Ρέθυμνο – Η πόλη που διασώζει τον μεγαλύτερο πλούτο αναγεννησιακών θυρωμάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα!

Το Ρέθυμνο είναι μικρό γεωγραφικά σε σχέση με άλλους νομούς της Κρήτης, όμως διαθέτει μια πλούσια ιστορία αποτυπωμένη σε διάφορες γωνίες της παλιάς πόλης, αφού όλη η περιοχή αποτελεί ένα ιστορικό κέντρο.

Για όποιον επισκεφθεί την παλιά πόλη θα χρειαζόταν μέρες για να καταφέρει να την εξερευνήσει και να αισθανθεί ότι την έχει ανακαλύψει σε ένα ικανοποιητικό βαθμό.

Ένα από τα αξιοθέατα που ξεχωρίζουν είναι τα θυρώματα σε εισόδους παλαιών κτιρίων, τα οποία συναντάμε σε εκατοντάδες κτίρια της βενετικής και τουρκικής περιόδου. Πρόκειται για θυρώματα με αναγεννησιακές επιδράσεις της δυτικής αρχιτεκτονικής, τα οποία τραβούν την προσοχή και εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ρέθυμνο είναι η πόλη που διασώζει τον μεγαλύτερο πλούτο αναγεννησιακών θυρωμάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα!

Μάλιστα, έπειτα από την καταστροφή των προγενέστερων γοτθικών θυρωμάτων από την επιδρομή του 1571, κατασκευάστηκαν νέα, τα οποία συμφωνούν και με τους πέντε ρυθμούς της ευρωπαϊκής αναγέννησης!

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που αρκετοί καλλιτέχνες αποπειράθηκαν να αποτυπώσουν κάποιες πόρτες με αναγεννησιακά θυρώματα του Ρεθύμνου σε χαρτί, διότι εμπνεύστηκαν από αυτές με αξιοσημείωτη έμπνευση.

Βέβαια, τα ανάγλυφα σχέδια ποικίλουν με αποτέλεσμα να χρειάζεται να είναι ενημερωμένος κάποιος για να καταφέρει να εντοπίσει και να θαυμάσει όσες περισσότερες μπορεί.

Σίγουρα πρόκειται για ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία, το οποίο βρίσκεται σε αυτό τον τόπο που αρκετοί αγάπησαν και επσιτρέφουν!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize