επισκέπτη. Σήμερα, έχει ανάγκη να γίνει ανεξάρτητη και σύγχρονη. Ακόμα πιο ανθρώπινη, φιλόξενη, καθαρή, όμορφη. Μια πόλη ανθεκτική. Να «κινείται» ακόμα περισσότερο, να πάλλεται, να δημιουργεί, να σπάει την ρουτίνα της επαρχίας. Που θα ζούμε όλοι ακόμα καλύτερα και πιο εύκολα. Που ο δημότης θα νοιώθει σημαντικός για το δήμο και θα γίνεται ένα με την δημοτική ομάδα. Που θα συζητάει ειλικρινά, εποικοδομητικά και θα βρίσκει λύσεις για τα προβλήματα που τον απασχολούν. Που θα εξυπηρετείται σε πρώτο πλάνο, άμεσα, με χαμόγελο, ευγένεια και προθυμία. Το κλειδί για την επιτυχία είναι απλό: μια ισχυρή δημοτική ομάδα με όρεξη, ανοιχτά μυαλά και αυτιά που θα σέβεται την πόλη, τον πολίτη, τον επισκέπτη, τον τουρίστα, τον κάτοικο και τον επιχειρηματία.

Η νομική πειθαρχία και συνάμα ευελιξία σας έχει βοηθήσει στην ενασχόληση με τα κοινά του τόπου;

Η νομική επιστήμη πράγματι είναι αφετηρία για πολλά πράγματα. Βοηθάει και υποστηρίζει στην καθημερινότητα. Γνωρίζεις το δίκαιο και το άδικο. Ασχέτως επαγγέλματος και ιδιότητας όλοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το νομικό κόσμο για να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Ναι, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και για την ενασχόληση με τα κοινά, αν το χρησιμοποιείς με απλή, σαφή και κατανοητή γλώσσα.

Ποια θέματα έχουν μείνει πίσω και αξίζει να επανέλθουν στο προσκήνιο;

Το Ρέθυμνο παρουσιάζεται από την σημερινή δημοτική αρχή, μεταξύ άλλων και, ως μια λαμπερή και μοντέρνα πόλη. Κάτω από την επιφάνεια όμως του πολυτελούς προεκλογικού απολογισμού κρύβονται μικρά και μεγάλα αγκάθια που πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα επόμενα χρόνια. Είμαι θετικός για κάθε έργο που έχει γίνει, όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί η αναμενόμενη επιδείνωση. Η κοινωνική πολιτική για τους οικονομικά άτυχους της εποχής μας, η εξεύρεση ευκαιριών εργασίας, οι κακές κυκλοφοριακές συνθήκες, οι ασυντήρητοι δρόμοι, ο ανεπαρκής φωτισμός, οι άσχημες αισθητικά και πλήρως παραμελημένες πλατείες, η καθαριότητα στη νέα και παλιά πόλη, η έλλειψη χώρων πρασίνου, η πολιτική αδιαφορία στα χωριά μας, οι άδειες και «ορφανές» παιδικές χαρές, οι φτωχές και αποτυχημένες προσπάθειες για ακτοπλοϊκή σύνδεση της πόλης με την Αθήνα, είναι μερικά από τα σοβαρά καθημερινά προβλήματά μας, που έχουν ανάγκη επικαιροποίησης και νέας δράσης με νέα δεδομένα.

Θέλει κόπο, χρόνο και πλέον μάλλον και συνεργασία;

Η αλλαγή ενός κειμένου δεν πρέπει να δημιουργεί ανασφάλεια. Το νέο σύστημα της απλής αναλογικής επιτρέπει στους δήμους να διοικούνται πιο δημοκρατικά, αφού πια ο νικητής δεν τα παίρνει όλα. Είναι σπάνιο χαρακτηριστικό να μπορείς να συνεργαστείς, να βλέπεις καθαρά και να ακούς. Η ομάδα μας διαθέτει απλόχερα και αυτά τα χαρακτηριστικά. Έχουμε την ωριμότητα να συνεργαστούμε ειλικρινά, με έμφαση στην εντιμότητα και όχι για ανταλλάγματα. Αποδείξαμε 5 χρόνια στην αντιπολίτευση του δήμου μας ότι το αποτέλεσμα της συμμετοχής μας ήταν προϊόν μελέτης, γνώσης, σωστής κρίσης και συζήτησης με τους συνδημότες μας, τους οποίους ακούμε προσεκτικά μέσα και έξω από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Μέσα από αυτήν την επαλήθευση, κερδίσαμε την εμπιστοσύνη τους.

Ραδιόφωνο, μουσική με μεράκι και παλιά αγάπη. Τι οραματιζεστε για το Ρέθυμνο πολιτιστικά;

Το Ρέθυμνο πρέπει να κοιτάξει το μέλλον, στηριζόμενο στο πλούσιο πολιτιστικό του παρελθόν. Ο πολιτισμός είναι ένα από τα μεγάλα όπλα μας για την ανάπτυξη της πόλης και σημαντικός οικονομικός παράγοντας επιβίωσης. Περιβαλλοντικός πολιτισμός, θρησκευτικός πολιτισμός, διατροφικός πολιτισμός, μνημειακός – αρχαιολογικός πολιτισμός. Προς το σκοπό αυτό πρέπει να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές με σεβασμό στην διατήρηση της παράδοσης, χωρίς απώλεια του ήθους και του χαρακτήρα μας. Ταυτόχρονα πρέπει να συμφιλιωθούμε με τις πολιτιστικές δυνάμεις του τόπου και να δοθεί χώρος στους τοπικούς δημιουργούς – καλλιτέχνες να αναπτύξουν τις τέχνες τους, το μεράκι, τις ευαισθησίες τους, τα μικρά και μεγάλα τους οράματα. Αναγκαία η επανεκκίνηση του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ, η υποστήριξη εκδηλώσεων φορέων του τόπου, αλλά και η προσπάθεια αναβίωσης του δημοτικού θεάτρου Ρεθύμνου με 3 σκηνές, σκηνή παιδικού θεάτρου, ερασιτεχνική σκηνή, σκηνή αναγεννησιακού θεάτρου. Απαραίτητος και ο σχεδιασμός για την κατασκευή ενός χειμερινού θεάτρου στην πόλη, όπου θα παρουσιάζονται πολιτιστικές εκδηλώσεις καθόλη την διάρκεια του έτους. Τέλος, θα πρέπει μεγάλο μέρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων του κεντρικού δήμου, να επεκταθούν και στις τοπικές κοινότητες, με την ταυτόχρονη ανάπτυξη των υποδομών τους, βοηθώντας έτσι στην επισκεψιμότητα, αλλά και στην εικόνα των χωριών μας.

Ο Πέτρος Στεφανάκης, δικηγόρος, δημοτικός σύμβουλος και εκ νέου υποψήφιος με τον συνδυασμό του Θοδωρή Νίνου για τον μητροπολιτικό δήμο του Ρεθύμνου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize