Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / NEWS VIDEOS / Ρέθυμνο: Η ενεργειακή αυτάρκεια της Κρήτης από καθαρές πηγές και με μέτρο

Ρέθυμνο: Η ενεργειακή αυτάρκεια της Κρήτης από καθαρές πηγές και με μέτρο

Το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης τέθηκε επί τάπητος σε ημερίδα στο Επιμελητήριο με έμφαση στο ποιες μορφές εναλλακτικής ενέργειας  και σε τι βαθμό θα πρέπει να αναπτυχθούν στο νησί. Ηχηρές απουσίες του υπουργού περιβάλλοντος ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη και του προέδρου της ΡΑΕ, Νίκου Μπουλαξή που δεν έδωσαν τελικά το «παρών» στην εκδήλωση. Την ίδια ώρα, το συντονιστικό κατά των ΒΑΠΕ Ρεθύμνου, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας.

Ναι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όχι σε υπέρμετρο βαθμό, αλλά στοχεύοντας στην αυτάρκεια του νησιού, τόνισε από το Ρέθυμνο ο καθηγητής του ΕΜΠ, Δημήτριος Παπαντώνης. Το θετικό είναι η διασπορά των ΑΠΕ ανά την Κρήτη, αξιοποιώντας την εναλλαγή των καιρικών συνθηκών, κάτι που πρέπει να γίνει σε ευρύτερο πλαίσιο με την ενεργειακή διασύνδεση του νησιού με τον υπόλοιπο κόσμο.

Μια σημαντική απουσία στα περιβαλλοντικά ζητήματα του νησιού, αποτελεί η έλλειψη μελέτης που θα αναφέρει τις επιπτώσεις της εκάστοτε σχεδιαζόμενης ενεργειακής δράσης, όπως ξεκαθάρισε ο ξενοδόχος και μηχανικός περιβάλλοντος, Φώτης Κοκοτός.

Τα χαρτιά της άνοιξε και η περιφέρεια Κρήτης με τον περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη να αναφέρει ότι η Κρήτη συγκαταλέγεται στα νησιά για τα οποία η Κομισιόν προσβλέπει στο να εξασφαλίζουν την ενέργειά τους από ΑΠΕ, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Νίκος Καλογερής ξεκαθάρισε ότι δε θα αναπτυχθούν ηλιοθερμικά πάρκα, οι ανεμογεννήτριες με σχέδιο και μέτρο, η μικρή διασύνδεση Χανίων – Πελοποννήσου προχωρά, η μεγάλη Κορακιάς Ηρακλείου με Αττική θα ολοκληρωθεί 2 χρόνια νωρίτερα του προγραμματισμού, ενώ παράλληλα γίνονται προσπάθειες η Κρήτη να διασυνδεθεί με τον κόσμο όχι μόνο ηλεκτρικά, αλλά και με φυσικό αέριο.

Check Also

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο

protothema.gr Δέκα ελληνικά πανεπιστήμια στη λίστα: 351-400 (Παν. Κρήτης), 501-600 (ΕΚΠΑ), 601-800 (ΑΠΘ, ΕΜΠ,Π. Ιωαννίνων, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize