Αρχική / Travel / Ρέθυμνο: Ο 200 ετών φούρνος Μαμαγκάκη και μετέπειτα Αλεξανδράκη «περνάει» σταδιακά στην νέα γενιά

Ρέθυμνο: Ο 200 ετών φούρνος Μαμαγκάκη και μετέπειτα Αλεξανδράκη «περνάει» σταδιακά στην νέα γενιά

Ένας παραδοσιακός φούρνος 200 ετών ξεχωρίζει στην καρδιά της παλιάς πόλης στο Ρέθυμνο! Επισκέφθηκα νωρίς το πρωί τον φούρνο του Γιώργου Αλεξανδράκη και οι ελκυστικές μυρωδιές μου άνοιξαν αμέσως την όρεξη. Η κίνηση του κόσμου που ερχόταν στο κατάστημα για μια πρωινή λιχουδιά ήταν εντυπωσιακά έντονη και συνεχής μέχρι το μεσημέρι.

Από την στιγμή που θα βγουν τα πρώτα φουρνισμένα γλυκίσματα και αλμυρά, η γειτονιά και όχι μόνο σηκώνετε στο πόδι και περιμένει υπομονετικά στη σειρά. Ο Στέφανος Αλεξανδράκης, υιός και μελλοντικά μοναδικός κληρονόμος του φούρνου, δεν σταματάει να εξυπηρετεί το πλήθος του κόσμουπου επισκέπτεται το κατάστημα μέχρι η ώρα να φτάσει 10:00. Έπειτα από την ατελείωτη εξυπηρέτηση των πιστών πελατών και φίλων, τοποθετεί πάντα νέα είδη στο φούρνο για να ανανεώσει τα προϊόντα που είναι διαθέσιμα.

Στο κατάστημα θα βρει κάποιος άρτο και τσουρέκια με την παραδοσιακή συνταγή, αλλά όπως επισημαίνει ο Στέφανος όλα τα προϊόντα τους έχουν προζύμι, όπως ακριβώς τα έφτιαχναν και παλιά. Διαθέτουν 7 με 8 διαφορετικά είδη ψωμιού, τα περιζήτητα επτάζυμα παξιμάδια, παραδοσιακά κουλουράκια, αλλά βεβαίως και ορισμένα πιο σύγχρονα είδη που συχνά ζητάει το κοινό αλλά και οι επισκέπτες της πόλης.

Ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος Αλεξανδράκη έχει περάσει από πολλά χέρια που ούτε καν μπορούν να γνωρίζουν οι τωρινοί ιδιοκτήτες του. Κάτι όμως που γνωρίζουν αρκετά καλά για τον πέτρινο φούρνο, είναι ότι οι Γερμανοί το 1940 είχαν ρίξει μια οβίδα γιατί έβλεπαν τον καπνό που έβγαζε ο φούρνος και νόμιζαν ότι είναι κάποιο εργοστάσιο. Μάλιστα, η τρύπα που άνοιξε στο ταβάνι η οβίδα υπάρχει ακόμη και σήμερα!

Μάλιστα, ο φούρνος ήταν τόσα χρόνια ενεργός που υπάρχει ακόμα ένα καζάνι που έφτιαχναν Τούρκοι το τσάϊ τους και ακόμη βρίσκεται μέσα στον τοίχο λίγο παραδίπλα από τον ξυλόφουρνο.

Σήμερα, ο Στέφανος Αλεξανδράκης εργάζεται καθημερινά και σκληρά δίπλα στον πατέρα του για να καταφέρει κάποια στιγμή να κρατήσει μόνος του τον φούρνο, αφού ο πατέρας του σκοπεύει σύντομα να αποχωρήσει. Στόχος του Στέφανου είναι να κάνει υπερήφανο τον πατέρα του και να διατηρηθεί ο φούρνος πολλά χρόνια ακόμη στην οικογένεια!

Δείτε φωτός του σήμερα και παρακάτω του… παρελθόντος!

Ο φούρνος ήταν του πατέρα του Νίκου Μαμαγκάκη,

Ευάγγελου Μαμαγκάκη, ο οποίος όταν συνταξιοδοτήθηκε τον έδωσε στον Αλεξανδράκη,

Αυτά για την ιστορία…

Και δύο λόγια από τον Βαγγέλη Μαμαγκάκη:

 Ο φούρνος ανήκε από την κατοχή στον παππού του Βαγγέλη Μαμαγκάκη, o παππούς του τον έδωσε στον πατέρα του Βαγγέλη-Θεοδόσιο Μαμαγκάκη. Τον φούρνο τον είχαν από το 1957 οι γονείς του, Βαγγέλης-Θεοδόσιος Μαμαγκάκης και η μητέρα του Αλεξάνδρα Μαμαγκάκη-Βιβιλάκη. Τον φούρνο τον παρέδωσαν οι γονείς του ως επιχείρηση το 1985 στον εργάτη που είχαν τον Γιώργο Αλεξανδράκη, καθώς ο αδελφός του Νίκος σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Πολυτεχνείο και ο ίδιος Πολιτικός Μηχανικός στο Πολυτεχνείο.
Να σημειωθεί ότι ο φούρνος ανήκει ιδιοκτησιακά στον Νίκο Σηφουνάκη – τ. Υπουργό που τον κληρονόμησε από τον πατέρα του Οδυσσέα Σηφουνάκη. Ακόμα ότι ο Νίκος Μαμαγκάκης μουσικοσυνθέτης ήταν αδελφός του πατέρα του.
Εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα, εκεί πάνω στις λαμαρίνες διαβάζαμε με τον αδελφό μου από τις 4:00 κάθε πρωί που σηκωνόμασταν για να βοηθάμε τους γονείς μας στο πολύ δύσκολο επάγγελμα που έκαναν και που όλη μας η παιδική ηλικία μέχρι που φύγαμε για να σπουδάσουμε ήταν συνδεδεμένη με τον χώρο του φούρνου.
Ανεξάρτητη Δημοσιογράφος at | [email protected]

Απόφοιτη Ψηφιακών Μέσων - Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων
Έχει τίτλους γνώσεων στη διακόσμηση και στη γραφιστική
Μιλάει ξένες γλώσσες
Αγαπά τις τέχνες - από το τραγούδι μέχρι τη ζωγραφική

Check Also

«Κεραυνοί» της Άγκυρας για την απελευθέρωση των Τούρκων στρατιωτικών

cnn.gr Με σκληρή γλώσσα σχολίασε η Άγκυρα την απελευθέρωση και των τελευταίων τεσσάρων Τούρκων στρατιωτικών στη χώρα μας, με …

One comment

  1. Νικος Μαμαγκακης

    Πρωην φουρνος Ευαγγελου Μαμαγκάκη οπ οποιος τον εδωσε στον Κο Αλεξανδρακη

    Αυτα

Σχόλια

Font Resize