Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Ρέθυμνο – «Η ανάγκη κατασκευής και λειτουργίας ενός κεντρικού αρχαιολογικού μουσείο είναι απολύτως απαραίτητη υποδομή»

Ρέθυμνο – «Η ανάγκη κατασκευής και λειτουργίας ενός κεντρικού αρχαιολογικού μουσείο είναι απολύτως απαραίτητη υποδομή»

Η Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων θα δημοπρατήσει τις προμελέτες.

Η Περιφέρεια Κρήτης αναλαμβάνει την χρηματοδότηση τους.

 

Έντονη κινητικότητα υπήρξε τον τελευταίο μήνα σχετικά με το χρονίζον έως βαλτωμένο ζήτημα της κατασκευής Κεντρικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην πόλη του Ρεθύμνου.  Σύμφωνα με την Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη, τις προηγούμενες εβδομάδες είχε σειρά από επαφών στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού που κατέληξαν σε μια σύσκεψη των συναρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και να εκδοθεί το τεχνικό δελτίο για την χρηματοδότηση των απαιτούμενων προμελετών που απαιτούνται για το μεγάλο και φιλόδοξο έργο.

Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν τους διαγωνισμούς ανάθεσης του έργου εκπόνησης των προμελετών θα αναλάβει η Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων. Πρόκειται για τις προμελέτες του αρχιτεκτονικού σχεδίου, των στατικών και ηλεκτρομηχανολογικών δεδομένων των προβλεπόμενων κτιριακών εγκαταστάσεων. Η υπηρεσία αυτή θα εκδώσει το τεχνικό δελτίο, το οποίο με βάση τον κανονισμό προεκτιμούμενων αμοιβών μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών, οι προεκτιμούμενες αμοιβές που προκύπτουν για το συγκεκριμένο κτίριο είναι για την προμελέτη 678.113 ευρώ και ειδικότερα 276.000 ευρώ για την αρχιτεκτονική προμελέτη, 223.155 ευρώ για την στατική και 178.882 ευρώ για τις Η/Μ προμελέτες. Το κόστος θα καλύψει η Περιφέρεια Κρήτης.

Σύμφωνα με την κ. Τζιγκουνάκη θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, για το οποίο υπάρχει αλληλογραφία με το ΕΤΑΔ ώστε γρήγορα να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις, πως οι χώροι που σήμερα φιλοξενούν το ΚΤΕΛ και πρόκειται στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση του ενός κτιρίου συνολικά 6.000 τετραγωνικών μέτρων, ανήκει στο δημόσιο ή στον δήμο και διατίθεται για μουσείο. Παράλληλα η Εφορία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου θα προσλάβει ένα αρχαιολόγο και ενός συντηρητή για καταγραφή και συντήρηση του υλικού που θα μπει στο μουσείο, εργασία, η οποία θα διαρκέσει για πολλά χρόνια, καθώς μόνο για τις προμελέτες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες σε μία τριετία και ανάλογα μετά για τις μελέτες και τις κατασκευές.

Θα κρατήσει χρόνια αυτή η διαδικασία και απαιτούνται εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η ανάγκη κατασκευής και λειτουργίας ενός κεντρικού αρχαιολογικού μουσείο είναι απολύτως απαραίτητη υποδομή για το Ρέθυμνο. Στην σύσκεψη, στην οποία ελήφθησαν οι αποφάσεις για προώθηση των διαδικασιών συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μαρία Βλαζάκη, η  Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Πολυξένη Αδάμ – Βελένη, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων κ. Κωνσταντίνος Φρισήρας και η Διευθύντρια της διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων κ. Αναστασία Λαζαρίδου. Στην σύσκεψη συμμετείχε και η Διευθύντρια της τοπικής Εφορίας Αρχαιοτήτων κ. Τζιγκουνάκη, η οποία είχε επαφές και με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ και συγκεκριμένα με τον γραφείο Υφυπουργού κ. Στρατή.

Η υπόθεση κατασκευής του Κεντρικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα είναι χρονοβόρα. Πιθανόν να κρατήσει και μια δεκαετία εάν και εφόσον οι τοπικοί φορείς πιέζουν συνεχώς και παρακολουθούν στενά τις διαδικασίες της σταδιακής εκπόνησης των μελετών και της κατασκευής του έργου. Να επισημάνουμε δε, πως με σημερινές τιμές, οι κυρίως μελέτες, προεκτιμούνται 861.908 ευρώ για το αρχιτεκτονικό τμήμα, 679.923 για τις στατικές, 633,547 για τις Η/Μ εγκαταστάσεις και 50.000 ευρώ για τις γεωτεχνικές μελέτες. Μόνο για το στάδιο των προμελετών και μελετών, δηλαδή, πριν την υλοποίηση του έργου προεκτιμούνται αμοιβές, οι οποίες υπερβαίνουν τα 2,8 εκατομμύρια ευρώ.

Check Also

Κρήτη – Φιλοξενήθηκαν Travel Bloggers Greece για την προώθηση της περιοχής σαν τουριστικό προορισμό

Η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου φιλοξένησε τις προηγούμενες μέρες μέλη των Travel Bloggers Greece με …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize