Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Ρέθυμνο – Ο Φώτης Λαμβάκης αναλύει τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη

Ρέθυμνο – Ο Φώτης Λαμβάκης αναλύει τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη

Κατά την προεκλογική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώθηκε στην γενική και πολλές φορές αόριστη υπόσχεση της «μείωσης των φόρων» πολλές φορές μάλιστα δηλώνοντας ότι αυτές δεν θα έρθουν άμεσα.

Με αυτή του την προγραμματική υπόσχεση βρήκε αναμενόμενα ένα μεγάλο ακροατήριο κυρίως από την «μεσαία τάξη» η οποία κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ φορολογήθηκε για να στηριχθεί η κοινωνική πολιτική του προς τους οικονομικά ασθενέστερους οι οποίοι αποτελούσαν ένα από τα κυριότερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας του 2015 και χαρακτηρίζονταν τότε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ανθρωπιστική κρίση. Συνέπεια της μείωσης των φόρων θα είναι αναπόφευκτα η μείωση των κοινωνικών παροχών στους πιο αδύναμους.

Με λίγα λόγια, θα ακολουθηθεί ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Ο δρόμος που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι παροχές επιδομάτων με υψηλή φορολογία με την λογική ότι έτσι οι οικονομικά ασθενέστεροι θα έχουν μικρότερη επιβάρυνση. Από την άλλη, η ΝΔ θα προσπαθήσει να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές αλλά και τα επιδόματα με στόχο την ελάφρυνση των επιχειρήσεων έτσι ώστε αυτές να είναι σε δυνατότητα να προσλάβουν εργαζόμενους.

Παιδεία

Πέρα όμως από το οικονομικό πρόγραμμα ο Κ. Μητσοτάκης επικεντρώθηκε προεκλογικά και κατά τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης του σε μέτρα χωρίς μεγάλο δημοσιονομικό αντίτιμο που έχουν ως στόχο ένα δεξιό αλλά όχι μόνο ακροατήριο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η επικέντρωση του στην παιδεία. Ένα από τα πρώτα θέματα της επικαιρότητας είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Το άσυλο το οποίο υπάρχει για την εξασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και τον αποκλεισμό της εκτελεστικής εξουσίας από τα πανεπιστήμια έχει αναμφίβολα προκαλέσει προβλήματα στην ασφαλή λειτουργία και τάξη των πανεπιστημίων ιδιαίτερα στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Η κατάσταση πλέον είναι ανεξέλεγκτη στα ελληνικά πανεπιστήμια όπου βιασμοί, ληστείες και ναρκωτικά αποτελούν καθημερινά φαινόμενα γεγονός που καθιστά την ιδέα της κατάργησης του ασύλου ιδιαίτερα ελκυστική. Το στοίχημα σε αυτή την υπόθεση βέβαια είναι ο τρόπος εφαρμογής της κατάργησης του και κατά πόσο ώριμη είναι η δημοκρατική εδραίωση στην Ελλάδα για να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς να επηρεαστεί η ακαδημαϊκή ελευθερία. Επιπλέον, από το υπουργείο παιδείας έχει προκηρυχθεί η κατάργηση της ρύθμισης της προηγούμενης κυβέρνησης για την έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία στις 9 που ίσως είναι βολικότερα για τους εργαζόμενους γονείς αλλά και η κατάργηση της 4ης νομικής σχολής για να μην μεγαλώσει ακόμη περισσότερο ο αριθμός των δικηγόρων/νομικών στην χώρα.

Το θέμα της ασφάλειας δεν περιορίζεται όμως μόνο στα πανεπιστήμια. Ένας από τους πρώτους στόχους της νέας κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα είναι ο χειρισμός της άνομης κατάστασης στα Εξάρχεια αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Για να το πετύχει, θα πρέπει να απομακρύνει τους εμπόρους ναρκωτικών και τις συμμορίες και να ενισχυθεί η αστυνόμευση της περιοχής η οποία σύμφωνα με την νέα κυβέρνηση θα επιτευχθεί με την επιστροφή της ομάδας ΔΙΑΣ και αργότερα με την δημιουργία μιας νέας ομάδας ΔΕΛΤΑ.

Μέτρο επίσης χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος είναι και η κατάργηση της απλής αναλογικής σε τοπικό/περιφερειακό επίπεδο αλλά και σε εθνικό. Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών έδειξαν ότι από τον Σεπτέμβριο οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες θα πρέπει συνεχώς να επιδιώκουν την δημιουργία πλειοψηφίας κάθε φορά που θέλουν να περάσουν μια ρύθμιση από το δημοτικό/περιφερειακό συμβούλιο κάτι το οποίο θα δημιουργήσει σίγουρα προβλήματα και εντάσεις. Ήδη, ο νέος υπουργός εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είχε συνάντηση με τους 13 περιφερειάρχες όπου συζητήθηκε το θέμα και η επίλυση του.

Υγεία

Στον τομέα της υγείας, πρώτο θέμα ήταν οι τρεις αιφνιδιαστικές επισκέψεις του νέου υπουργού υγείας Β.Κικίλια σε νοσοκομεία που αν και έλαβαν δημοσιότητα δεν μπορούμε να πούμε ότι συμβάλουν στην βελτίωση της κατάστασης στα νοσοκομεία η οποία πέρα από την χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση απαιτεί και χρήματα, είτε για την ενίσχυση των νοσοκομείων με τον απαραίτητο εξοπλισμό και φάρμακα, είτε με την πρόσληψη προσωπικού. Πάντως, ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού κατά την διάρκεια επίσκεψης του στο υπουργείο υγείας, οι οποίες μένει να φανούν αν θα πραγματοποιηθούν.

Μεταναστευτικό

Ένα από τα πια περίπλοκα προβλήματα δημόσιας πολιτικής που αντιμετώπισε η προηγούμενη κυβέρνηση, ήταν αυτό της διαχείρησης της μεταναστευτικής κρίσης που ξέσπασε το 2015 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να απασχολεί την Ελλάδα. Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης εμφανίζονται συνοπτικά στο παρακάτω twit.

Καθώς το μέγεθος του προβλήματος είναι πάνω από τις δυνατότητες της Ελλάδας, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του είναι με την βοήθεια της ΕΕ. Χαρακτηριστική είναι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας με την οποία έχει επιτευχθεί η μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία και η διαχείριση των συνόρων με την βοήθεια του ευρωπαϊκού θεσμού φύλαξης των συνόρων, της FRONTEX. Από την άλλη, δεν υπάρχει ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο χορήγησης ασύλου, κάτι που δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να επιδιώκει η κυβέρνηση, καθώς επιθυμεί την αναμόρφωση του υπάρχοντος εθνικού πλαισίου χωρίς να γνωρίζουμε λεπτομέρειες προς την κατεύθυνση του.

Όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης οι οποίες σύμφωνα με τα κατά καιρούς δημοσιεύματα είναι σε πολλές περιπτώσεις σε άθλια κατάσταση, μένει να δούμε με ποιόν τρόπο θα επιτευχθεί αυτό για να κρίνουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής της. Πάντως, θετικό γεγονός είναι η βούληση της κυβέρνησης έστω και σε ρηματικό επίπεδο να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών.

 

Οι πρώτες μέρες της κάθε κυβέρνησης, η οποία εκλέγεται μάλιστα με ένα μεγάλο εκλογικό ποσοστό, πάντα δημιουργεί ένα αίσθημα αισιοδοξίας και αλλαγής. Παρόμοιο αίσθημα είχε προκαλέσει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 όπου το αίσθημα της ελπίδας για ανατροπή των πολιτικών λιτότητας ήταν υπαρκτό σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας. Ο χρόνος τώρα θα δείξει εάν και σε πιο βαθμό η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μείνει πιστή στην εφαρμογή του προγράμματος της.

Ο Φώτης Λαμβάκης είναι τελειόφοιτος του τμήματος πολιτικής επιστήμης του πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.

 

Check Also

Ρέθυμνο – Βάσεις 2019 Ψυχολογίας – Οι εκτιμήσεις του Στράτου Στρατηγάκη

newsit.gr ΒΑΣΕΙΣ 2019 Ψυχολογίας (Ρέθυμνο) – ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΒΑΣΕΩΝ 2019 – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2019: Τέλος η αγωνία …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize