Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Ρέθυμνο – Η ομιλία του Θωμά Κρεβετζάκη

Ρέθυμνο – Η ομιλία του Θωμά Κρεβετζάκη

Η ομιλία του Θωμά Κρεβετζάκη:

«Η παρουσία όλων εσάς, η συμμετοχή σας, οι συναντήσεις και οι συνεργασίες με τους φορείς του Δήμου καθώς και η βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση των προβλημάτων αλλά και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής μας μου δημιουργούν την αισιοδοξία αλλά και τη βεβαιότητα ότι ο Δήμος μας είναι ικανός και έχει όλα τα εχέγγυα να ανταποκριθεί στην φιλοσοφία της διοικητικής μεταρρύθμισης του Κλεισθένη, την αρχή μιας νέας εποχής για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η αναζήτηση προγραμματικών συνθέσεων εντός του Δημοτικού Συμβουλίου είναι πλέον μια αναγκαιότητα που μπορεί να προκαλέσει ουσιαστικές συμπτώσεις στη βάση πραγματικών λύσεων, με τον κοινωνικό έλεγχο ισχυρότερο από ποτέ.

Η δημοτική μας παράταξη έχει την γνώση και την θέληση να συμβάλει στην διαμόρφωση ενός τέτοιου προγράμματος, έχει την παιδεία της συλλογικότητας και της συνεργασίας. Σε συνδυασμό με τα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ που εφαρμόστηκαν τα τελευταία 4 χρόνια και στο Δήμο Ρεθύμνου, η τοπική αυτοδιοίκηση ξαναβρίσκει τις αναπτυξιακές της δυνατότητες και βγαίνει από την πολυετή της κρίση. Στις επερχόμενες εκλογές η συμμέτοχη της αυτοδιοίκησης στην Ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας είναι ζητούμενο.

Βρισκόμαστε σε μία περίοδο σταθερότητας και όπου ευτυχώς καλούμαστε να διαχειριστούμε προβλήματα ανάπτυξης και όχι αντιμετώπισης κρίσης. Οι τελευταίοι μήνες ήταν ιδιαίτερα σημαντικοί για το Ρέθυμνο κατά την διάρκεια των οποίων δρομολογήθηκαν βασικές αναπτυξιακές υποδομές για τον Δήμο. Η αρχή έγινε με την χρηματοδότηση από τον Φιλόδημο του Διυλιστηρίου στο Γιαννούδι, ένα έργο 22,5 εκατομμυρίων που έρχεται να λύσει το ζωτικό πρόβλημα της ύδρευσης όλου του Δήμου Ρεθύμνου και των όμορων, διασφαλίζοντας την επαρκή υδροδότηση ιδιαίτερα της πόλης του Ρεθύμνου σε βάθος δεκαετιών θωρακίζοντάς μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τα φαινόμενα λειψυδρίας που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια και λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, ενώ έχει γίνει ο σχεδιασμός και για την άρδευση των εκτάσεων της ανατολικής ζώνης του Ρεθύμνου.

Μετά επίσης από προσεκτική προπαρασκευή έξι μηνών εγκρίθηκε από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή το μεγαλύτερο έργο φοιτητικής κατοικίας που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Με ένα έργο καθαρής παρούσας αξίας 180 εκατομμυρίων ευρώ απαντάμε αποφασιστικά στις εκρηκτικές πιέσεις που δέχεται η φοιτητική στέγη από την τουριστική ανάπτυξη και την βραχυχρόνια μίσθωση στην Κρήτη. Με το έργο αυτό εξασφαλίζεται η στέγαση 2.000 φοιτητών/ριών στο Ρέθυμνο και άλλων 1.000 στο Ηράκλειο, ενώ θα ολοκληρωθεί το ημιτελές αμφιθέατρο στο Ρέθυμνο ένα πολιτιστικό – συνεδριακό κέντρο με υψηλές προδιαγραφές. Το έργο αυτό θα απαντήσει ριζικά στις στεγαστικές ανάγκες των φοιτητών και θα αναβαθμίσει τη φυσιογνωμία του Πανεπιστημίου Κρήτης επιτρέποντας του να φιλοξενεί μεγάλες διεθνείς εκδηλώσεις όπως θερινά σχολεία, συνέδρια κλπ. Παράλληλα γίνεται ένα εργαλείο ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού για το Δήμου μας, σταθεροποιεί την ύπαρξη του πανεπιστημίου στην πόλη, σταματά την διαρροή φοιτητών καθώς τα χρόνια της κρίσης είχε αυξηθεί, δίνοντας του τοπικά χαρακτηριστικά και αναμένεται να συμβάλει στη διεθνοποίηση του ιδρύματος και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν μια νίκη για μας ως συνδυασμός όπως και για εκείνους που έβαλαν ψηλά στην ατζέντα των δημοτικών εκλογών τις προοπτικές ανάπτυξης του Δήμου μας μέσα από τις συνέργιες με το Πανεπιστήμιο, αναγνωρίζοντας την διαρκή επίδραση του και προβλέποντας τις εξελίξεις. Εν αντιθέσει με όσους επιφανειακά επιχείρησαν να πολιτευτούν, διογκώνοντας τα υπαρκτά βέβαια προβλήματα τις καθημερινότητας και είναι λογικό αφού απέχουν από τις εξελίξεις και το κοινωνικό γίγνεσθαι. Για να μιλήσεις για την καθημερινότητα των ανθρώπων, πρέπει πρώτα να τη ζήσεις, πως μπορεί να μιλήσει για τη δική μου καθημερινότητα, για τις δικές μου συνθήκες και για τους δικούς μου όρους διαβίωσης, κάποιος που ξεκινάει τη μέρα του (και στην πραγματικότητα όλη του τη ζωή) αφ’ υψηλού και εξ’ αποστάσεως.

Πως μπορούν κάποιοι να αποτελέσουν λύση των προβλημάτων όντας οι ίδιοι μέρος τους ή πηγή τους. Σε αυτές τις εκλογές είναι πολλοί που προσπαθούν να εκλεγούν κρυπτόμενοι, σε ιδέες, προθέσεις, πρόσωπα, αντιλαμβανόμενοι την συμμετοχή στην πολιτική ως τη νομοτελειακή εξέλιξη της δικής τους πορείας.

Σε μια περίοδο, παγκοσμίως, γρήγορών αλλαγών, όπου οι κοινωνίες μετασχηματίζονται με γρήγορους ρυθμούς χάρη και στις αλλαγές που επιφέρει η τεχνολογική ανάπτυξη είναι χρέος μας να σχεδιάσουμε το νέο βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο του Δήμου μας για τα επόμενα 30 χρόνια, να θεραπεύσουμε προηγούμενες αστοχίες, να εξασφαλίσουμε για τους συνδημότες μας την αίσθηση της βεβαιότητας για το αύριο, στο εργασιακό περιβάλλον, στην οικονομική ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή. Να κεφαλαιοποιήσουμε προηγούμενες ενέργειες και σε ένα εξαιρετικό κέλυφος υψηλής πολιτιστικής και περιβαλλοντικής σημασίας να δημιουργήσουμε δομές και υπηρεσίες σύγχρονης, ανθρωποκεντρικής πόλης

Θα το επαναλάβω: Είμαι οπαδός των μικρών, συστηματικών ενεργειών που οργανωμένα μας οδηγούν στην ολοκλήρωση ενός μεγάλου έργου. Που μας προσφέρουν την δυνατότητα να διορθώσουμε εύκολα, λάθη και παραλείψεις και να γίνονται άμεσα κατανοητές και αποδεκτές από τους δημότες. Δεν μπορώ να ακολουθήσω την λογική του μηδενισμού, της εσκεμμένης μείωσης της προσφοράς του άλλου, της κούφιας και ανέξοδης ρητορικής. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε να σχεδιάσουμε, να δημιουργήσουμε, είμαστε η πόλη μας, όπου δεν περισσεύει κανείς. Το Ρέθυμνο του αύριο είναι ήδη μπροστά μας.

Είμαι βέβαιος ότι η επόμενη τετραετία θα αναδείξει ακόμα περισσότερο το Δήμο μας, γιατί όντας ένας από εσάς γνωρίζω και την ποιότητα αλλά και τις δυνατότητες της κοινωνίας μας.

Σας ευχαριστώ πολύ για όλα όσα μου μάθατε αυτές τις ξεχωριστές μέρες».

φωτό: Γιάννης Ράλλης

Check Also

Ρέθυμνο – Γέμισε… χαμόγελα η γιορτή της Ακαδημίας της Ενωσης Ατσιποπούλου-Πρινέ

enwsi.gr Η Ενωση Ατσιποπούλου-Πρινέ έχει έδρα το Ρέθυμνο και ανήκει στο δίκτυο ακαδημιών της ΑΕΚ. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize