Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Ρέθυμνο – «Νίκος Σκαλκώτας – Το περίεργον αυτό Φαινόμενον»

Ρέθυμνο – «Νίκος Σκαλκώτας – Το περίεργον αυτό Φαινόμενον»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών η Εσπερίδα με τίτλο «Νίκος Σκαλκώτας: Το περίεργον αυτό Φαινόμενον». Την Εσπερίδα διοργάνωσε το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο πλαίσιο των εορτασμών του έτος Σκαλκώτα με αφορμή τα 70 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα μουσουργού.  Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Αν. Καθηγητής Κ. Σπανουδάκης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Αγωγής Καθ. Ν. Ζαράνης, η Πρόεδρος του Τμήματος Αν. Καθηγήτρια Α. Χατζηδάκη, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θ. Κρεβετζάκης, ενώ τον γενικό συντονισμό είχε η Κυριακή Τριχάκη, μέλος ΕΕΠ του ΠΤΔΕ.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει τις εισηγήσεις δύο διακεκριμένων ομιλητών, του Καθηγητή Μίλτου Λογιάδη, Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου και μαέστρο και του κυρίου Γιώργου Δεμερτζή, διεθνούς φήμης βιολονίστα, καθοριστικό συντελεστή στις ηχογραφήσεις των έργων Μουσικής Δωματίου- μεταξύ άλλων- του συνθέτη.

Ο Μίλτος Λογιάδης αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Σκαλκώτα, ενώ πρόβαλε και ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον συνθέτη, το οποίο ευγενικά παραχώρησε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την εκδήλωση. Ο Γιώργος Δεμερτζής παρουσίασε γλαφυρά τις δυσκολίες ανεύρεσης των πρωτότυπων έργων του Νίκου Σκαλκώτα, καθώς και τις προκλήσεις που παρουσιάζουν οι ηχογραφήσεις του έργου του, ενώ αναφέρθηκε και στη διεθνή απήχηση του συνθέτη, ο οποίος δεν αναγνωρίστηκε παρά μόνο αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό του.

Στην εκδήλωση, που άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις στους παρευρισκόμενους (ανάμεσά τους και πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες), ερμήνευσε αποσπάσματα της μουσικής του συνθέτη ο Δημήτρης Μιμίδης, καθηγητής πιάνου και σολίστ με διεθνή παρουσία, ενώ τραγούδησε η Μαριέλλα Βιτώρου, μέλος ΕΕΠ της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής, σοπράνο και καθηγήτρια μονωδίας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize