Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Travel / Ρέθυμνο – Κουρταλιώτικο φαράγγι: Ο Κώστας Μανωλεσάκης μάς ξεναγεί στον σημαντικό βιότοπο!

Ρέθυμνο – Κουρταλιώτικο φαράγγι: Ο Κώστας Μανωλεσάκης μάς ξεναγεί στον σημαντικό βιότοπο!

Ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Κρήτης είναι το Κουρταλιώτικο, το οποίο βρίσκεται 22 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Ρεθύμνου. Ξεκινάει από το χωριό Κοξαρέ, όπου μπορεί να συναντήσει κάποιος ασβεστολιθικά πετρώματα και πολλές μικρές σπηλιές, ενώ η συνέχειά του βρίσκεται κατά μήκος του Κουρταλιώτη ποταμού και μέχρι να εκβάλλει στην λίμνη Πρέβελη. Το τελευταίο μέρος της διαδρομής ονομάζεται Μεγάλος Ποταμός και μάλιστα αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι οι φοίνικες που δίνουν μια αίσθηση ότι βρίσκεται κάποιος σε τροπικό μέρος. 

Καθώς το διασχίζει κάποιος, θα συναντήσει εντυπωσιακούς καταρράκτες και είδη της κρητικής χλωρίδας και πανίδας, όπως και πολλά σπάνια είδη πτηνών και αρπακτικών. Το φαράγγι συνολικά φτάνει τα 2,5 χιλιόμετρα, και η διαδρομή είναι αρκετά εντυπωσιακή με αξέχαστες εικόνες που δεν αντικρίζει κάποιος συχνά, παρά μόνο στην Κρήτη και μάλιστα σε πολύ συγκεκριμένα μέρη όπως αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ονομασία του φαραγγιού οφείλεται στα σφυρίγματα που ακούγονται ανάμεσα από τα κοιλώματα των βράχων, όταν φυσάει δυνατός άνεμος. Αυτό τον ήχο εδώ στην Κρήτη τον παρομοίαζαν με τα κούρταλα, τα οποία είναι τα κρόταλα στην κρητική διάλεκτο. Έτσι βαφτίστηκε Κουρταλιώτικο φαράγγι ή αλλιώς Μέγας Ποταμός που ουσιαστικά όσοι αναφέρονται σε αυτόν εννοούν το τμήμα της διαδρομής που βρίσκεται κοντά στην λίμνη Πρέβελη.

Για όσους επιθυμούν να το επισκεφθούν, χωρίς να περιηγηθούν κατά μήκος ολόκληρου του φαραγγιού, μπορούν να κατηφορίσουν τα σκαλοπάτια που βρίσκονται πλευρικά του δρόμου Κοξαρέ – Ασώματος. Εκεί βρίσκεται η εκκλησία του Οσίου Νικολάου του Κουρταλιώτη και οι Πηγές του Κουρταλιώτη.

Είναι ένα θαυμάσιο φαράγγι που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί και να περπατήσει ως τη θάλασσα, εάν φυσικά επιθυμεί να βραχεί, καθώς για να φτάσει ως τη θάλασσα προϋποθέτει να βυθιστεί μέσα στο νερό. Το σίγουρο είναι ότι η διαδρομή καταλήγει να είναι άκρως δροσιστική, ιδίως τις θερμές ημέρες του καλοκαιριού. 

Φωτογραφικό αρχείο του Κώστα Μανωλεσάκη από τον Ορειβατικό Σύλλογο Ρεθύμνου σε μια από τις εξορμήσεις τους!

Check Also

Ρέθυμνο ΚΕΦΙΑΠ – Ξεκινά το δωρεάν καλοκαιρινό πρόγραμμα του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης

Δωρεάν πρόγραμμα από το (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.)   Δωρεάν πρόγραμμα 8 θεματικών εβδομάδων από το Κέντρο Φυσικής και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize