Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΠΝΕΥΜΑ / Ρέθυμνο – Ο έφορος αρχαιοτήτων από το Αποδούλου Αμαρίου και η σύγκριση του τότε με το σήμερα

Ρέθυμνο – Ο έφορος αρχαιοτήτων από το Αποδούλου Αμαρίου και η σύγκριση του τότε με το σήμερα

Με μεγάλη μου τιμή και σεβασμό παρέλαβα το βιβλίο του Δρος Ιωάννη Ηλ. Βολανάκη, Εφόρου Αρχαιοτήτων από το χωριό Αποδούλου Αμαρίου. Μου το πρόσφερε ο αξιαγάπητος ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγ. Πνεύματος Κισσού  π. Βαρθολομαίος. Τον ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας, γιατί διαφορετικά δεν θα είχα την ευκαιρία να διαβάσω αυτό το «πολύτιμο» βιβλίο!

Είναι ένα βιβλίο με τίτλο: «Χειρόγραφο Μαθηματάριο του Ανδρέα Γ. Φωτάκη». Το βιβλίο αυτό επιμελήθηκε ο Δρ. Ιωάννης Βολανάκης και μας το παραχωρεί «φωτίζοντας» τις γνώσεις μας στους «σκοτεινούς» χρόνους της Τουρκοκρατίας, δίνοντας επαρκείς γνώσεις όσον αφορά το χώρο της παιδείας και των συνθηκών που επικρατούσαν στην εκπαίδευση των υποδούλων Ελλήνων! Τον ευχαριστούμε θερμά για την επίπονη και υπεύθυνη εργασία του.

Μας πληροφορεί μέσα από το «οικογενειακό κειμήλιο» του εντεκάχρονου μαθητή Ανδρέα Γ. Φωτάκη, μαθητή της Α΄ τάξης κατά το σχολικό έτος 1870-1871 στη Σχολή Αγίου Πνεύματος Κισσού Ρεθύμνου. Ήταν το μοναδικό «βιβλίο» του Ανδρέα, αυτό το «τετράδιο-Μαθηματάριο» που σημείωνε τα μαθήματα, αντιγράφοντας από τον πίνακα τις σημειώσεις των διδασκάλων του. Χρησιμοποιεί και αξιοποιεί πλήρως τις σελίδες και τον κάθε χώρο, γιατί η χαρτική ύλη τότε ήταν δυσεύρετη και γράφει με μελάνι και μία πένα ή ένα «φτερό». Μαθαίνουμε τα μαθήματα διδασκαλίας, τη γλώσσα γραφής και πολλές άλλες λεπτομέρειες μελετώντας αυτό το βιβλίο.  Στην Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος οι μαθητές έμεναν εκεί μαζί με τους διδάσκοντες, επισημαίνοντας ότι: Τα έξοδα του Σχολαρχείου χρηματοδοτούσε η Ιερά Μονή Πρέβελη, γι’ αυτό το λόγο έλαβε το όνομα «Η εν Αγίω Πνεύματι Ιερά Σχολή, της Ιεράς Μονής Πρέβελη». Η Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος δεν υπήρξε ποτέ μετόχι της Ιεράς Μονής Πρέβελη, εξάλλου η Μονή Αγ. Πνεύματος  προϋπήρξε!

Στην επισήμανσή μου αναφέρω ότι ο αξιότιμος κος Βολανάκης Ιωάννης υπήρξε συμμαθητής στην Ιερατική Σχολή Χανίων με τον αξιαγάπητο και σεβαστό Μητροπολίτης μας, Λάμπης, Σιβρίτου και Σφακίων, κ.κ. Ειρηναίο!!

Την πρώτη εισαγωγή του βιβλίου αυτού επιμελείται ο κ. Πελαντάκης Θεόδωρος, φιλόλογος καθηγητής. Έχω την τιμή να τον γνωρίζω από τα παιδικά μου χρόνια, αφού τον είχα καθηγητή μου στο εξατάξιο τότε Γυμνάσιο Σπηλίου! Επειδή οι μνήμες των παιδικών χρόνων δεν ξεχνιούνται αναφέρω το αξιαγάπητο ύφος και ήθος που διέθετε, καθώς και την επιείκεια και καλοσύνη του προς εμάς!

Επίσης συγχαίρω θερμά τον κο Βολανάκη Ιωάννη καθώς και τον κο Πελαντάκη για την πιστότητα των λόγων τους και την καθαρότητα, απαραίτητα εφόδια για την συγγραφή «ιστορίας». Οι παραπομπές τους αξιόπιστες και με συγκίνηση είδα το όνομα του παππού μου! Αλεξανδράκη Β. Ιωάννη, ο οποίος ασχολείτο μέχρι τα γεράματά του γράφοντας την ιστορία της Μονής Αγ. Πνεύματος και όχι μόνο!

Όντως λοιπόν είναι πολύτιμο αυτό το σύγγραμμα και «ρούφηξα» στην κυριολεξία τα γραφόμενά του! Συγκινήθηκα για τη δίψα της μάθησης, τις στερήσεις και την αγωνία των Τουρκοκρατούμενων Ελλήνων.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ιωάννη Βολανάκη, τον κ. Πελαντάκη Θεόδωρο, τον κ. Γεώργιο Φωτάκη, για την ευγενική παραχώρηση του αρχειακού υλικού, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποδούλου και όλους όσοι συνέβαλαν για να έχουμε αυτό το πολύτιμο αγαθό σήμερα στα «χέρια» μας! Μέσα από τις πολύτιμες πληροφορίες που παίρνουμε για καιρούς δύσκολους, που δεν υπήρχαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καταλαβαίνουμε τη «δίψα» για μάθηση του Ανδρέα Φωτάκη! Γι’ αυτό το λόγο οι γονείς του τον έστειλαν από το χωριό Αποδούλου Αμαρίου στον Κισσό Αγ. Βασιλείου για ένα χρόνο και συγκεκριμένα στην Ι. Μονή Αγ. Πνεύματος, για να μάθει γράμματα. Εμείς έχουμε την τιμή και τη χαρά να διαβάζουμε σήμερα το «Χειρόγραφο Μαθηματάριο», αλλά και την ευκαιρία και δυνατότητα που μας δίνεται να κάνουμε σύγκριση των διαφορετικών εποχών, τότε και σήμερα, χάρη σε όσους συνέβαλαν για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου!!

Της Τσιγδινού Δέσποινας

Check Also

Ρέθυμνο – Δέσποινα Τσιγδινού – «Μια Ευρώπη, μια ψυχή»

«Μια Ευρώπη, μια ψυχή»   Αχ! γηραιά μου Ήπειρος! Αχ! γηραιά Ευρώπη! τις σκέψεις μου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize