Breaking News

Ρέθυμνο – Πειραματικά σχολεία εντός Πανεπιστημιούπολης – Επέκταση βιβλιοθήκης & φοιτητικών κατοικιών – Κατασκευή πεζοδρομίου

Μια ιστορική απόφαση έλαβε η σύγκλητος του πανεπιστημίου Κρήτης, παραχωρώντας στον δήμο Ρεθύμνου 70 στερέματα γης

για την ανέγερση πειραματικών σχολείων, στον φυσικό τους χώρο, εντός της Πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου.

Ήδη κάποιες από τις μελέτες έχουν προχωρήσει με χρηματοδότηση από την περιφέρεια,

ενώ ο δήμος είναι υπεύθυνος για την ανέγερση των σχολείων.

Παράλληλα, προχωρά σειρά έργων για την ολοκληρωμένη οικιστική ανάπτυξη της περιοχής.

Ρέθυμνο - Πειραματικά σχολεία εντός Πανεπιστημιούπολης
Watch this video on YouTube.

Μια πάγια διεκδίκηση του Ρεθύμνου φαίνεται ότι μπαίνει στο δρόμο της υλοποίησης. Ο λόγος για τα πειραματικά σχολεία που χωροθετούνται πια, εντός της Πανεπιστημιούπολης, όπως έπρεπε εξαρχής, δεδομένου ότι εξυπηρετούν την έρευνα και την καινοτομία στις παιδαγωγικές επιστήμες και λειτουργούν με ειδικό καθεστώς για την προώθηση σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας.

Ήδη λειτουργούν στο Ρέθυμνο το πειραματικό γυμνάσιο στα Περιβόλια, στους παλιούς χώρους του πανεπιστημίου Κρήτης και το πειραματικό λύκειο στην οδό Σάθα στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου. Πλέον, ενεργά στον χάρτη των διεκδικήσεων μπαίνει και η λειτουργία πειραματικού νηπιαγωγείου, όπως και δημοτικού σχολείου.

Σαφώς και περισσότεροι φοιτητές θα απασχολούνται στα πειραματικά σχολεία, όταν αυτά, βρεθούν εντός της Πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου, ενώ η διοίκηση του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Κρήτης, προωθεί παράλληλα και την επέκταση της βιβλιοθήκης, όπως και των φοιτητικών κατοικιών.

Έτερη θετική εξέλιξη η ένταξη στις ΟΧΕ από τον δήμο Ρεθύμνου, της κατασκευής πεζοδρομίου που θα ενώνει το πανεπιστήμιο με την πόλη, ενώ ανακινείται εκ νέου το θέμα της ολοκλήρωσης του μεγάλου αμφιθεάτρου στην καρδιά του πανεπιστημίου. Η πρυτανεία προσανατολίζεται και προς την ανέγερση διοικητηρίου, στην έδρα του πανεπιστημίου και στην εν γένει, συνολική οικιστική ανάπτυξη της περιοχής.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ

 

Στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας τη Δευτέρα 29/10/2018, στην οποία παρέστησαν και οι Διευθυντές των Πειραματικών Σχολείων και του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου, καθώς και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων αυτού, συζητήθηκε η ανταλλαγή των εκτάσεων μεταξύ Δήμου Ρεθύμνου και Πανεπιστημίου, η οποία αφορά: α) την παραχώρηση του Ξενία στο Πανεπιστήμιο, από τη μια, και την παραχώρηση έκτασης 70 στρεμμάτων στον Δήμο μέσα στην έκταση κυριότητας του Πανεπιστημίου στου Γάλλου, από την άλλη.

Η ανταλλαγή δεν αφορά την εκχώρηση πλήρους κυριότητας αλλά χρησιδάνειο για 50 χρόνια. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας υπάρχουν οι εξής εκατέρωθεν ρητές δεσμεύσεις στη συμφωνία: α) Το Πανεπιστήμιο δεσμεύεται ότι το Ξενία θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου και των φοιτητών και όχι για ιδιωτική χρήση β) Ο Δήμος δεσμεύεται να χρησιμοποιηθεί ο χώρος στου Γάλλου για την ανέγερση σχολείων με προτεραιότητα στα Πειραματικά Σχολεία (στα υφιστάμενα Πειραματικό Γυμνάσιο και ΓΕΛ και, εφόσον εγκριθούν, σε Πειραματικό σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) ενώ θα ληφθεί μέριμνα για την ανέγερση νέου Μουσικού Σχολείου.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, η εκτίμηση που διατυπώθηκε από τον Δήμο αφορά ένα διάστημα περίπου 5 ετών (για συμφωνία – εύρεση χρηματοδότησης –  κατασκευή), αν δεν υπάρξουν απρόοπτα. Για τη χρηματοδότηση υπάρχουν τρεις εναλλακτικές δυνατότητες που θα διερευνηθούν: α) Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων β) ευρωπαϊκά προγράμματα γ) ΣΔΙΤ. Στην παρέμβασή του ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕΡ τόνισε και την επείγουσα ανάγκη να επισπευστούν οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος στέγασης των σχολείων της Ειδικής Αγωγής.

Την Πέμπτη 1/11/2018 εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο η πρόταση για την ανταλλαγή των εκτάσεων και αναμένεται μέσα στον μήνα Νοέμβριο να συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου.

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου θα είναι σε συνεχή εγρήγορση για να υποβάλει τις προτάσεις της και να ελέγχει τις διαδικασίες και την τήρηση των όρων της κάθε συμφωνίας.

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ

Ο Πρόεδρος                                                                               Ο Γ. Γραμματέας

Νίκος Αδράμης                                                                     Χρήστος Σουρουλής

One comment

  1. Εναλλακτικά, το ΠΚ θα μπορούσε να δώσει μέρος των εκτάσεών του στο Υπ.Υγείας μήπως και γίνει ανέγερση νέας νοσοκομειακής μονάδας κάποτε, καθώς η παρούσα, αν και βολική μέσα στην πόλη πολύ και παρά τις όσες επεκτάσεις έχουν γίνει και θα γίνουν οριζόντια ή κάθετα, έχει πλέον “μπουκώσει” και δεν μπορεί να καλύψει εξειδικευμένες ιατρικές δραστηριότητες, λόγω έλλειψης χώρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize