Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Ρέθυμνο – ΟΧΙ στο φράγμα από τους κατοίκους – «Η περιοχή θα καταστεί ακατάλληλη τόσο για κατοικία όσο και για καλλιέργειες»

Ρέθυμνο – ΟΧΙ στο φράγμα από τους κατοίκους – «Η περιοχή θα καταστεί ακατάλληλη τόσο για κατοικία όσο και για καλλιέργειες»

Ανοιχτή επιστολή κοινοτήτων Γερακαρίου Ελενών Μεσονησίων:

Οι κάτοικοι των κοινοτήτων Γερακαρίου, Ελενών και Μεσονησίων του Δήμου Αμαρίου, με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από ανάρτηση σε επίσημο μέσο κοινωνικής δικτύωσης του δήμου, το μήνα Μάρτιο και στη συνέχεια από τα τοπικά Μ.Μ.Ε., πρόσφατα, ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχή Αμαρίου με την οποία η Δημοτική Αρχή εξέφραζε την ικανοποίησή της για το χαρακτηρισμό του φράγματος Γερακαρίου – Ελενών ως μεγάλου, σύνθετου και ειδικού έργου εθνικού επιπέδου.

Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθ. πρωτ. ΔΑΕΕ/160/Φ. Περ. Κρήτης της 2 Μαρτίου 2018, απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρ. Σπίρτζη, συμπεριλήφθηκε η μελέτη-κατασκευή του Φράγματος Γερακαρίου – Ελενών στο μεγάλο, σύνθετο και ειδικό έργο Εθνικού Επιπέδου: «Συνδυασμένα Έργα Φραγμάτων Πλατύ και Γερακάρι και του Φράγματος Φανερωµένης και των κατάντη αρδευτικών έργων».

Για το θέμα αυτό δεν είχαμε καμία επίσημη πληροφόρηση μέχρι σήμερα. Αντίθετα, το 2015, οι τότε υποψήφιοι δήμαρχοι μάς είχαν διαβεβαιώσει ότι το έργο δε θα υλοποιηθεί, εφόσον θεωρείτο περιττό και ανεπιθύμητο από την τοπική κοινωνία, κατόπιν πορίσματος της τότε μελέτης του φράγματος Πλατύ. Θεωρούμε αυτονόητο ότι η Δημοτική Αρχή Αμαρίου θα πρέπει να ενημερώσει τους κατοίκους Γερακαρίου, Ελενών και Μεσονησίων για τα ακόλουθα, εύλογα, ερωτήματα:

Ποια η σκοπιμότητα κατασκευής φράγματος στις Ελένες-Γερακάρι, χωρητικότητας 1,7 hm3, όταν το φράγμα Πλατύ είναι υπέρ-δεκαπλάσιας χωρητικότητας 21,3 hm3 και η υπουργική αναφέρει «το φράγμα Γερακαρίου αποτελεί συμπληρωματικό έργο του φράγματος Πλατύ». Πως ακριβώς θα το συμπληρώνει εφόσον είναι 13 φορές μικρότερο;
Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, μόνο ο προϋπολογισμός της μελέτης για το φράγμα Γερακαρίου –Ελενών ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια Ευρώ και το κόστος του ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ. Ο προϋπολογισμός κατασκευής των δύο φραγμάτων (Γερακαρίου-Ελένων και Πλατύ-Φανερωμένης) ανέρχεται σε 180 εκατ. ευρώ από 130 εκατομμύρια ευρώ που ήταν χωρίς το φράγμα Γερακαρίου-Ελενών. Γιατί τόσο υπέρογκο κόστος και για την μελέτη αλλά και για την κατασκευή, όταν αλλά φράγματα στο νησί κόστισαν παρά πολύ λιγότερο; (ενδεικτικά αναφέρω φράγμα Βαλσαμιώτη 6 hm3 με αρχικό κόστος 28 εκατομμύρια ευρώ, φράγμα ποταμών 22,5 hm3 συνολικού κόστους 50 ε εκατομμύρια ευρώ)
Όταν όλοι γνωρίζουμε ότι πολλά από τα υπάρχοντα φράγματα στην Κρήτη υπολειτουργούν, καθώς επίσης πλήθος γνωμοδοτήσεων και μελετών που αναφέρουν ότι θα πρέπει να διερευνηθούν και άλλες λύσεις, πριν από την κατασκευή νέων φραγμάτων. Διερωτόμαστε αν η δέσμευση αυτού του σημαντικού ποσού (το οποίο δεν περιλαμβάνει τα κόστη τυχόν απαλλοτριώσεων) εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.
Υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη για τους κατοίκους των κοινοτήτων Γερακαρίου, Ελενών και Μεσονησίων, από την κατασκευή του φράγματος;
Η κατασκευή ενός φράγματος αυτής της χωρητικότητας θα απαιτήσει κατ’ ελάχιστον μια έκταση 550 – 700 στρεμμάτων. Στη μικρή έκταση των κοινοτήτων μας, θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές τόσο στο περιβάλλον όσο και στις περιουσίες μας, καθώς είμαστε όλοι μικρο-ιδιοκτήτες. Πρέπει να διευκρινιστεί άμεσα αν έχει χωροθετηθεί το φράγμα και αν προβλέπονται απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του. Στην υπουργική απόφαση πουθενά δε αναφέρεται ούτε η χωροθέτηση αλλά ούτε ένα ευρώ για απαλλοτριώσεις!

Εν κατακλείδι, η κατασκευή ενός φράγματος στη περιοχη Ελενών Γερακαρίου θα επηρεάσει πρώτιστα τις ζωές και το μέλλον των κατοίκων της, καθώς η περιοχή θα καταστεί ακατάλληλη τόσο για κατοικία όσο και για καλλιέργειες.

Απαιτούμε από τη Δημοτική Αρχή Αμαρίου, την Περιφέρεια Κρήτης και την Κυβέρνηση, να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια προκήρυξης ή ανάθεσης της μελέτης πριν ενημερωθούν οι κάτοικοι της περιοχής και δοθούν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Το παρόν υπογράφεται από τους:

ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Πρόεδρος της κοινότητας Ελενών Μεσονησίων

ΓΛΕΤΖΑΚΗΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ, Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Γερακαρίου

ΚΟΥΚΛΙΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Ελενών

φωτό αρχείου

Check Also

Δυο μεταγραφές και μια ανανέωση για τον Ρεθυμνιακό

parapolitikakritis.gr Μεταγραφική ενίσχυση για τον Ρεθυμνιακό με τον Σήφη Σηφακάκη και τον Γιώργο Παλιεράκη,καθως ανανέωσε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize