Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Ρέθυμνο – Πένθος στο πεντάγραμμο – Απεβίωσε ο Ρεθυμνιώτης στην καταγωγή σπουδαίος συνθέτης, Χριστόδουλος Χάλαρης

Ρέθυμνο – Πένθος στο πεντάγραμμο – Απεβίωσε ο Ρεθυμνιώτης στην καταγωγή σπουδαίος συνθέτης, Χριστόδουλος Χάλαρης

Ο σπουδαίος συνθέτης Χριστόδουλος Χάλαρης, γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1946 στην Αθήνα. Σπούδασε μαθηματικά στο Παρίσι αλλά γρήγορα στράφηκε στην μουσικολογία και την σύνθεση έργων με μεγαλύτερο ενδιαφέρον του η ανα-δημιουργία της Βυζαντινής αλλά και της αρχαίας Ελληνικής μουσικής. 

Ο Χάλαρης αξιοποίησε Αρχαία, Βυζαντινά και Μεσσαιωνικά κείμενα ανασυνθέτοντας τα μουσικά προσδίδοντας τους μία νέα πνοή και μιά νέα διάσταση. Με σκληρή μελέτη αλλά και με αναγκαία δόση φαντασίας κατάφερε να τα μελοποιήσει, να τα συνδυάσει με την παραδοσιακή μουσική, την Κρητική παράδοση, τη Βυζαντινή και τη δημοτική μουσική κυκλοφορώντας πέραν των 50 δίσκων και προσφέροντας πολλά τόσο στην μουσική όσο και την τέχνη.

Αναμφίβολα το έργο «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου αποτελεί τη σπουδαιότερη του σύνθεση όπως και η «Ακολουθία», «Πάθη Απόκρυφα», «Τα παιδικά», «Ο τροπικός της Παρθένου» και «Δροσουλίτες -Θρύλοι και Θρήνοι του Νίκου Γκάτσου». Τόσο ο ίδιος όσο και σπουδαίοι ερμηνευτές συνεργάστηκαν μαζί του όπως ο Ξυλούρης, η Τσανακλίδου, η Γαλάνη, ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης η Βάσω Κυριαζή, αλλά και οι στιχουργοί Γκάτσος, Κακουλίδης, Λογοθέτης.

Έγραψε ακόμη μουσική για ταινίες (όπως ο «Μεγαλέξανδρο» για την ομώνυμη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου), είναι γνωστός και στο εξωτερικό (και ειδικά για τις μεσαιωνικές του συνθέσεις) αλλά και έχει βοηθήσει και στην δημιουργία του Μουσείου Θεσσαλονίκης που είναι αφιερωμένο στην Ελληνική Μουσική. 

Πέθανε στις 30 Ιανουαρίου 2019.

Από τον Ερωτόκριτο του Β. Κορνάρου (Ο τροχός της Μοίρας)

Μελοποίηση: Χριστόδουλος Χάλαρης

Απόδοση: Νίκος Ξυλούρης

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΧΑΛΑΡΗΣ – ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ «ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ» (COLUMBIA 70181)-1975

Χριστόδουλος Χάλαρης – Η ιστορία της αρχαίας ελληνικής και της βυζαντινής μουσικής

Check Also

Ρέθυμνο – Χωρίς αποθέματα και παραγωγή – Στο σημείο μηδέν – Αποσύρουν τους κωδικούς της Creta Farms από τα ράφια

kathimerini.gr Πηγές από το λιανεμπόριο ανέφεραν ότι πλέον κορυφαία αλυσίδα αποσύρει τους κωδικούς της Creta …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize