Breaking News

Ρέθυμνο – Όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη-Grecotel – Πρωτοπόρος στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Ο μεγαλύτερος όμιλος ξενοδοχειακής φιλοξενίας στη χώρα πρωτοστατεί στην προστασία του περιβάλλοντος και στις πολιτιστικές δράσεις.

Βιώσιμη Ανάπτυξη και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη με έμφαση στον πολιτισμό και τη στήριξη της κοινωνίας αποτελούν άρρηκτα συνδεδεμένες δράσεις για την αρμονική σχέση Τουρισμού, Πολιτισμού και  Περιβάλλοντος. Ο Ομιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη-Grecotel, ο μεγαλύτερος στον κλάδο της ξενοδοχειακής φιλοξενίας στην Ελλάδα, πρωτοπόρος από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 στην προστασία της φύσης με την ίδρυση Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, έχει θέσει μεταξύ άλλων ως κύριους στόχους τη βιωσιμότητα, που αποτελεί τη βασική έμπνευση για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις και την ενίσχυση πρωτοβουλιών και ενεργειών που αφορούν στον πολιτισμό και τη αρωγή στον συνάνθρωπο όπως:

 • η αποτελεσματικότερη λειτουργία των ξενοδοχείων
 • η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών
 • η προστασία των φυσικών πόρων, των ειδών και των οικοσυστημάτων τους
 • οι ίσες ευκαιρίες για όλους και η συνεχής εκπαίδευση/κατάρτιση
 • η στήριξη των τοπικών οικονομιών στις περιοχές που δραστηριοποιείται ο όμιλος και κατά συνέπεια της ελληνικής οικονομίας
 • η συμβολή στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας

Με την εμπειρία 45 χρόνων και με 32 ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη την ελληνική επικράτεια που εφαρμόζουν τα διεθνή πρότυπα στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βιώσιμη ανάπτυξη, η Grecotel θεωρείται παράδειγμα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία της Μεσογείου για τις περιβαλλοντικές της πολιτικές.

Η στρατηγική του Ομίλου για την αειφορία θέτει εφικτούς στόχους που συνδυάζουν την υψηλή ποιότητα με τα απαιτούμενα περιβαλλοντικά μέτρα, αναβαθμίζοντας περαιτέρω το τουριστικό της προϊόν και φτάνοντας πέρα από τις πύλες των ξενοδοχείων της για να διατηρήσει και να προστατεύσει την τοπική κοινωνία και κατ’ επέκταση τον πλανήτη και τους πόρους του.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πολιτισμού συνεχίζει να πρωτοπορεί και να προωθεί περιβαλλοντικές δράσεις, εντός και εκτός των ξενοδοχείων του Ομίλου, μέσω ενός εκτεταμένου προγράμματος ευαισθητοποίησης κι εκπαίδευσης με πρωτοποριακές ιδέες και συμμετοχές σε παγκόσμια καινοτόμα προγράμματα έρευνας.

Η Grecotel δεσμεύεται να εφαρμόζει τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης όπως παρουσιάστηκαν στην ατζέντα του UN 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη και συμβάλλει ενεργά στις εθνικές και διεθνείς προσπάθειες για την υλοποίησή τους.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ και της απασχόλησης παγκοσμίως, ο Όμιλος εφαρμόζει ένα επιχειρηματικό μοντέλο που στοχεύει στη συνεκτική και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, που με τη σειρά της συνδέεται άμεσα με την αειφόρο ανάπτυξη των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται.

Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι η Grecotel αποτελεί, λόγω της διαχρονικής και πρωτοποριακής πολιτικής της στην προστασία του περιβάλλοντος, παράδειγμα για τουριστικές σχολές και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

Τα περιβαλλοντικά μέτρα περιλαμβάνουν δράσεις όπως:

 • Ανακύκλωση και σωστή χρήση των ανακυκλώσιμων και φυσικά βιοδιασπώμενων υλικών.
 • Σωστή διαχείριση και εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, καθώς και ορθή διαχείριση των λυμάτων με στόχο και την εξισορρόπηση σε οικονομικά οφέλη.
 • Περιορισμός των ατμοσφαιρικών εκπομπών με τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακά πάνελ)
 • Προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων, της χλωρίδας και της πανίδας. Τα ξενοδοχεία της Grecotel είναι πρωτοπόρα στην προστασία της υπό εξαφάνιση χελώνας καρέτα-καρέτα και του φυσικού περιβάλλοντός της σε συνεργασία με τον σύλλογο Αρχέλων.
 • Καθαρισμός των ακτών με την ευαισθητοποίηση και συνεργασία, επισκεπτών, εργαζομένων, τοπικών φορέων και ΜΜΕ.
 • Ενσωμάτωση καινοτόμων πρακτικών προστασίας του περιβάλλοντος στην ανακαίνιση των ξενοδοχειακών της μονάδων ή στην κατασκευή νέων, με σκοπό τη μείωση του αποτυπώματος του Ομίλου.
 • Δημιουργία αλυσίδας εφοδιασμού με μεγαλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση.

Η υλοποίηση προγραμμάτων βιωσιμότητας, που ικανοποιεί τα υψηλότερα διεθνή standards, από το σύνολο των ξενοδοχείων της Grecotel, αναγνωρίζεται με την απονομή των κορυφαίων βραβείων Green Key και Travelife.

Επιπλέον, το 2019, τo Grecotel Cape Sounio επιλέχθηκε από τη WWF Ελλάς ως ένα από τα τρία ξενοδοχεία στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης, με την υποστήριξη της Unilever Food Solutions, που έχει τίτλο: «Hotel Kitchen: Εδώ το φαγητό έχει αξία».

Μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας το ξενοδοχείο Grecotel Cape Sounio έλαβε μέρος  σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα ορθών πρακτικών για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων (food waste) και αποτελεί παράδειγμα καινοτομίας και θετικών αλλαγών για τον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και την κοινωνία. Ο κύκλος των μετρήσεων έχει ολοκληρωθεί δίνοντας τα δεδομένα για τη δημιουργία ενός οδηγού μείωσης της σπατάλης τροφίμων.

Η Grecotel είναι επίσης πρωτοπόρος, λόγω και της μεγάλης αγάπης του προέδρου και ιδρυτή της Νίκου Δασκαλαντωνάκη στη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό.

Ο Όμιλος πρωτοστάτησε στη σύνδεση των ξενοδοχείων με την τοπική αγροτική παραγωγή μέσω της AgrecoFarms, της παραδοσιακής φάρμας της Grecotel στο Ρέθυμνο, με την προσφορά των προϊόντων της στα μενού των ξενοδοχείων.

Στη φάρμα δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να ανακαλύψουν βιωματικά τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής και καλλιέργειας αιώνων για το ελαιόλαδο, το μέλι και το κρασί, καταλήγοντας στο τέλος της ημέρας σε ένα μοναδικό παραδοσιακό κρητικό γλέντι στη βραβευμένη ταβέρνα AgrecoFarms.

Τα εξαιρετικά αυτά βιολογικά προϊόντα διατίθενται μέσω του e-shop AgrecoFarms, στα Duty Free της χώρας και σε διεθνείς αγορές.

Από το 2017 ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Νίκος Δασκαλαντωνάκης προχώρησε σε μια  ακόμη σημαντική πρωτοβουλία: τη σύσταση του φιλανθρωπικού και πολιτιστικού φορέα «Νίκος Δασκαλαντωνάκης – NDF», με σκοπό τη συστηματοποίηση και τη διεύρυνση της κοινωφελούς προσφοράς, το «αντίδωρο», όπως ο ίδιος το ονομάζει, προς την κοινωνία, τόσο του ίδιου όσο και του Ομίλου. Ήδη υλοποιείται το 2ο πρόγραμμα υποτροφιών για το 2019-2020, με υπότροφους στα σημαντικότερα ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.

Στον πολιτιστικό τομέα, εκτός από τη διαχρονική στήριξη στην ανασκαφή και το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας, ολοκληρώνονται τα έργα ανακαίνισης και αναστήλωσης ενός εμβληματικού μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης του Ρεθύμνου, του Ωδείου (Νερατζέ τζαμί), που ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου με χορηγία του ο φορέας «Νίκος Δασκαλαντωνάκης – NDF», κάνοντας πράξη την επιθυμία του προέδρου και ιδρυτή του.

Από το 1975, έτος ίδρυσης του Ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη, έως σήμερα, έχουν απονεμηθεί χιλιάδες βραβεία και διακρίσεις στην Grecotel, στα ξενοδοχεία, στον ιδρυτή και στη διοίκηση του Ομίλου για την προσφορά τους στην τουριστική ανάπτυξη, τη συνεισφορά τους στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και στη στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και στην ευημερία του κοινωνικού συνόλου με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και την κοινωνική δράση του Ομίλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize