Breaking News

Ρέθυμνο – Ο Γιώργος Μαρινάκης νυν και υποψήφιος δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου απαντά σε ερωτήσεις για τη νέα γενιά

Η CreteDoc θέτει ερωτήσεις προς τους υποψηφίους Δημάρχους του Ρεθύμνου σχετικά με τη νεολαία του τόπου. Μπορεί κάποια θέματα να κρίνονται ως αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους, ωστόσο η αυτοδιοίκηση, εκ του σύνεγγυς μπορεί να υποστηρίξει τους δημότες, εξ ου και θέσαμε θέματα που αφορούν τη νέα γενιά, το μέλλον του τόπου.

 1. Ποιές θα είναι οι προτεραιότητές σας για τους νέους μέσα από το
  επερχόμενο δημοτικό συμβούλιο;

To ενδιαφέρον της νυν δημοτικής  αρχής για τους νέους, όλων των ηλικιακών διαβαθμίσεων, αποτυπώνεται σε πλήθος  έργων υποδομής που έχουμε ήδη παραδώσει στην κοινωνία μας και σε όσα προγραμματίζουμε άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα, αντανακλάται στις δράσεις και πρωτοβουλίες που υλοποιήσαμε με αποδέκτες τη νεολαία μας, αλλά και στη συστηματική  καλλιέργεια μιας νέα κουλτούρας που προάγει τον εθελοντισμό, τη συμμετοχή των νέων στα κοινά, την ευαισθητοποίηση τους για να γίνουν ενεργοί και χρήσιμοι πολίτες.

Για την ερχόμενη τετραετία, έχουμε ήδη καταρτίσει ένα πλήρες, εφικτό και προοδευτικό πρόγραμμα, με στόχο την παροχή ακόμη περισσότερων  υποδομών αλλά και κινήτρων υγιούς ένταξης των νέων στις λειτουργίες της πόλης ως μέλη ικανά να διασφαλίζουν την πρόοδο και να συνεχίσουν τη σταθερή αναπτυξιακής της εξέλιξη.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδουμε στις μικρές ηλικίες αφού τότε διαμορφώνεται η προσωπικότητα και η κοινωνική συνείδηση.  Η φοίτηση των παιδιών σε σύγχρονες, ασφαλείς  σχολικές μονάδες, με κατάλληλα υλικοτεχνικά μέσα, με δασκάλους που νοιάζονται και γονείς που συμμετέχουν δημιουργικά στο έργο  της σχολικής κοινότητας, συνιστά αναγκαία προϋπόθεση αλλά και ασφαλή εγγύηση εξέλιξης των παιδιών σε διανοητικά, συναισθηματικά και κοινωνικά ώριμους  νέους.

Η προτεραιότητα που αποδίδουμε στους μαθητές, κάθε άλλο παρά υποβαθμίζει την ένταση της μέριμνας μας για τους νέους που έχουν περάσει το κατώφλι της ενηλικίωσης.  Είτε πρόκειται για φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, του ΤΕΙ ή ιδιωτικών σχολών που λειτουργούν στο Ρέθυμνο, είτε αναφερόμαστε στους νέους που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους κι έχουν ενταχθεί στο επαγγελματικό δυναμικό του Ρεθύμνου, οι ανάγκες τους, οι επιθυμίες τους, οι στόχοι τους για το μέλλον, μονοπωλούν τη σκέψη μας και κατευθύνουν το σχεδιασμό μας.

Με αυτό το πνεύμα, λοιπόν, προγραμματίζουμε:

Σε επίπεδο υποδομών:

 • Την κατασκευή νέων σχολείων (Πειραματικό Γυμνάσιο, Πειραματικό Λύκειο, Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο, Δ.Σ. Ρουσσοσπιτίου, Δ.Σ. Άδελε, 4ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου, 10ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου).
 • Τη στέγαση των Ειδικών Σχολείων – Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. σε σύγχρονες υποδομές, στο πρώην κτίριο  ΚΕΓΕ, για το οποίο, οι μελέτες εργασιών  ανάπλασης τους βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
 • Την ενίσχυση του προγράμματος τεχνικών παρεμβάσεων και άμεσης υποστήριξης όλων των σχολείων Α΄ /θμιας και Β’/ θμιας Εκπαίδευσης.
 • Τη συνέχιση αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών και τη συμπλήρωση-συντήρηση των εποπτικών μέσων διδασκαλίας.
 • Τη θωράκιση  των  σχολείων με μέσα πυροπροστασίας, με βάση τις αντίστοιχες μελέτες.
 • Τη δημιουργία χώρων για νέους (Κέντρο Νέων, χώρους σε πλατείες, Ανοιχτό Θέατρο).
 • Τη δημιουργία ανοιχτών χώρων άθλησης και εκγύμνασης στον Δημοτικό Κήπο και σε επιλεγμένα σημεία του Δήμου Ρεθύμνης.
 • Την επέκταση ποδηλατοδρόμων.
 • Τη συνέχιση κι εμπλουτισμό των επιτυχημένων πολιτιστικών και αθλητικών διοργανώσεων που προσελκύουν χιλιάδες νέους (
  Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, Αναγεννησιακό Φεστιβάλ, πολιτιστικές εκδηλώσεις καλοκαιριού, Νικηφόρειο δρόμο, Γύρο Πόλης, Beach Running, Γιορτή  Αθλητισμού, Νυχτερινό Δρόμο Πόλης,  Μαθητικό Τουρνουά καλαθοσφαίρισης κλπ
 • Τη σύσταση Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Γενιάς.

 

Σε επίπεδο συνεργασιών:

 

 • Τη συνέχιση κι ενίσχυση της διαρκούς, άριστης συνεργασίας μας με το  Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ερευνητικό Κέντρο Φυσικής, Πλάσματος  & Laser (CPPL) και το ΤΕΙ Κρήτης το οποίο θα συγχωνευθεί στο υπό ίδρυση Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, καθώς και τη στήριξη των νέων επιστημόνων με δράσεις που θα συναποφασίζονται με την πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και κατά περίπτωση με τον ενδιαφερόμενο νέο.
 • Αποτελεί για μας προτεραιότητα η ενίσχυση των δεσμών και της αλληλεπίδρασης του Δήμου και κατ’ επέκταση της τοπικής κοινωνίας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στόχος παραμένει και υπηρετείται ικανοποιητικά μέχρι σήμερα, η συνεργασία αυτή να είναι εξίσου αποδοτική τόσο σε επίπεδο σύμπραξης και αλληλοϋποστήριξης, στο πλαίσιο πάντοτε των θεσμικών αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων της κάθε πλευράς, στη δημιουργία νέων υποδομών – ήδη δρομολογήθηκε θετικά η ανέγερση νέων φοιτητικών κατοικιών καθώς και η ανέγερση μεγάλου αμφιθεάτρου, το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει και ως συνεδριακό Κέντρο-   όσο και σε επίπεδο διάχυσης της σημαντικής και πλούσιας παραγόμενης γνώσης, προς όφελος της κοινωνίας μας.  Σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος, έχουμε ήδη συνυπογράψει συμφωνητικά συνεργασίας και χρησιδανείων, που αφορούν είτε ανταλλαγές δημοτικής περιουσίας με πανεπιστημιακή είτε παραχωρήσεις χρήσεων κλπ. Εξάλλου, ακόμη και η ελπιδοφόρα ανακοίνωση έγκρισης ανέγερσης νέων φοιτητικών εστιών, αποτελεί στην ουσία πρόταση της δημοτικής αρχής η οποία δημοσίως διατυπώθηκε στις διαβουλεύσεις που προκάλεσε το έντονο πρόβλημα της έλλειψης στέγης, στο Ρέθυμνο. Σε ότι αφορά το δεύτερο, ο Δήμο Ρεθύμνης είναι πάντοτε

αρωγός των διεθνώς συνεδρίων, ημερίδων  και των εν γένει επιστημονικών  συναντήσεων που διοργανώνουν οι  Σχολές και τα Τμήματα του  Πανεπιστημίου ενώ αμφότεροι, ανταποκρίνονται πάντοτε θετικά σε κοινές δράσεις όπως ο Κύκλος Ανοιχτών Διαλέξεων με εισηγητές καθηγητές Π.Κ., την οργανωτική στήριξη του Δήμου και τη συμμετοχή – παρακολούθηση πλήθους συμπολιτών κ.α.

 • Προγραμματίζουμε την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Νέο Πανεπιστήμιο Κρήτης
 • Αξιοποιούμε την ψηφιακή επανάσταση σε κάθε πεδίο της εκπαίδευσης.
 • Αναπτύσσουμε νέα, καινοτόμα προγράμματα για τις διαπροσωπικές σχέσεις, τα STEM, αλλά για τις οριζόντιες δεξιότητες.
 • Με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την Περιφέρεια, συμβάλλουμε στη δημιουργία Κλειστού Προπονητηρίου για τους αθλητές Ενόργανης Γυμναστικής.
 • Συνεχίζουμε τη συνεργασία με την Ένωση Γονέων, τους Συλλόγους Γονέων και Εκπαιδευτικών, προκειμένου ο Δήμος Ρεθύμνης, πέραν των αρμοδιοτήτων του σε επίπεδο παρεμβάσεων στη σχολική στέγη, να συνδράμει, όπως άλλωστε πράττει μέχρι σήμερα,  ως ουσιαστικός  αρωγός, κάθε πρωτοβουλία ανταλλαγής γνώσης, πολιτιστικών στοιχείων,  και εμπειριών μέσα από  δράσεις που υιοθετούν οι κατά τόπους σχολικές κοινότητες (εκδηλώσεις με κοινωνικά μηνύματα όπως π.χ. ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η προστασία του περιβάλλοντος, η κυκλοφοριακή αγωγή, η ανακύκλωση, η χρήση του δημόσιου χώρου α.).
 • Συνεχίζουμε τα προγράμματα: Σχολικός Εκφοβισμός και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ( με επέκταση τους και στο Γυμνάσιο), σε συνεργασία με καταρτισμένους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων Εκπ/σης
 • Αναπτύσσουμε νέες δράσεις επιμόρφωσης και   ενίσχυσης δεξιοτήτων,  αξιοποιώντας ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας (Δια Βίου Μάθηση).
 • Επενδύουμε μέσα από συνεργασίες με τους πολυάριθμούς Συλλόγους, Σωματεία και συλλογικότητες (επιστημονικές, πολιτιστικές, αθλητικές, κοινωνικές κλπ)   στην ανάδειξη και αξιοποίηση των δημιουργικών-καλλιτεχνικών και πνευματικών δυνάμεων του τόπου.
 • Σε συνεργασία με τους Γονείς αξιοποιούμε τους σχολικούς χώρους, κατά τις απογευματινές ώρες, για την υλοποίηση προγραμμάτων εξωσχολικής δράσης με στόχο την υγιή  εκτόνωση, άθληση, δημιουργικότητα  και ψυχαγωγία  των παιδιών, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους.
 • Σε συνεργασία με τα Αθλητικά Σωματεία του Ρεθύμνου αξιοποιούμε και κατανέμουμε ακριβοδίκαια, τη χρήση των  υφιστάμενων αθλητικών υποδομών, τις νέες  που κατασκευάσαμε και παραδώσαμε στους  νέους αθλητές  μας όπως το Κλειστό Γυμναστηρίου στα Περιβόλια, τα αναπλασμένα γήπεδα    Μισιρίων και Σοχώρας,  τα  γήπεδα μπάσκετ ποδοσφαίρου και τέννις στην πόλη αλλά και σε Οικισμούς όπως στου Γάλλου, Ατσιποπούλου,  Κυριάννας, Σταυρωμένου, Πηγής  κλπ. τα οποία αναβαθμίσαμε κ.α.

 

 1. Πάνω από 10.000 φοιτητές ζουν στο Ρέθυμνο, όμως νέοι του Ρεθύμνου μεταναστεύουν σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας και στο εξωτερικό. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί εκ του σύνεγγυς να συμβάλει στην άμβλυνση του φαινομένου; 

Η μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό είναι ένα οξύτατο πρόβλημα που γιγαντώθηκε την περίοδο της κρίσης. Θεωρούμε πως η πολυπλοκότητα του, δεδομένου ότι είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και όχι μόνον οικονομικών, δεν μας επιτρέπει απλουστευτικές αναλύσεις. Το βέβαιον είναι πως η  «αιμορραγία» νέων επιστημόνων που υφίσταται εδώ και χρόνια η χώρα μας, η οποία επενδύει στη μόρφωση τους χωρίς να απολαμβάνει τους πνευματικούς καρπούς αυτή της δαπανηρής διαδικασίας, πρέπει, επιτακτικά πλέον, να ανατραπεί. Σαφώς, πρωτεύοντα ρόλο θα παίξει η κυβερνητική πολιτική στην Παιδεία,  η συνολική αναβάθμιση των ΑΕΙ και ΤΕΙ με εκσυγχρονισμό των προσφερόμενων ειδικοτήτων ώστε να έχει αντίκρισμα στην αγορά εργασίας, το αντικείμενο σπουδών, η οικονομική ανάκαμψη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κλπ. Σε μικρότερη κλίμακα, αντίστοιχες προϋποθέσεις πρέπει να διασφαλίσει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση . Εκτιμούμε πως η αναβάθμιση του συνόλου των λειτουργιών του δημοτικού συστήματος, η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Ρεθύμνου και η μεταμόρφωση του σε μια σύγχρονη πόλη, διαδικασία η οποία είναι σε διαρκή εξέλιξη, η ενίσχυση βασικών αναπτυξιακών αξόνων όπως ο Τουρισμός, η Παιδεία, ο Πρωτογενής Τομέας και ο Πολιτισμός, προσφέρουν στην πόλη και τι δυνατότητες της προστιθέμενη αξία, την οποία μπορούν οι νέοι μας να καρπωθούν. Αρκεί να το επιλέξουν.  Οι δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης και εξέλιξης ενός νέου επιστήμονα στο Ρέθυμνο ή την Κρήτη,  μπορούν να εξελιχθούν ταχύτατα.  Δημιουργεί, όμως, κάποιος στον τόπο που διαμένει. Η φυγή, σε αναζήτηση γρηγορότερης  και με καλύτερες, ίσως, οικονομικές απολαβές, αποκατάστασης, αφενός καταδικάζει τη χώρα και τον τόπο σε μαρασμό και αφετέρου, συντηρεί μια στερεοτυπική, μάλλον αντίληψη εξιδανίκευσης των συνθηκών που επικρατούν στο εξωτερικό, οι οποίες είναι έντονα ανταγωνιστικές και  η ένταξη ενός αλλοδαπού νέου επιστήμονα σε αυτές, προϋποθέτει άριστη γνώση της γλώσσας, αλλαγή νοοτροπίας και σκληρή δουλειά εκ μέρους του, αφού η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλει για να αποδείξει την αξία του είναι πολλαπλάσια. Σε κάθε περίπτωση, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση δημιουργούμε τις υλικές υποδομές και επεμβαίνουμε, με σοβαρές παρεμβάσεις και σταθερό προσανατολισμό, στη διαμόρφωση κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών τέτοιων, ώστε το Ρέθυμνο να είναι αξιόπιστο για επενδυτές, ελκυστικό σε επισκέπτες και, με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο,  έχουμε την ευλογία να εδρεύει στην πόλη μας,  τόπος επιλογής νέων επιστημόνων, αποφασισμένων να ζήσουν και να εργαστούν εδώ.

 1.    Το μήνυμά σας στους νέους ανθρώπους που σκέφτονται να δημιουργήσουν μια οικογένεια ή και είναι “φρέσκοι” οικογενειάρχες στο Ρέθυμνο;

Αν το κριτήριο ενός νέου οικογενειάρχη είναι
η ασφάλεια, η ποιότητα ζωής, το υπέροχο φυσικό περιβάλλον, οι «ζυμωμένοι» με μια θαυμαστή ιστορία και μια ξεχωριστή παράδοση άνθρωποι, η αναπτυξιακή δυναμική, οι ευκαιρίες
απασχόλησης και οι δυνατότητες υγιούς εκτόνωσης και ψυχαγωγίας, μέσα από ποιοτικό πολιτισμό και διαρκώς αναβαθμιζόμενο αθλητισμό, τότε, το Ρέθυμνο είναι, πράγματι, ο ιδανικός τόπος για να δημιουργήσει ή να εγκαταστήσει κάποιος την οικογένεια του.

Το Ρέθυμνο ή το ερωτεύεσαι από την πρώτη ματιά, ή δεν σε κερδίζει ποτέ. Νομίζω πως η συντριπτική πλειονότητα όσων κατοικούν σε τούτο τον τόπο ή όσων τον επισκέπτονται, βιώνουν αυτό το πρωτογενές, κυριαρχικό  και ζωοφόρο συναίσθημα, που τους συνοδεύει όπου κι αν βρεθούν, προκαλώντας την επιστροφή τους.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και για την αγαστή σας  συνεργασία.

 

Με εκτίμηση

 

                                                                 Γιώργης Χ.  Μαρινάκης

                                                                    Δήμαρχος Ρεθύμνης

                                                   Επικεφαλής Συνδυασμού «Νέα Αντίληψη»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize