Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Ρέθυμνο – Κατάρτιση εκλογικών ψηφοδελτίων για τις Βουλευτικές Εκλογές στις 7 Ιουλίου 2019

Ρέθυμνο – Κατάρτιση εκλογικών ψηφοδελτίων για τις Βουλευτικές Εκλογές στις 7 Ιουλίου 2019

Η κατάρτιση των εκλογικών ψηφοδελτιών για την διεδρική περιφέρεια του Νομού Ρεθύμνης που κατά κανόνα μοιράζεται ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα, είναι μία υπόθεση που πρέπει να σχεδιάζεται ορθά από τις τοπικές νομαρχιακές οργανώσεις σε συντονισμό με τα κεντρικά γραφεία των κομμάτων στην Αθήνα, κατά τρόπο που να συνδυάζεται η ψηφοσυλλεκτικότητα με την αντιπροσωπευτική κατανομή των 4 υποψηφίων των κομμάτων, αναλογικά στις 4 πρώην επαρχίες του νομού:

Ρέθυμνο, Μυλοπόταμο, Άγιο Βασίλειο και Αμάρι.

Στις εκλογές αυτές προστίθεται και η ποσόστωση του 40%, ώστε να αντιπροσωπεύονται οι υποψήφιες σε μεγάλο ποσοστό στα ψηφοδέλτια. Με τη θεμιτή αυτή ενίσχυση της γυναικείας χειραφέτησης, το ήμισυ των ψηφοδελτίων στον νομό μας καταρτίζεται από γυναίκες.

Με τα δεδομένα αυτά εξετάζουμε κάθε ένα από τα 4 πρώτα κόμματα των ευρωεκλογών πρίν ένα μήνα.

Στην Νέα Δημοκρατία υπάρχει μία ομολογουμένως ισορροπημένη γεωγραφικά τετράδα καθώς πέραν του Γιάννη Κεφαλογιάννη του Αχιλλέα από τα Ανώγεια Μυλοποτάμου που αναμένεται να επανεκλεγεί ως βουλευτής, εκπροσωπούνται και οι άλλες τρεις επαρχίες από την Αγάπη Κακλιδάκη του Εμμανουήλ (Επισκοπή Ρεθύμνου), τον Νίκο Μαλλιαρό (Αγία Παρασκευή Αμαρίου) και την Άννα Σταματεράκη (Ακούμια Αγίου Βασιλείου).

Στα άλλα τρία κόμματα, που πρέπει να αντιμετωπίσουν πολιτικά την πρωτιά της ΝΔ στις Ευρωεκλογές, υπάρχουν –δυστυχώς- οι εξής παθογένειες: α. στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, πέραν του υπουργού Ανδρέα Ξανθού από το Νευς Αμάρι που αναμένεται να διατηρήσει την έδρα του, υπάρχουν συνυποψήφιοι συνεπαρχιώτες από τον Μυλοπόταμο, ο Δήμος Κλάδος και η Εμμανουέλλα Μαθιουδάκη, β. στο Κίνημα Αλλαγής, από την επαρχία Ρεθύμνης είναι 2 συνυποψήφιοι ο γιατρός Δημήτρης Βαονάκης και ο Ανδρέας Βροντάκης και γ. στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, 2 συνυποψήφιοι είναι συγχωριανοί από τα Ανώγεια Μυλοποτάμου, η Δακανάλη Ιωάννα και ο Αντώνης Ρούλιος.

Με ακέραια την προσωπική μου πολιτική πεποίθηση και με σεβασμό και στις 4 δημοκρατικές κομματικές ηγεσίες, θα πρέπει στις περιπτώσεις υποψηφίων από την ίδια επαρχία να επιλέγεται ο καταλληλότερος/η από την κομματική οργάνωση, με κριτήρια επιρροής στην εκλογική βάση.

Τέλος, θα ήθελα να προβώ στην ιστορική σημειολογία ότι από τις εκλογές του 1985 έχει να βγει Αγιοβασιλειώτης βουλευτής (Μπάμπης Γεωργακάκης) και από τις εκλογές του 1981 βουλευτής από την επαρχία Ρεθύμνου (Παύλος Βαρδινογιάννης). Περισσότερα στο λήμμα της Wikipedia «Εκλογική Περιφέρεια Ρεθύμνου», το οποίο και επεξεργάζομαι και με την επιζητούμενη βοήθεια σας.

Καλή επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους με γνώμονα το καλό του νομού μας.

Σταυρουλάκης Ευαγγ. Ευστράτιος Ιστορικός – Συνδικαλιστής από Καλονύκτι Ρεθύμνης και κάτοικος Κυψέλης Αθηνών

Check Also

Με άσυλο και αλλαγές στο κράτος το πρώτο νομοσχέδιο Μητσοτάκη

news247.gr Νομοσχέδιο στη Βουλή  EUROKINISSI Οι πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης και το χρονοδιάγραμμα. Ποια θα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize