Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Ρέθυμνο – «Να δοθεί έκτακτο χρηματικό επίδομα για όσους φοιτητές δεν βρίσκουν σπίτι!» – «Να μην εκδιωχθούν οι φοιτητές από τις εστίες το καλοκαίρι»

Ρέθυμνο – «Να δοθεί έκτακτο χρηματικό επίδομα για όσους φοιτητές δεν βρίσκουν σπίτι!» – «Να μην εκδιωχθούν οι φοιτητές από τις εστίες το καλοκαίρι»

Όλοι και όλες στην παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 23.5 στη 13.00 στην Πρυτανεία και στις 19.00 συγκέντρωση στο Δημαρχείο Ρεθύμνου

Τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες της ταχύτατης μετάλλαξης μιας πόλης σε τουριστική βιομηχανία. Το Ρέθυμνο μεταλλάσσεται σε μια πόλη φιλόξενη για τους τουρίστες και σε αυτούς που έχουν λεφτά για υψηλά ενοίκια και όχι για τον μόνιμο πληθυσμό, και σταδιακά ό,τι βλέπουμε γύρω μας μετατρέπεται σε εμπόρευμα και πηγή κέρδους. Όταν, λοιπόν, υπάρχει αυτή η κατεύθυνση από το κεφάλαιο, το κράτος και τους τοπικούς του φορείς, και δεδομένης της οικονομικής κατάστασης του λαού, με την αυξημένη ανεργία, με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, δημιουργείται στις πόλεις ένα κλίμα αδυσώπητου ατομισμού, κοινωνικού κανιβαλισμού και κυριαρχεί η αντίληψη «σώζων εαυτόν σωθήτω». Έτσι και οι ντόπιοι ιδιοκτήτες σπιτιών έχοντας αποδεχτεί ότι δεν μπορούν να ζήσουν όπως θα ήθελαν με έναν κανονικό μισθό, ψάχνουν πως θα κερδοσκοπήσουν στις πλάτες των άλλων, γιατί «αυτό είναι το κλίμα της εποχής και όποιος δεν το εκμεταλλεύεται είναι απλά αφελής».

 Τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους μας, νοίκια που αγγίζουν το ποσό του βασικού μισθού ενός εργαζομένου, άτυπες εξώσεις ενοικιαστών για να νοικιάσει ο ιδιοκτήτης το σπίτι σε τουρίστες μέσω της πλατφόρμας του Airbnb, και άλλες παράλογες απαιτήσεις ιδιοκτητών που κάνουν το Ρέθυμνο να μοιάζει με ζούγκλα. Αυτοί που πλήττονται κυρίως από αυτή την κατάσταση, είναι οι φοιτητές γιατί εν τέλει δεν μπορούν να σπουδάσουν δωρεάν σε ένα Πανεπιστήμιο της επαρχίας και είτε αναγκάζονται να πληρώνουν τις σπουδές τους πολύ ακριβά ή να μην σπουδάσουν καθόλου, και οι εργαζόμενοι που έρχονται στο Ρέθυμνο για να στελεχώσουν σχολεία και νοσοκομεία, να καλύψουν δηλαδή βασικές ανάγκες της πόλης, η οποία τους αντιμετωπίζει τουλάχιστον εχθρικά.

Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να σπάσουμε τις λογικές του ατομικού δρόμου και του κανιβαλισμού. Μόνη λύση είναι η αλληλεγγύη μεταξύ της πληττόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας και ο κοινός αγώνας φοιτητών, εργαζομένων για αξιοπρεπείς μισθούς και αξιοπρεπής στέγη. Οι φοιτητές να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους για πραγματικά δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση. Δεν απατόμαστε για το ποιος έχει ευθύνη για αυτή την κατάσταση. Έχουν οι κυβερνήσεις και οι ντόπιοι κρατικοί φορείς που με μέτρα συνεχώς επεκτείνουν την φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων, που δεν λαμβάνουν αποφάσεις ενάντια στην αισχροκέρδεια των εταιριών τύπου Airbnb, που δεν προστατεύουν το δικαίωμα μας για παιδεία,  και ζωή με αξιοπρέπεια. Και από αυτούς θα διεκδικήσουμε για τις ανάγκες μας!

     

  • Να δοθεί έκτακτο χρηματικό επίδομα για όσους φοιτητές δεν βρίσκουν σπίτι!
  • Να ανεγερθούν περισσότερες δωρεάν εστίες και να καλύπτονται οι ανάγκες των φοιτητών για δωρεάν σίτιση και μεταφορά!
  • Να ληφθούν μέτρα για να περιοριστεί στο κέντρο των πόλεων το Airbnb
  • Να μην εκδιωχθούν οι φοιτητές από τις εστίες το καλοκαίρι εξαιτίας των Summer Schools και καμία καταβολή «ενοικίου» από όσους και όσες επιθυμούν να παραμείνουν την θερινή περίοδο.

Την παραπάνω απόφαση στήριξαν ο φοιτητικός σύλλογος παιδαγωγικού καθώς αναμένεται να πάρουν αποφάσεις και οι υπόλοιποι.

Check Also

Ρέθυμνο – Ο πρύτανης του ΠΚ Οδυσσέας Ζώρρας επαναφέρει το ζήτημα ίδρυσης Σχολής Τουρισμού

Με μεγάλη έκπληξη είδα σε  διάφορα ενημερωτικά sites και σε έγκριτες ημερήσιες εφημερίδες  τις εκκρεμότητες  …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize