Breaking News

Ρέθυμνο – Καταγγελία ΔΑΣ Εργατικού Κέντρου για το Ασφαλιστικό

«Αποφασίζουμε ότι θα αποφασίσουμε ότι πρέπει να αποφασίσουμε….»

Στις 28/01 καλέστηκε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρθυμνου μετά από αίτημα των εκλεγμένων της ΔΑΣ ώστε να αποφασίσει πως θα απαντήσει ο εργατόκοσμος του Ρεθύμνου απέναντι στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο (Κατρουγκαλου) – Βρούτση που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι το νομοσχέδιο αυτό έχει αρχίσει να κουβεντιάζεται εδώ και δύο μήνες με την κυβέρνηση και αρκετά μέσα να παρουσιάζουν το άσπρο-μαύρο. Μιλάνε για αυξήσεις στις συντάξεις ενώ προδίδονται από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό που μιλάει για συνεχή μείωση των δαπανών μέχρι και το 2030(!), ζωή σε μας. Με την «ανταποδοτικότητα» θέλουν να παρουσιάσουν ότι το «ότι πληρώνεις παίρνεις» είναι ο ορθολογικός χαρακτήρας ενός υγιούς ασφαλιστικού, ενός συστήματος υγείας και πρόνοιας, που δεν θα έχει πια κοινωνικό και καθολικό χαρακτήρα αλλά έναν χαρακτήρα «ο σώζων εαυτό σωθήτο». Κυρίως όμως έρχεται να διαμορφώσει τους τρεις πυλώνες της ασφάλισης που θα είναι εν συντομία μια εθνική σύνταξη φτωχοκομείου για όλους, μια επικουρική του επαγγελματικού ταμείου σε σύμπραξη κράτους ιδιωτικού τομέα και φυσικά ο τρίτος πυλώνας με την αυστηρά ιδιωτική ασφάλεια που ήδη έχει αρχίσει να «τρίβει τα χέρια της». Κοινώς το νομοσχέδιο αυτό έρχεται ως συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων από το ασφαλιστικό του Ρέππα το 92 μέχρι σήμερα να βγάλει από τις πλάτες του κράτους και τον εργοδοτών το «βάρος» της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που βάζουν οι εργαζόμενοι στην άκρη ως επενδυτικά κεφάλαια. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

Μπροστά σε αυτό το νομοσχέδιο η πλειοψηφία αρνήθηκε και πριν τα Χριστούγεννα πρότασή μας για σύσκεψη του εργατικού κέντρου για πλατιά συζήτηση του νομοσχεδίου που έρχεται γιατί όπως είπε «δεν ξέρουμε τι λέει». Τι και αν οι συνταξιούχοι έβγαιναν σε όλη την Ελλάδα και το Ρέθυμνο στο δρόμο διαμαρτυρόμενοι για τα αντιασφαλιστικά μέτρα που έρχονται. Τι και αν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι διαφημίζανε το νέο ασφαλιστικό στα κανάλια και τις εφημερίδες. Οι πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου, άνθρωποι που οι εργαζόμενοι τους έχουν ψηφίσει για να οργανώνουν την αντίσταση απένατι σε τέτοιες επιθέσεις στα δικαιώματά μας, «δεν γνώριζαν ακόμα τι περιλαμβάνει».

Ευτυχώς όμως στην τελευταία συνεδρίαση ο πρόεδρος είχε μπροστά του το νομοσχέδιο και ήμασταν έτοιμοι να αποφασίσουμε! Αδίκως χαρήκαμε γιατί όπως είπε ο ίδιος αλλά και όλα τα μέλη της πλειοψηφίας, δεν το έχουμε διαβάσει ακόμα οπότε δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ακόμα για το ποια θα είναι η απάντησή μας και τα αιτήματά μας. Είναι 180 σελίδες! Αφού απέρριψαν την πρότασή μας για απεργία και έδειξαν δυσπιστία στο πλαίσιο αιτημάτων γιατί «είναι μια καλή πρώτη μαγιά αλλά ας περιμένουμε να δούμε» πρότειναν να εξουσιοδοτήσουμε το προεδρείο να αποφασίσει για απεργία ή για συλλαλητήριο ή για κινητοποίηση την μέρα ψήφισης ή την μέρα κατάθεσης ή ενδιάμεσα με αιτήματα που μπορεί να ήταν αυτά που πρότεινε η παράταξη της ΔΑΣ μπορεί και όχι! Ένα θέατρο του παραλόγου!

Συγχρόνως και με δική τους ευθήνη δεν πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις σωματείων μπροστά στην ψήφιση του νόμου όπως χαρακτηριστικά αρνήθηκε ο Πρόεδρος του σωματείου Ξενοδοχουπαλλήλων και Επισιτισμού και γενικός γραμματέας του εργατικού κέντρου. Αυτό να προβληματίσει κάθε εργαζόμενο στο Ρέθυμνο για τις ευθύνες που έχουν όλοι αυτοί που τόσο καιρό συναινούν στην σφαγή των δικαιωμάτων μας και μετά δηλώνουν υπερασπιστές τους.

Να μην περάσει το νέο έγκλημα! Να μη μας πιάσουν στον ύπνο! Προετοιμαζόμαστε άμεσα για μεγάλη απεργία, στον αντιασφαλιστικό όλεθρο! Από τη στάση μας και τη συμμετοχή μας στους αγώνες θα εξαρτηθεί η έκβαση της μάχης!

Διεκδικούμε:

  1. Κοινωνική ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά Δημόσια και Υποχρεωτική, Υγεία-Πρόνοια Δημόσια και Δωρεάν.

  2. Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστών μνημονιακων νόμων

  3. Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Όριο ηλικίας τα 60 για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ

  4. Επαμαφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Όχι κάτω από 600 ευρώ

  5. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize